В петък, 26 май, Статистическият институт на Турция (Turkish Statistical Institute - TurkStat) оповести първата официална прогноза за добивите в растениевъдния отрасъл на страната през 2023 г. Според турските експерти перспективата е оптимистична и „разчетите показват, че растениевъдното производство ще демонстрира ръст в сравнение с показателите от предходния сезон.”
Експертите очакват, че добивът от зърнени и други култури (с изключение на фуражните) ще нарасне с 4,8%, а на зеленчуците - с 1,9% спрямо предходната 2022 г.
Производството на зърнени храни в южната ни съседка през 2023 г. ще отбележи ръст с 2,1 на сто в сравнение с 2022 г. – до 39,5 милиона тона. Основният фактор за увеличението на зърнопроизводството е очертаващата се добра пшенична реколта – 20,5 млн.т, с 3,8 млн.т повече в сравнение с предходния сезон. При ечемика увеличението е с 1,2 на сто – до 8,6 млн.т.
Що се отнася до маслодайните семена, то производството на слънчоглед в Турция се очаква да остане на нивото от предходния сезон - 2,6 милиона тона, докато реколтата от соя може да намалее с 3% - до 150 хиляди тона.
Производството на захарно цвекло в Турция през 2023 г. ще се увеличи с 13,2% и ще достигне 21,5 милиона тона.
Прогнозата за сектора зеленчуци също е благоприятна и предвижда ръст на общия добив с близо 2 на сто, до значимите 32,2 млн.т.
Изчислено е, че през 2023 г. производството на зеленчуци ще се увеличи с темп от 1,9% в сравнение с предходната година и ще достигне приблизително 32,2 милиона тона. С най-голямо увеличение през 2023 г. се очаква да бъде производството на краставици - с 13,8%, а при доматите увеличението е с 3,8%, докато в производството на дини и пъпеши се очертава спад с 7,3% и 9,3% съответно.
В групата на плодовете се очаква намаление на производството в сравнение с предходната година при ябълките с 1,3%, на маслини с 25%; докато общото производство на праскови и нектарини се очаква да се увеличи с 7,8%, на череши с 18,6% и на ягоди с 1,6%.
В групата на цитрусите се очаква ръст при производството на мандарина с 12,6%, 17,2% при портокалите и с 13,4 на сто ръст при производството на лимони.
В групата на ядките се очаква намаление на производството на лешници с 4,6%, докато се очаква увеличение на производството на шамфъстък с 0,3%. С 7,2% се очаква спад в производството на банани.
Източник: Türkiye İstatistik Kurumu