Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.02.2023 г.

Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!

Действа безапелационно
Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!

sinor.bg

В започнатата поредица Синор.БГ вече представи възможността да бъдат изкуствено предизвикани смъртоносни бактериози в популацията на вредните насекоми. Разгледани бяха някои препарати, съдържащи Bacillus thuringiensis (вид бактерия, бацил). Поредицата продължава с гъбните препарати за борба с вредителите в трайните насаждения, посевите и горите. Най-известната ентомопатогенна (предизвикваща болест на насекомите) гъба е Beauveria bassiana и напада над 100 вида вредители.

За борба с тази болест специалистите са разработили препарата боверин, който съдържа конидии. Това са спори за безполово размножаване на гъбата и по същество са активната съставка, смесена с каолин.

Гъбата заразява бързо насекомите, когато въздушната влажност е по-висока. Боверинът може да бъде използван комбинирано с химически инсектицид в намалена доза. В случая химическото вещество отслабва организма на насекомото и увеличава податливостта към инфекцията от гъбата.

Резултатите от проучванията показват, че боверинът заразява всички стадии от развитието на колорадския бръмбар. При това младите ларви загиват най-бързо. Ларви от трета и четвърта възраст могат да завършат развитието си. Те обаче се хранят по-слабо и загиват в почвата, където отиват, за да какавидират.

Боверинът е използван още срещу ябълковия плодов червей (Carpocapsa pomonella), сливовия плодов червей (Laspeyresia funebrana), дървесницата (Zeuzera pyrina) и др. При това биопрепаратът може да бъде комбиниран с химически инсектициди, чиято доза е намалена.

Дървесната пепел - кога да и кога не

Трябва да бъде отбелязано, че ефикасността на боверина зависи от възрастта на неприятеля. Например най-устойчиви са гъсениците на ябълковия плодов червей, а най-податливи са на крушовия плодов червей. Доказано е, че при намалената жизненост на ларвния стадий е намалена жизненост на вързастните, в случай на завършено насекомно развитие (пълен цикъл).

В арсенала на гъбните биопестициди влизат и други препарати, чиито агенти са гъбата кониотириум (Coniothyrium rericolum) и ентомофтора (Entomophthora taxtheriana). Кониотириумът, използван срещу калифорнийската щитоноснна въшка (Quadraspidiotus perniciosus), предизвиква висока смъртност на ларвите. Освен това е забелязано безплодие на женските, когато цикълът на развитие е завършен.

Разработени са технологии за отглеждане на ентомопатогенните гъби. Например E. taxtheriana се развива добре на хранителна среда с бирена мъст с агар. След 20 дена при 21 - 22°С и дневно осветление около 150 лукса следва просушаване в камера при 35°С за 5 часа. Вече сухата гъбна култура подлежи на смилане с електрическа мелница. Така полученото активно вещество на препарата ентомофторин представлява гъбни зимни спори, чрез които патогенът се запазва повече от година. Съхранението на продукта става при 3 - 4°С. За практическо прилагане сухата култура се разтваря да приготвянето на суспензии. 

Защо съхнат листата на младия разсад

Посочените гъбни препарати допълват системите за интегрирана растителна защита. Те са много ценни за борба с вредителите в горските масиви, където използването на химически ПРЗ застрашава полезната фауна (Следва продължение).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!
7196
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини