Начало » Новини » Света
12.06.2023 г.

Полските фермери получават 11 млн. евро за инвестиции в солари

Еврокомисията одобри помощта
Полските фермери получават 11 млн. евро за инвестиции в солари

sinor.bg

В края на миналата седмица Европейската комисия одобри държавна помощ от 11 милиона евро (50 милиона PLN) за фермерите в Полша на стойност, част от пакета, гласуван като като компенсации за войната на Русия срещу Украйна. Схемата е одобрена според Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г. в подкрепа на мерки в сектори, които са ключови за ускоряване на зеления преход и намаляване на зависимостите от горива, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

По тази схема се планират ограничени количества помощ, изплатени като директни безвъзмездни средства, които изцяло се финансират от Полския фонд за защита на селското стопанство. ЕК установи, че полската схема е в съответствие с условията, посочени във временната рамка при кризи. Помощта няма да надвишава 250 000 евро на бенефициент и ще бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2023 г.

На 9 март 2023 г. Еврокомисията прие Временната рамка за кризи и преход, за да насърчи мерките за подкрепа в сектори, които са ключови за прехода към икономика с нулево нетно потребление, в съответствие с индустриалния план на Зелената сделка.

Според тази рамка до 31 декември 2023 г. държавите членки могат да смекчат икономическото въздействие от агресията на Русия срещу Украйна, като да предоставят ограничени количества помощ на компании, засегнати от настоящата криза; гарантират, че предприятията остават на разположение на достатъчно ликвидни средства; компенсират дружествата за допълнителните разходи, възникнали поради изключително високите цени на газа и електроенергията; стимулират допълнително намаляване на потреблението на електроенергия.

До 31 декември 2025 г. държавите членки могат да предоставят помощ за насърчаване на прехода към икономика с нулево нетно потребление. По този начин може да бъде предоставена помощ за ускоряване на внедряването на възобновяема енергия, съхранение и възобновяема топлина, които са от значение за REPowerEU и за декарбонизиране на процесите на промишлено производство. Държавите в ЕС могат също да отпускат помощ за ускоряване на инвестициите в ключови сектори за прехода към икономика с нулево нетно потребление, което позволява инвестиционна подкрепа за производството на стратегическо оборудване, а именно батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, топлинни помпи, електролизатори и използване и съхранение на улавяне на въглерод, както и за производство на ключови компоненти и за производство и рециклиране на свързани критични суровини.

Комисията прилага разпоредбите на Временната рамка за кризи и преход, приета на 9 март 2023 г., за всички мерки, нотифицирани към 9 март 2023 г., както и за мерки, нотифицирани преди тази дата. Съобщението от 9 март 2023 г. заменя временната рамка за кризисни ситуации, приета на 28 октомври 2022 г.

Полските фермери получават 11 млн. евро за инвестиции в солари
4881
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След ареста
Банов и Кръстева отричат да са прекатегоризирали земите за соларни паркове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини