Начало » Новини » Страната
17.12.2018 г.

През 2019 г. се очаква внос на 20 марки нови италиански вина

Представяне
През 2019 г. се очаква внос на 20 марки нови италиански вина

Качествена селекция от 20 вина на италианските изби Terra Bianca и Tenuta Guida пуска на българския пазар от средата на януари 2019 г. сръбската компания VinItaly Group. Информацията е обявена по време на дегустация в столичния хотел “Балкан” пред повече от 100 представители на дистрибутори, вериги магазини, заведения и медии у нас. Акцент на събитието беше представянето на сомелиера на 2018 година Стойчо Стойчев, който изпробва качествата на четири от вината на двете италиански изби.  Той определи бялото Moscato d'Asti на избата Terra Bianca като „леко, приятно, тропическо вино, типично за областта Пиемонт с 5% алкохолен градус“.

Семейната изба Terra Bianca е основана в началото на миналия век, каза Андреа Алписте, който е четвърто поколение винар. Отглеждат основно мускат, но също така и совиньон, фаворит, долчето и шардоне, а след две години ще получат първата реколта и от черно пино. Позиционират се в средно-високия сегмент на пазара. Преди две години получават отлична рецензия от известния американски винен критик Джеймс Саклинг, който дал 90 от 100 възможни точки за тяхното червено Долчето д‘Алба, а сега очакват добри рецензии и за миналогодишните си бели вина.

Избата Tenuta Guida е създадена през 1996 г. и също е семейна – всеки от тримата братя се занимава с определен сектор от производството. Стефано Гуида отговаря за лозарството, производството на вино и експорта, а братята му се занимават с дистрибуцията на готовата продукция по ресторантите в Италия. Намираме се между две реки и климатът е по-различен при нас – северен вятър от Триест и топъл адриатически въздух, заради който се усеща вкусът на морето във виното, обяснява Стефано Гуида. Влажността е голяма, земята е глинена и това ограничава добива до около 7 тона от хектар – за сравнение от някои сортове получават по 13 тона от хектар, но пък за сметка на това качеството е високо. Отглеждат 13 сорта грозде и непрекъснато реинвестират в нови методи на отглеждане на нови лозя, за да подобряват производството и да е максимално екологосъобразно. Присъствието им в чужбина засега е скромно, продават основно в Италия. Намират се в средния сегмент на пазара и 90% от продуктите им се предлагат в заведенията и на частни лица.

Гостите на събитието имаха възможност да опитат не само италианските вина, а и останалите общо около 250 продукта от брандовете Knjaz Miloš, Banini, Jaffa и Bambi, които също ще бъдат продавани у нас. „Искам и вие лично да се убедите в техните вкусови качества като мен. Те са без изкуствени оцветители и добавки, и са подходящи за всяка възраст“, каза Марко Шовлянски от VinItaly Group. Той добави още, че планира да изнася и български продукти в чужбина.

През 2019 г. се очаква внос на 20 марки нови италиански вина
6963
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини