Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.02.2023 г.

Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!

Действа безапелационно
Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!

sinor.bg

В започнатата поредица Синор.БГ вече представи възможността да бъдат изкуствено предизвикани смъртоносни бактериози в популацията на вредните насекоми. Разгледани бяха някои препарати, съдържащи Bacillus thuringiensis (вид бактерия, бацил). Поредицата продължава с гъбните препарати за борба с вредителите в трайните насаждения, посевите и горите. Най-известната ентомопатогенна (предизвикваща болест на насекомите) гъба е Beauveria bassiana и напада над 100 вида вредители.

За борба с тази болест специалистите са разработили препарата боверин, който съдържа конидии. Това са спори за безполово размножаване на гъбата и по същество са активната съставка, смесена с каолин.

Гъбата заразява бързо насекомите, когато въздушната влажност е по-висока. Боверинът може да бъде използван комбинирано с химически инсектицид в намалена доза. В случая химическото вещество отслабва организма на насекомото и увеличава податливостта към инфекцията от гъбата.

Резултатите от проучванията показват, че боверинът заразява всички стадии от развитието на колорадския бръмбар. При това младите ларви загиват най-бързо. Ларви от трета и четвърта възраст могат да завършат развитието си. Те обаче се хранят по-слабо и загиват в почвата, където отиват, за да какавидират.

Боверинът е използван още срещу ябълковия плодов червей (Carpocapsa pomonella), сливовия плодов червей (Laspeyresia funebrana), дървесницата (Zeuzera pyrina) и др. При това биопрепаратът може да бъде комбиниран с химически инсектициди, чиято доза е намалена.

Дървесната пепел - кога да и кога не

Трябва да бъде отбелязано, че ефикасността на боверина зависи от възрастта на неприятеля. Например най-устойчиви са гъсениците на ябълковия плодов червей, а най-податливи са на крушовия плодов червей. Доказано е, че при намалената жизненост на ларвния стадий е намалена жизненост на вързастните, в случай на завършено насекомно развитие (пълен цикъл).

В арсенала на гъбните биопестициди влизат и други препарати, чиито агенти са гъбата кониотириум (Coniothyrium rericolum) и ентомофтора (Entomophthora taxtheriana). Кониотириумът, използван срещу калифорнийската щитоноснна въшка (Quadraspidiotus perniciosus), предизвиква висока смъртност на ларвите. Освен това е забелязано безплодие на женските, когато цикълът на развитие е завършен.

Разработени са технологии за отглеждане на ентомопатогенните гъби. Например E. taxtheriana се развива добре на хранителна среда с бирена мъст с агар. След 20 дена при 21 - 22°С и дневно осветление около 150 лукса следва просушаване в камера при 35°С за 5 часа. Вече сухата гъбна култура подлежи на смилане с електрическа мелница. Така полученото активно вещество на препарата ентомофторин представлява гъбни зимни спори, чрез които патогенът се запазва повече от година. Съхранението на продукта става при 3 - 4°С. За практическо прилагане сухата култура се разтваря да приготвянето на суспензии. 

Защо съхнат листата на младия разсад

Посочените гъбни препарати допълват системите за интегрирана растителна защита. Те са много ценни за борба с вредителите в горските масиви, където използването на химически ПРЗ застрашава полезната фауна (Следва продължение).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!
8068
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини