Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.07.2018 г.

Време е за засяване на пекинско зеле

Време е за засяване на пекинско зеле

У нас е по-популярно като китайско зеле, но всъщност това, което се среща по-често на пазара е пекинско зеле. Двете разновидности на този азиатски зеленчук са Brassica pekinensis /пекинско зеле/ и Brassica chinensis /китайско зеле/. Отглеждат се като ранни и като късни култури, но за нашите климатични условия подходящо е есенното отглеждане. Пролетното може да се отглежда оранжерийно, защото засадени на открито растенията стрелкуват и дават цветоноси.   
У нас могат да се отглеждат и двата вида, но когато става дума за съхранение през зимата, то това е пекинското зеле. То има по-светлозелени листа, в различна степен окосмени и гъста, изправена розетка, която свива зелка – може да бъде заоблена или удължена. Китайското зеле също образува изправена розетка, но значително по-малка, не свива зелка, а листата са сивозелени и неокосмени. Предназначено е за консумация в сурово състояние. Не може да се съхранява продължително.

Време за засяване
За нашата страна най-подходящото време за засяване на пекинско зеле е края на юли и началото на август. Тези срокове се определят поради високата светлочувствителност на зеленчуковата култура. При излишък на осветеност – когато продължителността на деня е повече от 12 часа  се получава стрелкуване и образуване на цветоноси. При късната сеитба,  когато нарастването и развитието на растенията настъпват в сравнително къс ден, цялата енергия е насочена към образуване на глави.

Начин на отглеждане
Пекинското зеле може да се отглежда чрез директна сеитба и чрез отглеждане на разсад.
При директната сеитба почвата се обработва предварително, наторява се и семената се засяват на дълбочина 1-2 сантиметра, поръсват се с пръст и се поливат обилно. Семената се засяват на растояние 30-40 сантиметра, като във всяко легло се поставя по 2-3 семена. След поникване и оформяне на растенията се оставя само едно. Отлични резултати се получават ако се  отглежда на повдигнати лехи /хребети/.
Пекинското зеле има много чувствителна коренова система и отглеждането на разсад се отличава от обикновеното зеле. При отглеждане чрез разсад е препоръчително да се използват тофени таблетки или индивидуални обеми, в които се засяват по 2-3 семена, а след поникване и оформяне се остава едно растение. Поникването и развитието на разсада става за 25-30 дни. Пренасянето на постоянно място става след образуване на 4-5 истински листа. Засаждат се по схема  – 50 см в междуредията и 30 см между растенията. Може да се засадят и по-гъсто, но трябва да се има предвид, че ще се образуват по-малки глави.

Предшественици
Добри предшественици са бобовите, картофи, краствици, моркови, лук, чесън, зърнени култури.
Добри резултати дава след отглеждане на сидерати – люцерна, глушина синап.

Изисквания към почвата
Преди засаждане почвата се прекопава, дезинфекцира с калиев перманганат /ако е необходимо/ и се внася компост. При засаждане във всяко легло може да се постави по една лъжица дървесна пепел, която ще послужи за допълнително подхранване и ще предпази растенията от някои вредители. Ако почвата е много бедна, може да се подхрани допълнително, като се внесат преди засаждане по една лъжица суперфосфат, амониева селитра и калиева селитра на квадратен метър. 
Пекинското зеле се отличава с натрупване на нитрати и затова допълнително наторяване по време на вегетативния период не е желателно.

Грижи за пекинското зеле
Оптималната температура за отглеждане е 20-25 градуса. Ако се отглежда при по- топли климатични условия, трябва да се подбират сортове, които са устойчиви на стрелкуване.
Като всички зелеви култури и пекинското зеле се нуждае от обилно поливане. Плитката коренова система не позволява да се извлича влага от по-дълбоките слоеве. При много сухо време трябва да се полива ежедневно, като се препоръчва да става чрез пръскане или дъждуване.
Прекомерното и неравномерно поливане води до напукване.

Вредители и болести
Пекинското зеле най-често се атакува от кръстоцветната муха и кръстоцветната бълха, зелевата пеперуда и охлюви.
Главите боледуват от бактериално гниене и гуша. Използването на химически препарати е допустимо само в екстремни случаи и не по-късно от месец преди прибиране на реколтата. Разрешени са Децис, Актара, Карате

 

Време е за засяване на пекинско зеле
24946
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
Поливате го без да опръсквате листата, ще загният
Китайското зеле расте сред прохлада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини