Начало » Новини » Света
23.03.2023 г.

Eвропейския парламент настоява за повече средства за схемата за плодове, зеленчуци и мляко в училищата

Eвропейския парламент настоява за повече средства за схемата за плодове, зеленчуци и мляко в училищата

Членовете на ЕП искат да увеличат финансирането на схемата и призовават страните от ЕС да отделят поне 10% от бюджета си за образователни мерки. Приоритет трябва да имат местните и сезонните продукти.

Училищната схема е създадена, за да подпомага разпространението на плодове, зеленчуци и мляко сред децата от детските градини до средните училища. Ограниченият бюджет на училищата пречи на схемата да обхване повече ученици и от по-различни възрасти, заключиха депутатите от Комисията по земеделие в проекторезолюция, одобрена в сряда с 42 гласа "за", 2 "против" и нито един "въздържал се".

Ето защо членовете на ЕП призовават Комисията и страните от ЕС да увеличат бюджета, за да могат плодовете, зеленчуците и млечните продукти да се разпространяват по-широко и през цялата година. Членовете на ЕП искат също така да се намали бюрокрацията, да се предоставят на училищата по-дълги договори и да се опростят процедурите за възлагане на обществени поръчки, което може да попречи на използването на целия бюджет.

Депутатите от Комисията по земеделие твърдят, че поне 10% от средствата, отпускани всяка година от ЕС и националните помощи, взети заедно, трябва да бъдат предназначени за образователни мерки, за да се повиши осведомеността за хранителната стойност на храните.

Плодовете, зеленчуците и млечните продукти, които ще се разпространяват в училищата в ЕС, трябва да бъдат непреработени, биологични, произведени на място и с обозначения за качество, казват членовете на ЕП. Като се има предвид, че съществуват големи разлики между държавите-членки при прилагането на схемата, членовете на ЕП предлагат Комисията и страните от ЕС да оценят националните резултати, за да подготвят по-добре следващото преразглеждане на схемата за училищата.

В период, белязан от пандемията COVID-19 и оттеглянето на училищата на Обединеното кралство от схемата, всички страни от ЕС отбелязват спад в участието в схемата. От 2017 г. до 2023 г. само 16 от общо 76 милиона ученици в ЕС са били обхванати от схемата.

Финансиран по линия на ОСП на ЕС, бюджетът на ЕС за схемата за периода 2017-23 г. е определен на 250 млн. евро за учебна година, разпределени по държави в зависимост от броя на децата и нивото на регионално развитие. След оттеглянето на Обединеното кралство този бюджет възлиза на 220 млн. евро за учебна година.

Eвропейския парламент настоява за повече средства за схемата за плодове, зеленчуци и мляко в училищата
3916
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Сурова трушия
Технологии
Търси се финансиране за български проект за здравословно хранене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини