Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.08.2018 г.

Фермери алармират за опасност африканската чума от Румъния да унищожи аборигенна българска порода свине

Становище на една от съсловните организации
Фермери алармират за опасност африканската чума от Румъния да унищожи аборигенна българска порода свине

Снимка: Развъдна асоциация на източнобалканската свиня

Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода „Източнобалканска свиня“, сигнализират от Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. Огнища на болестта са засечени само на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за заболяването няма и затова единствената мярка е унищожението на заболелите прасета.

Макар това да е единствената запазена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 хиляди на 3 500 животни и е застрашена от изчезване, посочи Радостина Донева, председател на асоциацията. Източнобалканските свине са черни на цвят, с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната. „Ако заболяването премине границата ни и се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна“, подчерта Донева.

Африканската чума навлезе на румънска територия през границата с Украйна. По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. Заболяването се разпространява основно от югоизточните райони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии определят навлизането на болестта в Румъния и нанесените щети на свиневъдния сектор като „национална катастрофа“.

В събота беше потвърдено наличието на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа. Засегнатият свинекомплекс е собственост на „TEBU Consult“ и се намира в област Браила, като там са се отглеждат около 140 000 свине.  Заразяването вероятно е станало чрез замърсена вода от река Дунав, която се използва в свинекомплекса, посочва Джику Драган, директор на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила. В река Дунав са намерени изхвърлени от румънски фермери трупове на заразени свине. “Умъртвихме 29 хиляди прасета в района, за да предпазим тези големи свинекомплекси и докато бяхме фокусирани на сушата, заразата проникна чрез водата” казва Джику Драган. От понеделник, 27 август, започна евтаназирането на всички свине в заразената ферма.

Заради опасността смъртоносната за животните болест да навлезе и у нас Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани вноса от Румъния на продукти от свинско месо за лична консумация, а Министерството на земеделието, храните и горите изгради ограда по цялото 133-километрово протежение на границата. В момента по думите на заместник-министъра  на земеделието Янко Иванов, продължава доокомплектоването й с режеща тел тип „Бруно” и с репеленти,

Държавата закъсня с мерките срещу чумата и не се справя с ограничаването на популацията на дивите свине, включително и покрай река Дунав, изтъкна Радостина Донева. „Не е ясно при навлизане на африканска чума в България къде ще се унищожават всички заразени прасета. Доскоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсенератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна“, предупреди председателят на АРСИС – Шумен.

Фермери алармират за опасност африканската чума от Румъния да унищожи аборигенна българска порода свине
13413
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Втори случай за тази година в Източна България
Огнище на африканска чума при източнобалкански свине във варненското село Юнец
Във Варненско е останало само едно стадо
Африканската чума трагично порази Източнобалканската свиня
Важно е да се знае покрай африканската чума
Важните 11 отлики между източнобалканската свиня и глиганите
За свободната паша на Източнобалканската свиня трябва да осигурите поне 2,5 дка на животно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини