От 23 до 25 юни Кюстендил и областта за 26-и път ще отбележат празника на черешата. С него фермерите от овощната градина на България събират гости от цяла България, за да демонстрират цялото разнообразие от сортове, традиционно отглеждани в този регион. Изложението на всякакви плодове, отглеждани в този плодороден регион, датира от далечната 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба, когато градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
През 2008 г. празникът се възстановява, а неизменен партньор на Община Кюстендил в тази организация е Институтът по земеделие, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.
Акцент на празника и тази година ще бъде изложбата-базар на череши и продукти от този вкусен плод, изкустно аранжирани от фермерите и техните семейства. Търговци и занаятчии от цялата страна също представят своите майсторски произведения. Гостите на празника пък се включват в състезателни игри с череши.
Ежегодно един от трите дни е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.