Начало » Новини » Света
17.01.2023 г.

Последните осем години са били най-топлите в световен мащаб

Драматични метеорологични бедствия
Последните осем години са били най-топлите в световен мащаб

Последните осем години са били най-топлите в световен мащаб, за което са допринесли постоянно нарастващите концентрации на парникови газове и акумулираната топлина, според Световната метеорологична организация. Средната глобална температура през 2022 г. е била с около 1,15 [1,02 до 1,27] °C по-висока от прединдустриалните (1850-1900 г.) нива. 2022 г. е осмата поредна година (2015-2022 г.), в която годишните глобални температури достигат поне 1 °C над прединдустриалните нива, според всички набори от данни, обобщени от СМО. От 2015 до 2022 г. са осемте най-топли години в историята. Вероятността - временно - да бъде надхвърлена границата от 1,5 °C, заложена в Парижкото споразумение, се увеличава с времето.

Устойчивостта на охлаждащото явление Ла Ниня, което продължава вече трета година, означава, че 2022 г. не е най-топлата година в историята, а е "само" петата или шестата най-топла. Но това охлаждащо въздействие ще бъде краткотрайно и няма да обърне дългосрочната тенденция на затопляне, причинена от рекордните нива на задържащите топлината парникови газове в нашата атмосфера. Актуализацията на WMO за Ел Ниньо/Ла Ниньо показва около 60% вероятност Ла Ниньо да се задържи през януари-март 2023 г. и да бъде последван от неутрални условия на ENSO (нито Ел Ниньо, нито Ла Ниньо).

Десетгодишната средна температура за периода 2013-2022 г. е с 1,14 [1,02 до 1,27] °C по-висока от прединдустриалната базова стойност от 1850-1900 г. Това е сравнимо с 1,09 °C за периода 2011-2020 г., както е изчислено в Шестия доклад за оценка на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), и показва, че дългосрочното затопляне продължава.

Драматични метеорологични бедствия

"През 2022 г. се сблъскахме с няколко драматични метеорологични бедствия, които отнеха живота на твърде много хора и средства за препитание и подкопаха здравето, продоволствената, енергийната и водната сигурност и инфраструктурата. Големи територии в Пакистан бяха наводнени, което доведе до големи икономически загуби и човешки жертви. Рекордни горещини бяха наблюдавани в Китай, Европа, Северна и Южна Америка. Продължителната суша в Африканския рог заплашва с хуманитарна катастрофа", заяви генералният секретар на СМО проф. Петтери Таалас

Очаква се глобалното затопляне и другите дългосрочни тенденции в изменението на климата да продължат поради рекордните нива на задържащите топлина парникови газове в атмосферата. Според предварителния доклад на Световната метеорологична организация "Състояние на глобалния климат през 2022 г." екстремните горещини, сушата и опустошителните наводнения са засегнали милиони хора и са стрували милиарди. В края на декември силни бури засегнаха големи райони на Северна Америка. Силните ветрове, обилният сняг и ниските температури доведоха до широко разпространени смущения в източната част на страната. Проливни дъждове, планински сняг и наводнения засегнаха райони в западната част на страната.

Последните осем години са били най-топлите в световен мащаб
2647
 

Последни материали
Виж
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Свързани материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
Природата бавно ни сварява, пореден най-горещ месец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини