Начало » Новини » Страната
18.01.2023 г.

Мебелните фирми масово са на ток от фотоволтаици

Инвестиции с бъдеще
Мебелните фирми масово са на ток от фотоволтаици

Снимка: Браншова камара по дървапреработваща и мебелна индустрия

По данни на Браншовата камара на дървообработащата и мебелна промишленост (БКДМП) новата тенденция на фирмите в бранша е да влагат всичките си инвестиции в изграждане на фотоволтаични централи. Бизнесът се ориентира към подобен тип проекти, за да покрие собствените си нужди от електроенергия, както и да отговорят на изискванията за преминаване към кръгова икономика и намаляване на въглеродния отпечатък, поясняват производители.

Геополитическите събития през изминалата година, нестабилната икономическа и политическа ситуация поставят фирмите от сектора пред сериозни предизвикателства и необходимост да търсят варианти да се справят с високите и непредвидими разходи за ток и газ. Отделно от това ефективността на фотоволтаичните системи става все по-висока с напредването на технологиите.

Повечето големи компании в сектора, които са финансово стабилни и имат устойчив бизнес, се стремят да намалят своите оперативни разходи, а също и да бъдат бъдат по-конкурентноспособни. Към изграждане на фотоволтаични системи са готови да преминат не само големите компании, но и доста от средните и малките мебелни компании.

Инвестициите в зелена енергия тепърва започват, защото много от фирмите вече залагат на устойчива политика за намаляване на въглеродния отпечатък. Компании от ранга на ТЕД БЕД са пионери в зелената политика. Фирмата прави мащабна инвестиция във фотоволтаична система с мощност от 2,6 MWh. Така само за 7 месеца спестява над 1 300 тона въглероден диоксид, а за 2023 се очаква да достигнат 6 000 тона. 

Сред големите компании в индустрията, активно работещи по зелени проекти, са и „Мебел Стил“, които имат изградени 3 фотоволтаични централи за производство на ел. енергия за собствени нужди с обща мощност  360 kWh. Инвестицията им възлиза на 486 000 лева, с пълна възвръщаемост към шестата година. През 2022 год. компанията изцяло подменя осветлението и в трите завода на стойност  227 000 лева, а това води с над 20 на сто икономия на ток. Отделно от това сменят изцяло аспирационната система в един от отделите, купуват нов компресор, който също оптимизира разходите, а инвестицията е в размер на 100 000 лв.   

Към алтернативни източници на гориво се е ориентирала и друга голяма компания от сектор дървообработване – Кастамону България. Като гориво в сушилните и котелите използват отпадъка от производството - дървесни кори и прах. По този начин компанията намалява употребата на природен газ и намалява въглеродните емисии. За последните 5 години в производството използват общо количество дървесни кори и прах, които са спестили употребата на 43 214 659 m3 природен газ, при изгарянето на който биха се отделили 80 750 тона въглеродни  емисии.

Мебелните фирми масово са на ток от фотоволтаици
2736
 

Последни материали
Виж
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на помощта за пръскането на овошките
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Свързани материали
Виж
В България липсва ефективно стопанисване
Между 50 и 100 хиляди декара гори загиват от пожари всяка година
Браншова камара
Стратегията на новото поколение в мебелната индустрия
Иновации в екотехнологии
Родният бизнес е рециклирал дървесина, спасявайки 500 милиона дръвчета
Предстоящо
София за първи път домакинства европейска конференция за мебелната индустрия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини