Начало » Новини » Страната
25.07.2023 г.

България представи в Брюксел проблемите с вноса на слънчоглед и сухо мляко

Поискана е допълнителна държавна помощ за млечните животновъди
България представи в Брюксел проблемите с вноса на слънчоглед и сухо мляко

Снимка: МЗХ

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи проблема на България с вноса на слънчоглед и сухото мляко пред Съвета на Европейския съюз за земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в оглавяваното от него ведомство. Вътев уведоми за очакваната добра реколта в България и останалите налични 700 хил. тона маслодайната култура от миналата година вследствие на евтиния внос на слънчоглед и нерафинирано масло. Той изтъкна, че на този фон се очаква сериозен ръст на украинския износ на слънчоглед при невъзможност на мощностите в България и съседни страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

Българският министър обърна внимание и на увеличения внос на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените и излага на риск българските животновъди успоредно с поскъпването на фуражите, и обяви, че е поискал допълнителна държавна помощ за сектора.

При обсъждането за селскостопанските пазари той бе категоричен, че трябва да гледаме стратегически на новата ситуация в търговията със земеделски продукти и да подобрим действието на коридорите на солидарността.

Вътев заяви, че тази година имаме най-скъпата реколта в Европа, както и напълно променена логистична схема вследствие на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната вече трябва да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на ЕС. Във връзка с коридорите на солидарността той уточни, че са необходими действия, които да улеснят транзита. „Ние сме длъжни да защитим нашите производители“, подчерта министърът.

В рамките на заседанието на Съвета на ЕС той участва в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия заедно с европейския комисар за селското стопанство Януш Войчеховски.

Впоследствие Вътев се срещна и с Микаел Хагер, началник на кабинета на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по търговия Валдис Домбровскис, посветена на проблемите на пазара, породени от вноса от Украйна, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Целта на срещата бе да се обсъдят в подробности затрудненията, свързани с капацитета за транзит на стоки от Украйна, и да се минимизират вредите за земеделските производители в държавите-членки на Европейския съюз от създадените дисбаланси на пазара.

Вътев запозна Хагер със  специфичните проблеми, които създава засиленият внос в резултат на руското нападение над Украйна. Той обясни  затрудненията и притесненията, свързани с прекомерния внос на нерафинираното слънчогледово олио, сухо мляко и пчелен мед след въвеждане на ограничителните мерки за други 4 продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Министърът наблегна особено върху неблагоприятната перспектива, ако бъде освободен вносът на слънчоглед след 15 септември, когато изтича срокът на забраната на ЕС за 4-ите продукта. Той представи изчисления, които показват ясно, че България ще има сериозен проблем след прибиране на реколтата от слънчоглед, а положението се усложнява от информацията за силно засегнати мощности за преработка на маслодайната култура в Украйна.

Най-важните проблеми  в момента, по които следва да се търсят решения, са капацитетът за съхранение и възможностите за преработка, както и подкрепа за инфраструктура, която да може да поеме силно интензивния сухопътен трафик през страната с тежки камиони. И пред Хагер Вътев подчерта, че вносът на сухо мляко от Украйна е на дъмпингови цени, което нанася сериозни щети на българските млечни животновъди.  Той отново обърна внимание на факта, че стандартите, по които се произвежда в Украйна, не отговарят на стандартите в ЕС и това създава нелоялна конкуренция за българските земеделски производители.

На свой ред Хагер благодари за инициативата за провеждане на тази среща и за запознаването със специфичните условия в България. Той  предложи в началото на август ЕК да организира експертна техническа среща на 5-те най-засегнати държави – България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния – с  участието на Украйна и да бъдат обсъдени всички налични данни за производството, складовите наличности, възможностите  на инфраструктурата за транзит, преработвателните мощности, както и последните развития в Украйна. 

България представи в Брюксел проблемите с вноса на слънчоглед и сухо мляко
3465
 

Последни материали
Виж
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Определени са предпазни и наблюдавани зони около птицевъдните обекти
Умъртвяват близо 400 000 птици в 2 нови огнища на птичи грип в Хасковско и Крумовградско
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Свързани материали
Виж
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Ръстът при растителните масла е за сметка на спад при маслодайните култури
Вносът на слънчогледово масло в ЕС през сезона скочи с над 40 на сто
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини