Начало » Новини » Коментари
24.01.2023 г.

По биоплощи България е на 25-о място сред 27-те членки на ЕС

До 2020 г. четири държави в ЕС държат първенството
По биоплощи България е на 25-о място сред 27-те членки на ЕС

sinor.bg

От 2012 до 2020 година всяка година площите с биологично отглежданите култури в държавите от ЕС са нараствали с по 5,7%, в резултат на което делът на земеделската земя, заета с биологично земеделие се е увеличил с повече от 50%. Това съобщиха от Европейската комисия с доклад, оповестен миналата седмица.  

Според статистиката, през 2020 г. 9,1% от селскостопанската площ в ЕС е била с едногодишни и многогодишни биокултури и трайни насаждения. Макар и със значителни различия в държавите-членки, органичните ферми са по-големи от конвенционалните стопанства и се управляват от по-млади мениджъри на ферми. Повтаряйки растежа на производството в ЕС между 2015 и 2020 година, продажбите на дребно с органични продукти нараснали двойно.

Четирите държави с най-големи площи за биологично земеделие в ЕС са Франция, Испания, Италия и Германия и взети заедно, те държат 52% от общата площ с биокултури през 2012 г. и 59% - през 2020 г.

Огромен провал за България е, че въпреки природните дадености, страната ни е на 25-о място по сертифицирани площи и земи в преход сред 27-те членки на ЕС – след нас са само Ирландия и Малта, чиито почви са далеч по-неплодородни от нашите. Вторият проблем е, че у нас преобладават площите в преход към биологично производство, а тези с биокултури са няколко пъти по-малко. В същото време Австрия, която е на първо място в ЕС по биоплощи - с над 25 хиляди хектара, всичките тези земи са изцяло органични, няма площи в преход. Втора като Австрия с напълно сертифицирани биоплощи е Германия, която е на 14 място.   

Най-големият дял от площите за биологично земеделие в ЕС са пада на постоянните пасища (42%), следвани от тези със зелен фураж (17%), зърнените култури (16%) и трайните култури като плодове, маслини и лозя (11%). Въпреки значителния растеж, органичното животновъдство все още представлява малък дял от общото животновъдство в ЕС, между 1% и 7% в зависимост от сектора.

Българските фермери се нуждаят от съветници, за да вдигнат биопроизводството

Във време, когато за ЕС е от решаващо значение да намали зависимостта си от торове по геополитически, екологични и икономически причини, данните от мрежата на ЕС за земеделска счетоводна информация (FADN) показват, че фермите за биологично производство харчат много по-малко за тези продукти и за пестициди, отколкото конвенционалните ферми, се посочва в доклада на ЕК.

Фермите за органични полски култури спестяват 75-100% от разходите за продукти за растителна защита на хектар и 45-90% от разходите за торове на хектар в сравнение с конвенционалните ферми. Органичните ферми имат средно по-ниски добиви (5-30% по-ниски за добивите на култури например) и в някои сектори имат по-голяма нужда от работна ръка, за да произведат същата стойност на продукцията като конвенционалните ферми. Те все още генерират подобен или по-висок доход на работник благодарение на по-високите цени, както и по-високите нива на подкрепа от ЕС, произтичаща главно от Общата селскостопанска политика (ОСП).

През 2020 г. 61,6% от земята в ЕС, заета с биологично земеделие, е получила специфични плащания за подпомагане на биологичното производство от ОСП - средно със 144 евро/ха подкрепа от ОСП и 79 евро/ха - национално съфинансиране, четем в доклада.

Според експерти, биологичните фермери в райони с природни ограничения биха могли да получат допълнителна подкрепа, която насърчава селското стопанство в райони с неблагоприятни природни условия. По-нататъшните мерки за развитие на селските райони също биха подкрепили развитието на биологичното производство, включително инвестиции в практики за биологично земеделие и помощ за маркетинг и насърчаване на биологични продукти.

В новата ОСП (от 2023 г.) делът на ИЗП, които ще получат подкрепа от ОСП за биологично земеделие, е по-висок.

Бързото нарастване на продажбите на органични продукти показва нарастването на потребителското търсене и успеха на мерките за поддържане на търсенето. Ръстът на органичните продажби беше особено силен по време на пандемията от COVID-19, тъй като потребителите обръщат повече внимание на здравословните проблеми, по-високата консумация на храна у дома и/или недостига на конвенционална храна. Текущите икономически развития като например инфлацията обаче влияят върху покупателната способност на потребителите в ЕС и оказват влияние върху търсенето на биологични продукти, се посочва още в документа.

В доклада специален фокус има и върху развитието на сектора на биологичното земеделие в избрани държави-членки на ЕС като например Австрия, Полша, Чехия, Франция и Румъния, които отделят значително място в подкрепата на този вид производства.

По биоплощи България е на 25-о място сред 27-те членки на ЕС
5383
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Агростатистиката
С всяка година износът на консерви спада
Предприемаческият доход на българските фермери се е свил с 66,6% за година
Кастилия и Леон са произвели зърнени култури за най-много пари в ЕС
Агростатистика
Производството на пилешко месо устоява след кризите от 2020 г. насам
Доверие на потребителите през октомври
Потребителите в градовете са песемисти, на село - оптимисти
Малко над 1% от обработваемата земя е био
Само за една година биофермите с животни са намалели от 72 на 8, спад и при биопчеларите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини