Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Пловдивският Аграрен университет ще работи по зелени проекти в състава на алианса UNIgreen

Учреден в Италия
Пловдивският Аграрен университет ще работи по зелени проекти в състава на алианса UNIgreen

От 6-ти до 8-ми март в Университета UNIMORE в Модена се проведе първата учредителна среща на алианса UNIgreen, в който участва и Аграрният университет в Пловдив. Алиансът е първият „зелен“ европейски университет по аграрни, биотехнологични и природни науки, който обединява осем университета в Европа.  Консорциумът UNIgreen ще има 48-месечна фаза на изпълнение на проектните дейности в обалстта на опазване на околната среда.

Освен пловдивския университет в него участват и следните висши училища –Университетът Униморе- Италия, Аграрен университет- Исландия, Университет в Алмерия- Испания, Университет в Лиеж- Белгия, Варшавски университет по природни науки- Полша, Политехнически университет в Коимбра- Португалия, Университет по биотехнологии Суп Биотех- Франция.

На официалната церемония по откриването в аула Магна на Университета Униморе присъстваха ректорите и директорите на осемте университета, ползващи безвъзмездна финансова помощ от ЕС. На учредителното събрание са били поканени Ана София Коутиньо, съветник по проекти на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура EACEA (EACEA) и Алесия Ричи, „зелен“ служител на Националната агенция Еразъм+ INDIRE.

В края на церемонията осемте ректори подписаха Декларацията за създаване на UNIgreen – „зеленият“ европейски университет, официалният акт, който гарантира създаването на Общото събрание на UNIgreen и посочва основните му отговорности и функциониране. Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева бе избрана за съпредседател на Генералната асамблея на алианса.

Визията на алианса UNIgreen се основава на възприемането на университетите като двигатели на екологичната трансформация, с цел насърчаване на локални решения в областта на устойчивото земеделие, зелените биотехнологии и природните науки, като същевременно се адресират глобалните предизвикателства- постигане на климатично неутрална и ресурсно ефективна икономика.

„UNIgreen представлява ново предизвикателство за бъдещето на образованието и обучението в Европа, със стремежа да се превърне във водещ европейски университет за устойчиво земеделие, зелени биотехнологии и природни науки“, заяви ректорът на UNIMORE Карло Адолфо Поро. „Неговото транснационално и интердисциплинарно измерение също предлага много възможности за сътрудничество за цялата академична общност. Този съюз ни позволява да установим нови и по-задълбочени взаимоотношения с други водещи академични институции в Европа и по света, като по този начин увеличаваме капацитета си да създаваме и предаваме знания и иновативни решения за справяне с основните екологични предизвикателства, а също така ни позволява да консолидираме и увеличим нашето международно представяне. За нас е чест по този повод да бъдем домакини на ректори и делегати от страни в различни части на Европа: Франция, Испания, Португалия, Полша, България, Белгия и Исландия. Това ни дава възможност да споделяме идеи и практики на върхови постижения в преподаването, научните изследвания и иновациите, като по този начин спомагаме за укрепване на способността ни да обучаваме студенти, които след това ще могат да продължат с качествена работа. Ние сме уверени, че алиансът UNIgreen ще бъде важна повратна точка в насърчаването на устойчивото развитие в Европа и по света. Като основатели, ние сме готови и решени да дадем своя принос в тази посока.“

Алиансът UNIgreen е резултат от сериозна съвместна работа между университетите-основатели, които работиха усилено за постигане на обща цел: да създадат предложение за мрежа, която споделя обща визия за устойчиво развитие“, добави проф. Алесандро Капра, делегат по интернационализация –  Работата, извършена през двете години на подготовка, имаше положителни резултати чрез тестване на преподавателския състав и техническо-административния персонал на участващите институции, за да се очертаят цели по теми от взаимен интерес и да се определи възможна интегрирана партньорска структура.

През 2022 г. алиансът UNIgreen беше одобрен заедно с три други алианса срещу повече от тридесет кандидатури, постигайки много висока оценка. Важността на съюза се крие именно във възможността за споделяне на знания, опит и добри практики между партньорските университети и това мултидисциплинарно и международно сътрудничество ще позволи разработването на иновативни решения за справяне с екологичните предизвикателства и насърчаване на устойчивото развитие. Заслужава да се спомене, че предложението е изградено върху гореспоменатите „зелени“ теми, но съюзът е между университети, следователно обучения, изследвания и други работни проекти могат потенциално да бъдат разработени във всички научни и дисциплинарни области“.

Пловдивският Аграрен университет ще работи по зелени проекти в състава на алианса UNIgreen
3515
 

Последни материали
Виж
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
Мотивирана критика
От НАЗ настояват за оставката на зам. министър Таня Георгиева поради несправяне с работата
Актуално по темата
Основни правила за поливане на растенията в горещините
Координация с пожарникарите
Зърнопроизводителите ще се включат в борбата с пожарите
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Свързани материали
Виж
Зелен алианс
Аграрният университет участва в конференция по храните в Брюксел
Пръскачките Caffini Global - иновативни решения за ефективен земеделски бизнес, сега на по-добра цена!
Отлагане
Италианското изложение на ябълката Interpoma ще се проведе през есента на 2022 г.
Представяне
През 2019 г. се очаква внос на 20 марки нови италиански вина
Чайот - италианска краставица
Италианските дворчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини