Начало » Новини » Света
05.03.2023 г.

Цените на храните в света се понижават вече почти година

През февруари голямото изключение бе захарта
Цените на храните в света се понижават вече почти година

Храните в световен мащаб поевтиняха за 11-ти пореден месец през февруари, като цените им вече са на нивото от септември 2021 г., съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,6% спрямо януари до 129,8 пункта, като вече е с 18,7% под най-високото си ниво, достигнато през март 2022 г. „Слабият спад на индекса през февруари бе обусловен от сериозното понижение на цените на растителните масла и млечните продукти, както и на незначителното понижение на цените на зърнените култури и месните продукти, което компенсира с излишък резкия ръст на цените на захарта”, изтъкват от организацията.

Подиндексът за цените на зърнените култури изгуби едва 0,1% през февруари спямо януари до 147,3 пункта, но остава с 1,4% над нивото си за февруари 2022 г. Понижаващите се в продължение на 3 месеца световни цени на пшеницата отчетоха известен ръст през февруари (0,3%), като за това помогнаха запазващите се опасения за сухото време в основни производствени региони за твърдата червена есенна пшеница в САЩ, както и силното търсене за доставки от Австралия, но активната конкуренция между износителите попречи за по-значителното поскъпване на зърнената култура. Цените на царевицата в световен мащаб останаха почти без промяна, повишавайки се само с 0,1% заради влошаването на метеорологичните условия в Аржентина и забавянето на сеитбата за втората реколта в Бразилия на фона на високото темпо на износа от страната, но слабото търсене за износ от САЩ балансира котировките. Цените на ечемика се понижиха с 0,9%, а причината е в сезонното увеличение на предлагането в южното полукълбо. При ориза се стигна до поевтиняване от 1% заради свиването на износа от големи азиатски производители и обезценяването на националните им валути спрямо щатския долар.

При растителните масла през февруари  усреднената стойност на подиндекса се понижи с 3,2% спрямо януари до 135,9 пункта, достигайки най-ниската си стойност от началото на 2021 г., а всички масла, включени в изчисляването му, поевтиняха през миналия месец. При слънчогледовото и рапичното масло понижаването на цените е следствие от значителното предлагане за износ в световен мащаб. Поевтиняването на соевото масло стана под влияние на свиване на покупките от ключови страни-вносителки и подобряването на перспективите за реколтата от соя в Южна Америка. Цените на палмовото масло падат за 3-ти пореден месец най-вече заради запазващото се слабо търсене за внос и въпреки сезонното свиване на произвоството в основни производителки в югоизточна Азия.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на млечните продукти през февруари се понижи с 2,7% в сравнение с януари до 131,3 пункта, като вече е със 7,2% под нивото си от февруари 2022 г. Всички видове млечни продукти, включени в изчисляването на подиндекса, поевтиняха, като най-значим бе спадът на цените при маслото и обезмасленото сухо мляко заради по-слабото търсене за внос в световен мащаб, особено за продукти с кратък срок на доставка, дори въпреки забележимия ръст през последните седмици на покупки от страни от източна Азия. Освен това върху цените оказа въздействие увеличаването на предлагането за износ, включително запасите от масло, сирена и обезмаслено сухо мляко в Западна Европа, където сезонното предлагане на мляко през последните месеци надхвърля средните месечни показатели.

През февруари подиндексът за цените на месните продукти загуби минималните 0,1% спрямо януари до 112 пункта, оставайки с 1,7% под стойността си за февруари 2022 г. Птичето месо поевтиня за 8-ми пореден месец заради значителните предлагани количества, надхвърлящи търсенето за внос дори въпреки огнищата на птичи грип в редица водещи производителки. Цените на свинското обаче се повишиха заради опасенията за малкия брой животни за клане и повишаването на търсенето в Европа. Цените на говеждото, които се понижаваха от юни 2022 г., през февруари останаха на практика без промяна, тъй като вследствие на ръста на покупките за внос най-вече от страните от източна Азия световното търсене се изравни с текущото предлагане. При овчето месо цените също останаха стабилни – световното търсене бе достатъчно, за да компенсира ръста на предлагането от Австралия. За пореден месец обаче данните, необходими за изчисляването на подиндекса, са непълни, което може да наложи и коригирането на стойността му.

Подиндексът за цените на захарта през февруари обаче скочи с 6,9% спрямо януари до 124,9 пункта, достигайки най-високото си ниво от февруари 2017 г. Месечният ръст се дължеше най-вече на преразглеждането на прогнозите за производството в Индия в посока на понижение през сезон 2022-2023 г., което доведе до влошаване на перспективите за износа. За поскъпването на захарта допринесоха и опасенията, породени от високото търсене за внос. Същевременно активното прибиране на реколтата от захарна тръстика в Тайланд и обилните валежи в ключови производствени региони в Бразилия удържаха цените на захарта от още по-силно покачване. Допълнителна подкрепа в тази посока оказа поевтиняването на петрола в световен мащаб и цените на етанола в Бразилия.

Цените на храните в света се понижават вече почти година
3988
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини