Начало » Новини » Страната
13.07.2023 г.

От следващата седмица ще има нови поземлени комисии

Ще се свика Консултативен съвет
От следващата седмица ще има нови поземлени комисии

Снимка: Министерство на земеделието

При първата си среща с шефовете на областните дирекции по земеделие аграрният министър Кирил Вътев е наблегнал на три важни приоритета, по които ще се работи до края на годината. Освен успешното приключване на Кампанията за директните плащания, която по график трябва да бъде затворена на 21 юли и администрацията обещава това да стане, активно ще се работи по още една важна цел – промяна в поземлените отношения, съобщиха от земеделското министерство.

Много скоро ще се проведе и Консултативен съвет по поземлените отношения, където „в момента ситуацията е критична”, е посочил министърът на земеделието. „Поземлените отношения трябва да бъдат коректно регулирани, така че да не се използват за вземане на субсидии, без да има произведена продукция“, е обяснил министърът. Крайната цел  е всеки един похарчен лев да доведе до произведен продукт на трапезата. Именно затова и вече в министерството няма да се говори за отделни сектори, а за всички компоненти по цялата агрохранителна верига.

И още за Кампания 2023

Вътев е отправил призив към директорите за ускоряване на всички административни процедури, за да могат земеделските производители да произвеждат, а не да изпитват затруднение при обработката на документите. „Вие сте на първа линия с тях и на вас разчитаме най-много да ускорите процесите“, апелира министър Вътев.

Новите мерки в поземлените отношения очевидно ще бъдат насочени срещу схемите за източване на субсидии. Това става ясно от идеите, представени от ресорния заместник-министър на земеделието и храните Георги Тошев. Като добре запознат със системата в областните дирекции, зам. министърът е припомнил, че кампанията за директните плащания през 2023 г. е с по-усложнени процедури, съобразно европейските изисквания. „Затова ще се постараем в областните дирекции „Земеделие“ и общинските специализирани служби в страната да бъде  увеличен административният щат, за да се осигури адекватно  и  навременно  обслужване на земеделските производители“, поясни той.

Промените, които ще настъпят в поземлените отношения, са с оглед облекчаване на заявителите, а не заобикалянето по пътищата на администрацията. „В момента в МЗХ има близо около 3 хиляди заявления, като голяма част от тях са в застой повече от две години. Тази практика ще бъде прекратена, подготвени са заповеди за новите Комисии, които ще влязат в сила още от следващата седмица и административният  процес ще бъде не само задвижен, но и ускорен“, подчерта зам.-министър Тошев.

От своя страна присъстващите директори са уверили, че всички подадени заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания  2023 г. ще бъдат обработени в срок.

Има уверение също, че структурите на министерството по места ще работят пряко с всички  браншови организации, защото те са тези, които дават оценка на труда на администрацията. „Много важна е координацията, за да се постигне положителен резултат и земеделският производител да бъде доволен, че му е обърнато внимание, за да си свърши работата“, допълни той. В МЗХ ще бъде създаден календар на дейностите, който ще има за цел да се постигне по-голяма оперативност и предвидимост в работата на ресорните дирекции.

Неслучайно и в срещата с областните директори е участвал и съветникът на министъра Илия Проданов.

От следващата седмица ще има нови поземлени комисии
11061
 

Последни материали
Виж
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет - първо заседание
В края на септември се очакват спешни предложения за промени в поземленото законодателство
Предстоящо
На 8 август се свиква първият Консултативен съвет по поземлени отношения
Срещи с бранша
Гечев: Време е за коренна промяна в поземлените отношения
Предстоящо
Очаквайте конференция за поземлените отношения на 16 юни
Проект
От 22 до 25 юли икономисти ще работят по проект за поземлените отношения
Становища
Животновъдът Бончев: Законът за земята бистри нови схеми „ала заменки“, само че с държавните пасища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини