Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.04.2023 г.

За успешно начало на растителната защита при лозата

За успешно начало на растителната защита при лозата

Стопаните на лозови насаждения или на отделни лози в малките дворове трябва да започнат борбата с болестите още в началото на вегетацията, защото новоразвитите растителни тъкани са много податливи на болестотворни гъбички. Допуснатата зараза може не само да провали реколтата, но и да застраши съществуването на самата лоза.

Кои патогени трябва да имат предвид стопаните и как да се ориентират за срока на фунгицидната употреба ? Phomopsis viticola причинява болестта екскориоза. Най-застрашени от нея са младите леторасти. Първоначално загиват на основните пъпки, което води до отмиране на т. нар. рамена в лозовата формировка. Друг патоген е Plasmopara viticola. Болестта е позната като мана. Условията за заразяване са:

- наличието на леторасти с дължина около 12 – 13 см;

- валежна обстановка, поради която върху младите листа се задържат водни капки за 2 – 3 часа;

- температура на въздуха поне 11°С.   

Заразата идва от спорите, изхвърляни от презимувалия в окапалите листа патоген. От практиката е известен признакът „мазно“ или „воднисто“ петно, който показва, че има осъществена зараза.

Използване на междуредията в лозето

Брашнестата мана е причинявана от Uncinula necator. При условията в България гъбата прекарва зимата като удебелен мицел под люспите на пъпките. Поради това още в началото на вегетацията има системна зараза на младите леторасти. По-късно болестта поразява листата, ресата и ягоридата. Най-голяма е вредата в периода цъфтеж – прошарване на гроздовите зърна.

Друга болест е сивото гниене с причинител Botrytis cinerea. Наличието на мъртва тъкан и захари са две условия за развитието на болестния процес. При това застрашени са ресата и чепката. Характерната признаци се явяват, когато гроздето зрее и чепката се прошарва. Повредите от брашнестата мана и от насекомните неприятели, известни като гроздови молци, допринасят за разпространяването на сивото гниене и съответно за по-голямата вреда от него.

Каква е схемата за фунгицидните пръскания ? При наличието на 40% пъпки във фаза зелен връх подходящ препарат е Микал флаш. Фунгицидът съдържа активното вещество (а. в.) алуминиев фозетил с има предпазно и системно действие срещу патогена. В периода поява на ресата – цъфтеж грахово зърно наред с Микал флаш подходящ е Профайлър, също със системно действие. На по-късен етап, когато нарастването на зелените части се забави, от продуктите за растителна защита могат да бъдат избрани медсъдържащи фунгициди с контактно (предпазно) действие. След фазата грахово зърно специалистите препоръчват Мелоди компакт за опазване на грозда (чепката). Фунгицидът Флинт макс е с две а. в. и е ефикасен срещу брашнестата мана за период около две седмици.

Срещу сивото гниене гниене е разработен биопрепаратът Серенада Асо. Той съдържа определен щам на бактерията Bacillus subtilis. Той унищожава гъбните хифи при досег с тях. Патогенът не може да се прикрепи и съответно да проникне в растителната тъкан.

Посочените продукти за растителна защита (ПРЗ) не изчерпват предлагането на пазара. Стопаните могат да изберат други, съветайки се със специалистите. При това важно е да бъдат спазвани карантитните срокове за продукцията. Възможността за едновременна употреба чрез комбиниране на фунгицид и инсектицид е предимство, което не бива да бъде пропускано.   

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

За успешно начало на растителната защита при лозата
27773
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Иззети са останалите 30 килограма термично непреработени продукти
Лекуват от трихинелоза над 30 души, яли неизследвано месо от диво прасе
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини