Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.03.2023 г.

За деградирали пасища се отпускат 40 лв. на дка, за автохтонни крави – по 424,42 лв. на животно

Информационна кампания
За деградирали пасища се отпускат 40 лв. на дка, за автохтонни крави – по 424,42 лв. на животно

sinor.bg

В поредица от текстове информирахме земеделците как да кандидатстват по новите интеревнции за директните плащания, където до 2027 година земеделците се очаква да получат 8,2 млрд. лева, или 4,1 млрд. евро. В този и следващите материали подробно ще разясним условията за кандидатстване по интервенциите за развитието на селските райони (Втория стълб), където до края на този програмен програмен период страната ни получи 7 милиарда лева 3,5 милиарда евро.

Започваме с интервенциите за животновъди, които ще опазват местните породи (автохтонните) животни. В списъка са включени българско сиво говедо; искърско говедо; родопско късорого говедо; българско родопско говедо; българско червено говедо; българско кафяво говедо; млечен Симентал, каракачанска овца; копривщенска овца; сакарска овца; котленска овца; местна старозагорска овца; местна карнобатска овца; тетевенска овца; западностаропланинска овца; брезнишка овца; софийска (елинпелинска) овца; иредностаропланинска овца; среднородопска овца; медночервена шуменска овца; дъбенска овца; реплянска овца; бяла маришка овца; вакла маришка овца; калоферска дългокосместа коза; местна дългокосместа коза (Малашевски тип); българска виторога дългокосместа коза и местна дългокосместа коза, източнобалканска свиня, каракачански кон и др. 

Подпомагането ще се извършва на база на годишни плащания с различен размер на подпомагане, който ще бъде съобразен с дефинираните прагове за изчезнали, изчезващи и по степен на застрашеност на отделните видове и породи животни. При застрашените говеда ставката за животинска единица (ЖЕ) се изчислява на 424,42 лева, или 212,21 евро.

Елологичните схеми при директните плащания - ставки

При породите дребни преживни животни ставката е 300, 64 лв. на животинска единица, или 150,32 евро/ЖЕ.

При породите автохтонни свине ставката на животиска единица ще бъде 253,60 лв. на единица, или 126,80 евро/ЖЕ. За породите коне ставката ще бъде съответно 287,60 лв., или 143,80 евро/ЖЕ.

Кандидатите за тези субсидии са задължени в продължение на три години да поемат ангажименти за опазването на тези стада, като животните не трябва да намаляват. Освен това самите животновъди или упълномощени от тях лица трябва да преминат агроекологично обучение за прилагането на поетите от тях ангажименти, като курсовете се организират от Националната служба за съвети в земеделието. 

Фермерите трябва да са „активни земеделски стопани“, регистрирани в информационната система ИСАК. Подпомаганите животни трябва да имат марки и да са вписани в информационната система на Българска агенция по безопасност на храните. 

Нови срокове за Капмапията за директни плащания

Земеделските стопани поддържат заявените животни през годината, като поне 80 дни след последния ден за подаване на заявленията за подпомагане са налични в стопанството. 

Подпомаганите породи животни задължително фигурират в Списъка с местни породи животни, за които е издаден документ от съответната развъдна организация, доказващ произхода им и класифицирани в съответствие с приложимото национално законодателство. За тази цел ще бъде утвърдена Методика за определяне на праговете на застрашеност в зависимост от рисковия статус на местните застрашени породи животни, с прагове както следва: изчезващи породи; силно застрашени породи; средно застрашени породи; слабо застрашени породи; много слабо застрашени породи.

В зависимост от прага на застрашеност ще бъдат определени прагове на подпомагане, които ще бъдат разписани в националното законодателство съобразно Методиката. Списъкът със застрашените породи и класификацията се утвърждават въз основа на данни от ИАСРЖ и отразени във ВЕТИС.

Самите фермери трябва да спазват развъдната програма на развъдната организация. Не намаляват броя на животните под броя на одобрените животни от съответния вид и порода, с които са започнали ангажимента, освен в случаите на загуба на животни, резултат от кражба, при смърт от болест, при смърт вследствие на нападение от хищници или становище за негодността на животното за използване за развъдна дейност от съответната развъдна организация или ИАСРЖ с препоръка за реализиране на животното за месо или за продажба на друга животновъдна ферма; 

При настъпили форсмажорни или изключителни обстоятелства, засягащи броя на животните, които са заявени за подпомагане, животновъдите ще имат право да продължат от 3 на 5 години изпълнението на ангажимента си с броя на отглежданите животни от същия вид и порода след настъпване на обстоятелствата, ако броят им е по-малък от този, за който са поели ангажимент.

За първи път от тази година ще се отпуска подпомагане за възстановяване и поддържане на деградирали пасища, но те трябва да бъдат извън обхвата на екологичната мрежа НАТУРА 2000. Ставката за тази интервенция е 40,49 лв. на дка, или 202,47 евро/ха. Средствата ще се дават само на животновъди, които отглеждат пасищни животни и спазват съответните ангажименти за пет години напред. В случай, че този ангажимент се прилага на едни и същи пасища, тогава субсидията може да се даде общо за 7 години (5 плюс 2).

Земеделците ще трябва да засяват пасищата, като след всеки пасищен цикъл на сеитба може да се налага извършване на косене (за неизядените видове – плевелите, които да бъдат изкосени и да се предотврати цъфтеж и разпространение). 

От фермерите като ефект ще се иска след третата година (с изключение на констатирани форсмажорни обстоятелства) – при поемане на ангажимента се подписва декларация, при която се гарантират, че тревното покритие ще бъде повърхностно подобрено към третата година и към петата ще има значително подобрено тревно покритие на заявените площи. 

ВАЖНО!!! Забранено е използването на минерални торове и продукти за растителна защита, а също и изграждането на нови отводнителни системи. Целта е да се съхраняват почвите.

Ето и изискванията при сеитбата. Фермерите ще водят дневник за всички земеделски дейности, извършвани в земеделската земя, която са заявили. Самата сеитба се извършва по дефинирана технология за подсяване, изготвена и утвърдена от агроном, съобразно изискванията по мярката с типични пасищни видове треви и тревни смески. 

Ето и периодите, в които може да се сее:

- Пролетно – при първа възможност, но не по-късно от 15 оприл; 

- Есенно – не по-късно от 15 октомври. 

Сеитбата се извършва на първата година от поемането на 5- или 7-годишния ангажимент. Като до три месеца след тази сеитба е забранена пашата през пролетта. 

Ако терените не позволяват директна сеитба, тя може да се прави и ръчно.

За деградирали пасища се отпускат 40 лв. на дка, за автохтонни крави – по 424,42 лв. на животно
16874
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Управителен съвет ДФЗ
Фонд „Земеделие” отпусна бюджет за изложението на автохтонните породи в Калофер
Фонд „Земеделие”
Платени са 24,6 млн. лв. по две от направленията за „Агроекология и климат”
Фонд Земеделие
Платени са близо 26 млн. лева за автохтонни породи и пасторализъм
Новите правила за Кампания 2019 г.
За кравите от смесени породи ще се доказват по 1 500 л вместо по 4 хил. л продадено на пазара мляко
Форум
Председателят на Селскостопанска академия предлага по-голяма помощ за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини