Европейската комисия публикува своята представа за селското стопанство и храните — амбициозна пътна карта за бъдещето на селското стопанство и храните в Европа, съобщиха от пресцентъра на изпълнителния орган на Европейския съюз. Тази пътна карта поставя основата за привлекателна, конкурентоспособна, устойчива, ориентирана към бъдещето и справедлива агрохранителна система за настоящите и бъдещите поколения земеделски стопани и оператори в хранително-вкусовата промишленост.
По-нататъшното опростяване на нашите политики и увеличаването на навлизането на иновациите и цифровизацията са предпоставка за всички действия, очертани във представата. По-късно през 2025 г. ЕК ще предложи всеобхватен пакет за опростяване на настоящата законодателна рамка в областта на селското стопанство заедно с цифрова стратегия на ЕС за селското стопанство в подкрепа на прехода към готово за цифрови технологии селско стопанство.
Представата очертава четири приоритетни области:
1. Атрактивен сектор. Селското стопанство трябва да има необходимата стабилност, за да насърчи младите хора да навлязат в професията, включително чрез справедливи доходи и по-целенасочена публична подкрепа. Те също така трябва да бъдат активно подкрепяни, за да се възползват от предимствата на иновациите и новите бизнес модели, включително от въглеродните и природните кредити, като допълнителни източници на доходи. ЕК се ангажира да гарантира, че земеделските стопани не са принудени систематично да продават продуктите си под производствените разходи, и ще предприеме конкретни действия за тази цел, включително чрез преразглеждане на Директивата за нелоялните търговски практики. През 2025 г. ЕК ще представи и стратегия за обновяване на поколенията с препоръки за мерките, необходими както на равнище ЕС, така и на национално/регионално равнище, за преодоляване на пречките пред младите и новите хора, които навлизат в професията.
2. Конкурентоспособен и устойчив сектор. ЕС ще продължи да отдава приоритет на продоволствената сигурност и суверенитет по различни начини. Търговските преговори и споразумения ще се използват в пълна степен, като същевременно се защитават интересите на европейските земеделски стопани. Представата отговаря и на исканията на земеделските стопани, гражданите и обществото като цяло за по-голямо привеждане в съответствие на производствените стандарти за вносни продукти, за да се гарантира, че амбициозните стандарти на ЕС не водят до неблагоприятно конкурентно положение, като същевременно са в съответствие с международните правила. Поради тази причина през 2025 г. ЕК ще започне да предприема стъпки за оценка на въздействието на по-голямата съгласуваност на стандартите по отношение на опасните пестициди, забранени в ЕС, и върху хуманното отношение към животните. Освен това стриктното прилагане и контрол на стандартите за безопасност на храните остава неподлежащ на договаряне приоритет. ЕК ще засили акцента си върху животновъдството, за да насърчи дългосрочното бъдеще на сектора.
3. Ориентиран към бъдещето сектор. Селскостопанският сектор на Европа играе важна роля в прехода към нисковъглеродна икономика. Представата отчита необходимостта от съчетаване на действията в областта на климата с продоволствената сигурност и специфичните предизвикателства, пред които е изправен секторът. Земеделските стопани следва да бъдат възнаградени за прилагането на благоприятни за природата практики. В този контекст ЕК ще разгледа внимателно всяка по-нататъшна забрана на употребата на пестициди, ако лирсват алтернативи в разумен срок, и ще рационализира достъпа до биопестициди на пазара на ЕС. Освен това ЕК ще разработи доброволна система за сравнителен анализ,т.е. „компас за устойчивост в стопанствата“, за да помогне на фермерите да измерват и подобряват резултатите си на ниво земеделско стопанство. Ще бъде подготвена и стратегия за устойчивост на водните ресурси, за да се отговори на належащата необходимост от по-ефективно използване на водата.
4. Справедливи условия на живот и труд в селските райони. ЕК ще представи актуализиран план за действие за селските райони, за да се гарантира, че селските райони остават жизнени, функционални и дълбоко свързани с културното и природното наследство на ЕС. Ще бъде започнат ежегоден диалог по въпросите на храните с участието на широк кръг участници, включително потребители, земеделски стопани, промишлеността и обществените органи, за да се намерят решения на въпроси като достъпността на храните и иновациите. В бъдеще ЕК ще разгледа внимателно и намаляването на разхищението на храни и преодоляването на опасенията на обществото във връзка с хуманното отношение към животните.
В перспектива бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) като част от предстоящото предложение за многогодишната финансова рамка ще бъде по-опростена и по-целенасочена, като подкрепата ще бъде насочена в по-голяма степен към земеделските стопани, които активно участват в производството на храни, със специален акцент върху младите земеделски стопани и земеделските стопани в райони с природни ограничения. Ще бъдат предпочитани стимулите, а не условията.
„Нашите земеделски стопани заемат централно място в системата на ЕС за производство на храни. Благодарение на ежедневната си упорита работа всички ние имаме безопасна и висококачествена храна. Въпреки това нашите земеделски стопани са изправени пред нарастващите предизвикателства на глобалната конкуренция и изменението на климата. Ето защо днес предлагаме всеобхватна стратегия, която прави селското стопанство по-привлекателно, по-устойчиво и по-устойчиво“, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.
Представата за селското стопанство и храните беше предложена като приоритетна инициатива за първите 100 дни от мандата на настоящата ЕК, ръководена от изпълнителния заместник-председател Рафаеле Фито и еврокомисаря за селското стопанство и храните Кристоф Хансен под ръководството на председателката на ЕК. Въз основа на доклада от Стратегическия диалог относно бъдещето на селското стопанство на ЕС и в консултация с Европейския съвет по земеделие и храни представата има за цел да гарантира дългосрочната конкурентоспособност и устойчивост на селскостопанския и хранителния сектор на ЕС. Въз основа на последните резултати от Евробарометър гражданите на ЕС са изключително съгласни, че осигуряването на стабилно снабдяване с храни в общността по всяко време е от съществено значение.