Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.01.2023 г.

Употребата на пестицидите изисква знание и отговорност!

(продължение)
Употребата на пестицидите изисква знание и отговорност!

Пестицидите са значителна част от продуктите за растителна защита (ПРЗ). Синор БГ вече представи двете неразделни характеристики към пестицидната употреба, а именно ефикасността и безопасността. Темата продължава с посочването на опасностите, произтичащи от употребата.

Резултатите от проучванията на специалистите дават възможност за групиране на пестицидите, както следва: изключително опасни, много опасни, умерено опасни и слабо опасни. Показател е дозата, която предизвиква смърт на кг / телесна маса. Дозата е означавана като летална (DL). Определянето и става според според смъртността на топлокръвни животни, плъхове, приемали продукта през устата (орално). Означението  DL50 100, например, показва, че 50 % от опитните животни са загинали при 100 мг / на кг. Под вимание е взета и възможността за отравяне при вдишване на отровата (инхалаторна токсичност), допир (перкутанна токсичност) и натрупването (кумулация).

От какво зависи ефикасността при употребата на пестициди?

Освен смъртността от отравяне проучванията обхващат вредните въздействия: тератогенност (предизвикване на уродства), ембриотоксичност (отравяне на плода), дразненения на кожата, очите и горните дихателни пътища. При това са взети предвид химическите изгаряния и токсичните дерматити под въздействие на работните разтвори и концетратите. Друга опасност, взета под внимание, е канцерогенността (предизвикване на рак).

Предотвратяването на вредните въздействия включва лечението (терапията). Терапевтичната възможност за отделните случаи може да наложи специални противоотрови (антидоти).

Безопасната пестицидна употреба изисква да бъде проследена устойчивостта на продуктите в природната среда. Специалистите въвеждат т. нар. период на полуразпад. Така пестицидите могат да бъдат групирани като твърде трайни (над година), трайни (от 6 месеца до година), умерено трайни (от 1 до 6 месеца) и слабо трайни (под месец).

Посочените опасности не изключват отделните групи пестициди според предназначение (инсектициди, нематоциди и др.) и начин на употреба (пръскане, обгазяване и др.). Световната здравна организация предлага класификация според опасността по изисквания за острата токсичиност. Такава класификация е от значение за опаковането на търговските продукти и тяхното пренасяне (транспортиране) (Виж таблица !).

Хигиенната класификация съдържа изискванията за разрешаване на пестицидите от здравна и отчасти от екелогична гледна точка. Хигиенният контрол на приложението включва формулирането, производството, превоза, търговията, прилагането, унищожаването на остатъците и на опаковките, като и други процеси, които могат да имат отрицателни въздействия и последствия. Има санитарни и ветеринарни правила. Те са одобрявани, усъвършенствани и допълвани от отговорните органи по здравеопазването.  

(Край)          

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Употребата на пестицидите изисква знание и отговорност!
2855
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
Важно за фермерите!
Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Новите заплахи
Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси
Пшеница и царевица
Технологии за растителна защита на ФМС Агро България представени на БАТА АГРО
Борба с колорадския бръмбар с народни средства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини