Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.02.2023 г.

Начини за ускоряване покълването на семената и вкореняване на резници

Начини за ускоряване покълването на семената и вкореняване на резници

Учените са създали много химични и биологични препарати, които могат да се използват за стимулиране покълването на семената и има огромен избор на пазара. Опитните градинари познават и други средства, с помощта на които можем да реанимираме семената с отслабена кълняемост, като им придадем начално ускорение. Хранителните разтвори, приготвени от естествени съставки, също са популярни и намират своето заслужено място.

Сок от алое и каланхое

Покълването на семената в сок от алое и каланхое дава отлични резултати по отношение на кълняемостта, защото те са прекрасни биостимуланти. В старите листа има повече хранителни вещества, отколкото в младите. Избират се долните здрави листа на растения над три години, които се отрязват с чист нож, завиват се в непрозрачна хартия и се поставят в долната част на хладилника за 7-10 дни.

Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел

Практиката показва, че сокът от алое и каланхое, отлежали при ниски температури и в отсъствието на светлина, отлично стимулират покълването на семената и появата на корени при резниците. Установено е, че прясно изцеденият сок, напротив, може да забави растежа на кореновата система и дори да провокира смъртта на растенията, особено ако е предозиран.

Добре е сокът да се изстисква ръчно, като не се използват метални съдове и прибори. Може да се разреди с вода в съотношение 1:1. Семената се поставят в течността за едно денонощие и не се измиват преди сеитба. Може да се завият в салфетка, навлажнена с този разтвор и да се оставят в нея за покълване. Сокът от алое е не само естествен стимулатор за покълване на семената и регулатор на растежа, но и усилва естествения имунитет на растенията.

Разтвор на дрожди

Разтворът на дрожди може успешно да замени стимулаторите, изготвени на основата на хетероауксини. Дрождите стимулират нарастването на зелената маса, повишават имунитета и издръжливостта на растенията. Кореновата система също получава силен тласък на развитие. Дрождите са полезни и за почвената микрофлора, насищайки я с много полезни вещества, включително фитохормони.

За ускоряване покълването на семената се приготвя разтвор от 30 г прясна мая в 0,5 л топла вода. Семената се завиват в марля, потопена в разтвора и се поставят в торба с отвори – престояват на топло място до набъбване на семената.

За стимулиране на коренообразуването се разтваря 60-70 г прясна мая в 0,5 л топла вода. Резниците се поставят в разтвора за два дни, а след това в обикновена вода до образуването на корени.

За кореново подхранване на растенията се използват 100 г прясна мая и две лъжици захар, разтворени в 10 л топла вода, които престояват едно денонощие. Разрежда се в съотношение 1:5 – може да се използва при засаждане на разсада и две седмици след това.

Дрождите работят ефективно само в нагрята почва, а в студена е безполезно използването им, защото са неактивни.

Дървесна пепел

Дървесната пепел е достойна алтернатива на индустриалните минерални торове, но тя е не само отличен стимулатор на растежа, а също стимулира покълването. За приготвяне на настойката са необходими 2 супени лъжици пепел и 1 л вода. Сместа престоява 2 денонощия, като се разбърква периодично. Семената се накисват за 3-6 часа.

Вода от вкоренени върбови клонки

Веществата, отделящи се при вкореняването на върбови леторасли са уникален и много ефективен стимулатор на растежа. Клоните се поставят в съд с вода и се изчаква до появяването на коренчета. След това те се отстраняват и потъмнялата вода се използва като стимулант. Ако течността се сгъсти, тогава се разрежда в съотношениие 1:1 с вода. Вместо върба могат да се използват леторасли от обикновена топола.

Картофен сок

Картофеният сок обогатява семената перфектно с хранителни вещества. Клубените най-напред се замразяват, а след размразяване сокът се изстисква и в него се поставят семената за 6-12 часа.

Коприва

Настойката от млади филизи на коприва е отличен стимулатор за коренообразуване, богат на микро- и макроелементи и по въздействие върху растенията превъзхожда всички химични стимулатори на растежа. Необходимо е да се събира преди цъфтеж и образуване на семена.

Меден разтвор

Меденият разтвор е мощен биостимулатор, който с успех може да се използва за стимулиране покълването на семена и вкореняване на резници. Можем да добавим и това, че медът има силно изразени противомикробни, антисептични и имуномодулиращи свойства, което не е маловажно.

За приготвяне на разтвора е необходима 1 супена лъжица мед и 1 чаена чаша вода – семената престояват 6 часа.

Разтворът може да се използва за вкореняване на резници и за кореново подхранване на разсада.

Водороден прекис

Водородният прекис е отличен стимулатор за покълване на семена, който ефективно унищожава опасните патогенни бактерии и защитава растенията от болести. Една супена лъжица 3%-ен прекис се разрежда в 500 мл вода – семената престояват 12 часа, а тези, които покълват бавно, могат да останат в разтвора за денонощие.

Водородният прекис стимулира и коренообразуването, като към 1 л вода се добавя 1 чаена лъжичка 3%-ен водороден прекис. Не бива да забравяме, че не се допуска използването на метални съдове и прибори.

Отлични стумулатори за покълване и вкореняване са: сушените гъби, лучените обвивки, чайната гъба, блатният мъх сфагнум, както и много готови форми, предлагани в магазинната мрежа.

Начини за ускоряване покълването на семената и вкореняване на резници
11538
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини