Производството на говеждо месо в Европейския съюз през 2022 г. намаля с 2,4% спрямо 2021 г. и се очаква да се свие с още 1,6% през 2023 г., става ясно от оперативен краткосрочен доклад за състоянието на селскостопанския сектор в общността. „Очаква се потреблението на говеждо на глава от населението в ЕС да запази дългосрочната си тенденция към спад и да остане малко под 10 килограма през 2023 г. (-1,7%), донякъде и затова, че говеждото е по-скъпо в сравнение с останалите видове месо”, се посочва в доклада.
Още по-значим е спадът в производството на свинско месо в ЕС през миналата година – с цели 5,6%. Заради ограниченото му предлагане потреблението в общността е намаляло с 2,8% до средно 31,8 килограма на глава от населението. Очакванията на ЕК са спадът да се ускори до 5,5% през 2023 г.
За сметка на това расте потреблението на пилешко месо. „Потреблението на птичето месо в ЕС през 2023 г. може да нарасне с 2,5%, а вносът му – със 7%, за да покрие ръста на търсенето”, се обобщава в доклада.