Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Пловдивският Аграрен университет ще работи по зелени проекти в състава на алианса UNIgreen

Учреден в Италия
Пловдивският Аграрен университет ще работи по зелени проекти в състава на алианса UNIgreen

От 6-ти до 8-ми март в Университета UNIMORE в Модена се проведе първата учредителна среща на алианса UNIgreen, в който участва и Аграрният университет в Пловдив. Алиансът е първият „зелен“ европейски университет по аграрни, биотехнологични и природни науки, който обединява осем университета в Европа.  Консорциумът UNIgreen ще има 48-месечна фаза на изпълнение на проектните дейности в обалстта на опазване на околната среда.

Освен пловдивския университет в него участват и следните висши училища –Университетът Униморе- Италия, Аграрен университет- Исландия, Университет в Алмерия- Испания, Университет в Лиеж- Белгия, Варшавски университет по природни науки- Полша, Политехнически университет в Коимбра- Португалия, Университет по биотехнологии Суп Биотех- Франция.

На официалната церемония по откриването в аула Магна на Университета Униморе присъстваха ректорите и директорите на осемте университета, ползващи безвъзмездна финансова помощ от ЕС. На учредителното събрание са били поканени Ана София Коутиньо, съветник по проекти на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура EACEA (EACEA) и Алесия Ричи, „зелен“ служител на Националната агенция Еразъм+ INDIRE.

В края на церемонията осемте ректори подписаха Декларацията за създаване на UNIgreen – „зеленият“ европейски университет, официалният акт, който гарантира създаването на Общото събрание на UNIgreen и посочва основните му отговорности и функциониране. Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева бе избрана за съпредседател на Генералната асамблея на алианса.

Визията на алианса UNIgreen се основава на възприемането на университетите като двигатели на екологичната трансформация, с цел насърчаване на локални решения в областта на устойчивото земеделие, зелените биотехнологии и природните науки, като същевременно се адресират глобалните предизвикателства- постигане на климатично неутрална и ресурсно ефективна икономика.

„UNIgreen представлява ново предизвикателство за бъдещето на образованието и обучението в Европа, със стремежа да се превърне във водещ европейски университет за устойчиво земеделие, зелени биотехнологии и природни науки“, заяви ректорът на UNIMORE Карло Адолфо Поро. „Неговото транснационално и интердисциплинарно измерение също предлага много възможности за сътрудничество за цялата академична общност. Този съюз ни позволява да установим нови и по-задълбочени взаимоотношения с други водещи академични институции в Европа и по света, като по този начин увеличаваме капацитета си да създаваме и предаваме знания и иновативни решения за справяне с основните екологични предизвикателства, а също така ни позволява да консолидираме и увеличим нашето международно представяне. За нас е чест по този повод да бъдем домакини на ректори и делегати от страни в различни части на Европа: Франция, Испания, Португалия, Полша, България, Белгия и Исландия. Това ни дава възможност да споделяме идеи и практики на върхови постижения в преподаването, научните изследвания и иновациите, като по този начин спомагаме за укрепване на способността ни да обучаваме студенти, които след това ще могат да продължат с качествена работа. Ние сме уверени, че алиансът UNIgreen ще бъде важна повратна точка в насърчаването на устойчивото развитие в Европа и по света. Като основатели, ние сме готови и решени да дадем своя принос в тази посока.“

Алиансът UNIgreen е резултат от сериозна съвместна работа между университетите-основатели, които работиха усилено за постигане на обща цел: да създадат предложение за мрежа, която споделя обща визия за устойчиво развитие“, добави проф. Алесандро Капра, делегат по интернационализация –  Работата, извършена през двете години на подготовка, имаше положителни резултати чрез тестване на преподавателския състав и техническо-административния персонал на участващите институции, за да се очертаят цели по теми от взаимен интерес и да се определи възможна интегрирана партньорска структура.

През 2022 г. алиансът UNIgreen беше одобрен заедно с три други алианса срещу повече от тридесет кандидатури, постигайки много висока оценка. Важността на съюза се крие именно във възможността за споделяне на знания, опит и добри практики между партньорските университети и това мултидисциплинарно и международно сътрудничество ще позволи разработването на иновативни решения за справяне с екологичните предизвикателства и насърчаване на устойчивото развитие. Заслужава да се спомене, че предложението е изградено върху гореспоменатите „зелени“ теми, но съюзът е между университети, следователно обучения, изследвания и други работни проекти могат потенциално да бъдат разработени във всички научни и дисциплинарни области“.

Пловдивският Аграрен университет ще работи по зелени проекти в състава на алианса UNIgreen
3410
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Зелен алианс
Аграрният университет участва в конференция по храните в Брюксел
Пръскачките Caffini Global - иновативни решения за ефективен земеделски бизнес, сега на по-добра цена!
Отлагане
Италианското изложение на ябълката Interpoma ще се проведе през есента на 2022 г.
Представяне
През 2019 г. се очаква внос на 20 марки нови италиански вина
Чайот - италианска краставица
Италианските дворчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини