Начало » Новини » Страната
07.05.2023 г.

Храните в света поскъпнаха през април за пръв път от година

Вследствие на резкия ръст на цените на захарта
Храните в света поскъпнаха през април за пръв път от година

През април храните поскъпнаха в световен мащаб за пръв път от март 2022 г., когато достигнаха рекордно високи нива, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши с 0,6% спрямо март до 127,2 пункта, но остават с 19,7% под показателя за април 2022 г. Месечният ръст на цените е следствие основно от рязкото поскъпване на захарта и далеч по-умереното при месните продукти, докато зърното, растителните масла и млечните продукти продължиха да поевтиняват.

Подиндексът за цените на зърнените култури се понижи през април с 1,7% спрямо март до 136,1 пункта, като вече е с 19,8% под показателя за април 2022 г., след като поскъпването на ориза не успя да компенсира в достатъчна степен поевтиняването на всички останали основни зърнени култури. Цените на пшеницата отстъпиха с 2,3%, достигайки най-ниското си ниво от юли 2021 г. Като основни фактори за спада им са посочени големите количества, предлагани за износ от Русия и Австралия, както и благоприятните условия за развитието на зърнените култури в Европа. Освен това в края на месеца бе постигнато споразумение за разрешаване на преминаването на произведените в Украйна зърнени култури през държавите-членки на Европейския съюз, които в началото на месеца бяха въвели ограничения върху вноса им, а това доведе до намаляване на напрежението на пазара. Цените на царевицата се понижиха с 3,2%, най-вече благодарение на сезонното нарастване на предлагането от Южна Америка при продължаващата жътва там и благоприятните перспективи за реколтата от зърнената култура конкретно в Бразилия, която може да се окаже рекордна. Соргото поевтиня само с 0,3%, но цените на ечемика се понижиха с цели 4,3% под влияние на слабото търсене в световен мащаб и ниската активност на пазарите на царевица и пшеница. Оризът обаче поскъпна през април вследствие на активното търсене за покупки в Азия, като на практика се върна към стойността от март.

При растителните масла подиндексът се понижи с 1,3% през април спрямо март до 130 пункта, като това е 6-тият пореден месец на спад. Причината е в стабилните цени на палмовото масло на световните пазари при поевтиняване на слънчогледовото, рапичното и соевото масло. След кратък период на ръст през март цените на палмовото масло през април останаха на практика без промяна, тъй като тенденцията към спад вследствие на вялото търсене от страна на основните вносители бе балансирана от доста слабото предлагане от водедещите производители. Соевото масло обаче продължи да поевтинява под въздействието на сезонния фактор на фона на богатата (евентуално рекордна) реколта от соя в Бразилия и въпреки резкия спад в прогнозите за произвоството в Аржентина. Продължи понижението на цените на слънчогледовото и рапичното масло заради запазващите се големи количества на международните пазари, предлагани за износ.

Усреднената стойност на подиндекса за млечните продукти намаля с 1,7% през април спрямо март до 124,6 пункта, като вече е с 15,1% под стойността си от април 2022 г. Тенденцията на поевтиняване на сухото мляко продължи за 10-ти пореден месец, а причината е в хронично слабото търсене за внос в световен мащаб. Междувременно ръстът на закупените количества от Китай и сезонното свиване на предлагането от Нова Зеландия сдържаха потенциално по-силен спад на цените на пълномасленото сухо мляко, докато увеличаването на доставките от държавите в Западна Европа съдейства за задълбочаване на спада на цените на обезмасленото сухо мляко. Цените на сирената също се понижиха най-вече вследствие на голямото предлагане за износ от Западна Европа, където се увеличават количествата мляко, използвано в направата на сирена при сезонния ръст в млеконадия. При маслото обаче цените останаха относително стабилни, тъй като ръстът на предлагането бе достатъчен като цяло за удовлетворяване на увеличеното търсене за внос както по краткосрочните, така и по дългосрочните договори.

През април подиндексът за цените на месните продукти се повиши с 1,3% спрямо март до 114,5 пункта, оставайки с 6,1% и над стойността си за април 2022 г. Свинското месо поскъпна главно под въздействие на нарасналите покупки за внос в държавите от Азия и запазващата се ограниченост на доставките от няколко водещи страни-износителки на фона на нарасналите производствени разходи и проблемите им със здравословното състояние на животните. Цените на птичето месо пък се върнаха към ръст след понижение в продължение на 9 месеца, тъй като търсенето за внос от държавите в Азия се увеличи, а в много от световните региони предлагането остава ограничено заради широкото разпространение на птичия грип. Говеждото също поскъпна, най-вече вследствие на намаляването на добитъка за клане особено в САЩ. Цените на овчето месо останаха стабилни, тъй като нарасналото предлагане за износ от Океания почти отговораше на увеличения внос от държавите в Азия и Близкия изток.

Колкото до захарта, подиндексът скочи през април с цели 17,6% спрямо март до 149,4 пункта, достигайки най-високата си стойност от октомври 2011 г. след 3-месечен ръст. В основата на рязкото повишение на цените бяха притесненията за свитото предлагане в световен мащаб през настоящия селскостопански сезон на фона на понижаващите се прогнози за реколтата от захарна тръстика в Индия и Китай, както и заради по-малките от очакваните произведени количества захар в Тайланд и Европейския съюз. Въпреки благоприятните перспективи пред производството на захарна тръстика в Бразилия през тази година, закъснялото заради дъждовете прибиране на реколтата подкрепи поскъпването. За него съдействаха и фактори като повишаването на цените на петрола и поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар.

Храните в света поскъпнаха през април за пръв път от година
3035
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини