Начало » Новини » Страната
25.05.2023 г.

България ще защитава над 250 хил. евро помощ за стопанство заради Украйна

Позиция пред Съвета на ЕС по земеделие, насрочено за 30 май
България ще защитава над 250 хил. евро помощ за стопанство заради Украйна

sinor.bg

На днешното си заседание правителството одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 30 май 2023 г. в Брюксел. По отношение на пазарите в позицията на страната се посочва, че България е солидарна с Украйна, но не следва да се поставят под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските производители.

България посочва, че при настоящите условия на Кризисната рамка нормативно определеният таван на едно земеделско стопанство възлиза на не повече от 250 000 евро. Този таван се прилага с натрупване с предходната Временна рамка и някои по-големи стопани са го достигнали още през 2022 г. В тази връзка страната призовава за изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, като лимитът от 250 000 евро за едно земеделско стопанство да бъде увеличен в размер, който да позволи подкрепа за всички производители, засегнати от кризата.

От съществено значение е да се гарантира транзитната функция на коридорите на солидарност към други държави членки и трети страни. „България изразява притеснения и относно представянето на договори за внос на стоки, подписани преди 2 май 2023 г. За да се гарантира стабилността на пазара, е важно въведената с Регламент за изпълнение превантивна мярка, засягаща вноса на пшеница, царевица, рапично семе и слънчогледово семе, да бъде удължена и след 5 юни 2023 г. От решаващо значение е Европейската комисия да продължи да наблюдава вноса на други чувствителни селскостопански хранителни продукти от Украйна и да бъдат въведени бързо превантивни мерки, ако е необходимо”, гласи българската позиция.

 „На предна линия е необходимо да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план, за да се гарантира конкурентоспособността на европейските земеделци и нормализиране на пазара. България счита, че при активирането на извънредна мярка следва да бъде предоставена възможност на държавите членки да определят категориите бенефициенти, методиката и критериите за предоставяне на финансова помощ, както и да бъде осигурен облекчен режим на прилагане, с максимално опростени процедури и бърз механизъм за получаване на помощта. В страната също така се установява ясна тенденция на затруднения и в сектора на млякото и млечните продукти, както и пчелния мед, но също и в останалите подсектори на животновъдството”, четем в позицията.

В рамките на заседанието се очаква европейските земеделски министри да обменят мнения по предложението за регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, както и аспектите на законодателното предложение, свързани с безопасността на храните и разхищенията на храни. За България е приоритетно премахването на опасните и вредните вещества и насърчаване на повторната употреба на опаковките да бъде съпътствано от обезпечаване на проследимостта, като се отчита и въздействието на вредните вещества върху човешкото здраве и околната.

Друга тема на заседанието е предложение на Хърватия за промени на настоящи търговски практики, свързани с търговията със замразени продукти, в частност замразено месо. България подкрепя предложението и счита, че следва да се предприемат подходящи дейности за регулиране на въпроса със срока на годност на замразеното месо на ниво ЕС.

България ще защитава над 250 хил. евро помощ за стопанство заради Украйна
6647
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
И увеличеният таван по de minimis също ще бъде по сметките до края на декември
Тахов: Превеждаме 16 милиона лева за напояване до края на ноември
Средствата по мярката за помощта за Украйна са достатъчни за новия таван
Подадени са 13 000 заявления по de minimis само за 3 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини