Начало » Новини » Страната
21.02.2023 г.

Промяната в селското стопанство идва с днешните иновации

Министърът на земеделието Явор Гечев откри изложението АГРА в Пловдив
Промяната в селското стопанство идва с днешните иновации

Снимка: МЗм

Международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина както  у нас, така и извън страната, заяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриване на форума, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Той пожела на всички земеделци една много добра и успешна година.

АГРА и международните изложби за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ се провеждат в периода 21-25 февруари в Пловдив.

Гечев посочи, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“, смята той. По думите му европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук.

По-късно пред журналисти министърът коментира ценообразуването в сектор „Селско стопанство“ и заяви, че е нужна постоянна политика и законови мерки, контрол и постоянно информиране на обществото. Според него така може да се регулират механизмите за определяне на цените. Той съобщи, че се очаква следващата седмица да има по-осезаеми резултати за крайните потребители, защото в търговските обекти вече се усеща ефектът от мерките, които държавата предприе. Според него има и спекулативно вдигане на цените, като най-много аномалии се наблюдават при млечните продукти.

Първа фаза на изсветляването при ценообразуването е събирането на информация от държавните институции, изтъкна Гечев и обеща, че ще се следи статистиката за сходните продукти и в съседните ни държави. „Работим и по законодателство в няколко посоки. Нормативната база, която се разработва от министерството на земеделието, е насочена към гарантиране на произхода на стоките както от местното производство, така и от вноса до крайния потребител“, подчерта той. Министърът уточни, че се прецизират законовите текстове, свързани с дефинициите за нелоялни практики, които да дадат възможност на държавата да предприема допълнителни мерки.

Във връзка с проверките, които вече започнаха, той посочи, че ако бъдат открити данни за нарушения, ще бъде спазен законовият ред за тяхното предоставяне на компетентните институции, включително ще бъде сезирана и прокуратурата. „Търсим изсветляване на процеса по ценообразуване в цялата хранителна верига, за да се види кой какви надценки формира и тази информация да е публична“, обяви Гечев.

По отношение на цените на зеленчуците той твърди, че аномалията се дължи на кризата с горивата. По думите му при оранжерийната продукция има сериозни разлики, тъй като голяма част от производителите изобщо не са засадили продукция тази година въпреки подпомагането, което земеделското министерство отпуска. Остава и да обясни защо изобщо съществуват механизми за подпомагане без производство насреща ...

На въпрос за състоянието на зърнения пазар у нас министърът коментира, че България е солидарна с Украйна, но натискът върху родните производители е твърде голям. Той припомни, че темата вече е обсъждана на Съвета на министрите на селското стопанство от държавите-членки на Европейския съюз и се очаква отваряне на кризисния резерв. „Надяваме се той да е по-справедлив към производителите от източните държави, които са много близко до военния конфликт“, сподели Гечев.

Промяната в селското стопанство идва с днешните иновации
4356
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Иззети са камионът и дървата
Арестуваха трима за нерегламентиран превоз на дървесина в Горнооряховско
Предстоят разговори за разпределяне на финансирането
Средствата за селското стопанство през 2024 година са с 500 милиона лева повече
МС одобри проект на меморандум за разбирателство между ресорните министерства
Ще си сътрудничим с Косово в областта на земеделието и селските райони
В лично стопанство с 220 птици в източната провинция Агра
Турция регистрира първи от 16 години случай на Нюкасълска болест
Според предварителни данни на Евростат за 2023 година
България е сред лидерите по спад на производителността на труда в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини