Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.11.2017 г.

Китайското зеле расте сред прохлада

Поливате го без да опръсквате листата, ще загният

Китайското зеле е доста взискателна към условията на отглеждане култура. Нуждае се от прохладен и влажен климат и плодородни влагоемни почви. Проявява силна взискателност към въздушната и почвена влага. Високите температури се отразяват много неблагоприятно и ускоряват образуването на цветоносно стъбло. В същото време в сравнение с останалите видове зелета, издържливостта му към ниски температури също е по-малка (до 8-10С). Важно условие за получаване на качествена продукция е да се създаде онзи комплекс от фактори, който да осигури непрекъснат и бърз растеж. Отличава се с късия си вегетационен период, развива се много бързо и за единица време натрупва голямо количество сухо вещество.

Прибирането не трябва да се бави
При нашите климатични условия най-сигурни и качествени добиви могат да се получат при есенно отглеждане. За тази цел семената се засяват към края на юли или в първите дни на август, без производство на разсад, на постоянно място в ниски лехи. Ако почвата е суха, предварително се полива, след леко просъхване се преорава и се подготвя добре. При по-тежки почви сеитбата е на високи тирове. Добре е след предшественика да се натори с около 1 кг/ 100 кв. м двоен суперфосфат и 0,8 кг/ 100 кв. м калиев тор. Сеитбата се извършва на редове, при разстояния 35-50 см. Семената поникват за около 1 седмица. След образуването на първия същински лист посевът се прорежда на разстояние 20-25 см. При редовно поливане без преовлажняване, растенията се развиват бързо и се оформят добре. Останалите грижи са както при цветното зеле – 2-3 окопаванияq наторяване с амониева селитра (1-1,2 кг/ 100 кв. м) и поливане без оросяване. В зависимост от сорта, реколтата се прибира около края на септември до началото на ноември.
С изрязването не бива да се закъснява. Зелките на късното китайско зеле стават едри (1,5 - 2 кг), плътни, с крехка и сочна консистенция и отлични вкусови качества. Съхраняемостта им е добра при ниски положителни температури и опаковане в целофанова хартия. Не понасят дълъг транспорт, защото бързо завяхват. Поставени в хладилник, запазват по-дълго свежия си вид.

Разнообразие
Разнообразието от сортове се отнася към два основни вида - пекинско и китайско. Пекинското прилича на марулята, но зелките са по-едри и по-плътни. Окраската им е светло- или жълтозелена. Листата са седящи, обратно яйцевидни, с вълниста и леко назъбена периферия, и силно развита нерватура. Главният нерв е много широк, плосък, млечно бял, крехък и сочен. Листната петура може да бъде повече или по-малко набръчкана според сорта. За разлика от него, китайското зеле не свива зелка. То има по-груба листна маса, с тъмнозелена окраска, едри са, с удължено яйцевидна до овална форма. Имат силно развита дръжка, която е разширена в основата, млечнобяла, крехка и сочна. На пазара могат да се намерят семена от различни сортове на фирма Sakata seeds, като - Yuki, China Express, Richi, One Kilo и др. С добри качества за условията страната ни са се проявили сортовете Юки и Комачи, които са изпитани при нашите почвено-климатични условия.

Китайското зеле расте сред прохлада
12716
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
Време е за засяване на пекинско зеле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини