Засилването на търговията с аграрни хранителни стоки между страните от Балканския регион е разисквано на регионална среща, проведена на 10 и 11 февруари в София. Дебатът се фокусира върху оползотворяването на регионалния потенциал за устойчиво производство, както и върху обмена на опит по отношение на кръговата биоикономика.
Водещ на Балканската среща през втория ден беше заместник-министърът на земеделието Георги Събев, като акценътт беше върху регионалните предизвикателства пред продоволствената сигурност във времена на кризи.
„Страните от региона често гледат към по-далечни или големи пазари, където обаче и световната конкуренция е много по-голяма. Често се подценява потенциалът на нашия собствен регион от десетки милиони потребители, който също дава възможности за търговия и развитие”, коментира заместник-министър Георги Събев. И допълни, че по-тясното сътрудничество между държавите ще помогне на производителите за разширяване на пазарите.
Основна тема, около която се обединиха всички участници, беше значението на кооперирането и на създаването на регионални вериги на доставки. Експертите коментираха и предимствата при използването на местни сортове в контекста на климатичните промени, които се явяват съществено предизвикателство в аграрната сфера.
Участниците в срещата обсъдиха възможностите за бъдещо балканско сътрудничество в областта на селския туризъм, включително предлагането на общи маршрути, както и съвместени проекти за защита на общи балкански хранителни продукти. Гърция, Румъния, Хърватия и Словения поставиха акцент в развитието на схемите за качество на ЕС като изключително важен елемент от подпомагането на икономиката в селските райони. Заместник-министър Събев представи Българската програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти, която беше приета през декември миналата година, чиято основна цел е да дава видимост на български традиционни продукти и да помага развитието на селските райони. Участниците в срещата подчертаха и необходимостта от системен и интегриран подход при вземане на решения за постигане на устойчиво производство и потребление във времена на кризи.
Тези и други теми от общ интерес ще бъдат обсъждани на следващите срещи в този формат, които се очаква да се състоят през идните месеци. Като част от програмата на конференцията делегатите посетиха предприятие за производство на биохрани - „Смарт Органик”, което изнася продукти в над 60 държави.
Събитието е инициирано и организирано от българското Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.