Начало » Новини » Страната
24.02.2023 г.

Конкурс за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022

Конкурс за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022

Научните изследвания и иновациите са вложения с гаранция за бъдещето на агробизнеса. Под това мото премина официалната церемония за връчването на наградите в Конкурса за иновации. Тържественото събитие се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 36 иновативни продукта, научни разработки и технологии участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

„Всеки един от участниците в Конкурса за иновации покрива високите изисквания за креативност. Уверен съм, че внедряването на представените иновативни продукти ще допринесе за ефективността и рентабилността на агробизнеса чрез икономичност и прецизност. Успешното им практическо приложение е основен акцент и една от  най-важните  причини  те да получат  тук, в Международен панаир Пловдив своето поле за изява.“, каза при откриването на церемонията доц. д-р Иван Соколов. Той връчи специалните призове на Международен панаир Пловдив на съорганизаторите – АГРОТЕХ и Селскостопанска академия. За дебютното партньорство и принос в обогатяването на програмата на мегафорума бяха наградени с плакет организаторите на Street food fest – „3КО“ ЕООД и „Културно-масова дейност“ ЕООД.  

По традиция в началото Академичният съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите връчи наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки”. Приза получи ас. д-р Теодора Илиева от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за изследователски принос в иновативни проекти.  Плакета и грамотата на д-р Илиева  връчи ректорът на Висшето училище – проф. д-р Марияна Иванова.

За поредна година БАЙЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД спечели диплом за разработката на консорциума „Хербицид Хусар Клас“. Електронната система за хранене на свине-майки Schauer Compident на австрийската компания Schauer Agrotronic GmbH, представена от АГРИТОП ЕООД,  получи диплом за иновативен продукт в раздела „Машини и инсталации за животновъдство“. В същия раздел с плакет и диплом за иновация от АГРА 2023 бе отличена немската автоматизирана мобилна ферма за кокошки носачки, представена на агрофорума от ТЕХНО-ИНОКС ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД.  

Винарска изба „Царина“ бе удостоена с плакет и диплом за разработената от екипа технология за наблюдение и контрол на процеса на ферментация. В раздела за иновации в хранително-вкусовата промишленост с диплом бяха отличени две технологии и два иновативни продукта: Технологията за производство на свинска мас с черен трюфел на Агролес Продукт ООД, Технология за преработка на шипки без въглероден отпечатък на БАЛЕВСКИ ООД, лек спрей 100% чисто олио на Дафне 2018 ЕООД и шот за пиене с цинк, витамин С и прополис на SBS Bilimsel Bio Gozumler Турция, представлявана от БИО АКТИВИТИ ЕООД.

В раздела „Научни разработки“ логично беше и най-високата конкуренция, а журито присъди и най-много отличия за иновативни продукти и технологии. С диплом бяха наградени: Институт по животновъдни науки – Костинброд за „Мариновани кокоши яйца”, Институт по зеленчукови култури „Марица - Пловдив за „Технологична инструкция за приложение на компост при отглеждане на броколи”, Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив с „Хинапени бонбони с добавен подсладител”, Институт по овощарство - Пловдив за „SLECI-саморегулиращо се, нискоенергийно напояване на основата на глина”, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола ПУШКАРОВ” София за „Технология за подобряване на повърхностните свойства на титанови и стоманени изделия”, Институт по криобиология и хранителни технологии за „Лиофилизиран активен хидролизант „Biolife Expert”, Институт по розата и етеричномаслените култури – Казанлък за продукта „Биокрем за лице”, Институт по рибни ресурси – Варна с „Интегрирана технология за определяне на изобилието на рибни и нерибни ресурси и оценка на морската среда”, Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево с продукта „Биологичен фасул сорт Вежен“. Заместник-министърът по земеделието Тодор Джиков връчи три плакета с диплом в същата категория. Институтът  по полски култури – Чирпан и Институтът за космически изследвания и технологии – БАН спечели с разработката „Иновативна интегрирана система за дистанционен и наземен мониторинг на селекционни опитни полета, Институтът  за растителни и генетични ресурси - Садово с  „Адата” – най-новия български сорт фъстъци, а АГВАЙЗЕР ООД  с иновативната методология за получаване на секвестиран почвен въглерод в земеделието.

В церемонията по връчване на отличията участваха ректорите на Аграрния университет и на УХТ - доц.  Христина Янчева и проф. Пламен Моллов, проф. Сава Табаков - декан на Факултета по Лозаро-градинарство, Аграрен университет-Пловдив, проф. Виолета Божанова - заместник-председател на Селскостопанска академия, проф. Ангел Ангелов от Университет по хранителни технологии, Тодор Чонов - заместник-кмет на Община Пловдив и заместник-мистър Тодор Джиков, който председателстваше комисията по иновации на 8-ото издание на мегафорума за земеделие, вино и храни.

Конкурс за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022
3496
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини