От 3 до 5 май в италианския град Римини ще се проведе Световното изложение за пресни плодове "Макфрут" (Macfrut), което събира производители, търговци и специалисти. Тази година в рамките на изложението ще се организират международни дни на боровинките и симпозиум, с участието на експерти от Турция, съобщиха за Синор.бг от италианския Експо Център. По време на симпозиума един от лекторите, турската преподавателка в университета Чукурова в Адана Eбру Кафкас ще изнесе интересен доклад за значението на боровинките и тяхното производство.
Италианското изложение Macfrut 2023 беше представено официално в Турция, по време на второто издание на Международната конференция за селскостопански изследвания, проведена преди няколко седмици в университета в Адана. На форума Ебру Кафкас направи общ преглед на производството на боровинки в Турция.
"От година на година производството и търговията с боровинки нараства в целия свят. Плодовете са богати на антоцианини, от които местните потребители са особено заинтересовани поради техните ползи за здравето. Според резултатите от епидемиологични проучвания е доказано, че редовният умерен прием на боровинки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, като подобрява поддържането на теглото и неврозащитата“, добави Ебру Кафкас. „Тези резултати са подкрепени от доказателства, базирани на биомаркери от клинични изпитвания при хора. Боровинките могат да се консумират пресни или преработени. Произведените в страната боровинки обаче се продават предимно като пресни плодове и по-малко се използват за преработка. Приблизително само една трета до една четвърт от общия добив се използва за приготвяне на конфитюри и още по-малко количество за плодови сокове.“
Турция е една от последните държави в света, започнала да произвежда боровинки. Научните изследвания върху този плод и търговското им отглеждане са препоръчани през 1996 г. от професор Хюсеин Челик, изиграл основна роля в развитието на отглеждането на боровинки в южната ни съседка. Първоначално е започнато да се отглеждат по Източното и Западното Черноморие, някои части около Мраморно море и в централен Анадол. Наскоро е въведено търговско производство и в западната част на регионите на Черно море, Егейско море и Средиземноморието, а също и в Източна Турция. Боровинките се отглеждат на повдигнати лехи, като се избират северни и южни сортове боровинки, но и нови сортове, които принадлежат към вида Vaccinium ashei. Последният вече намира широко приложение, защото е подходящ за топла среда с умерен климат.