Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
20.07.2024 г.

Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините

Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините

През тази седмица на пазара в Украйна продължи да се задълбочава тенденцията на стремителен спад на цените на боровинките, съобщи електронното издание EastFruit. По данни на негови анализатори фермерите вече предлагат боровинки и на 80 хривни за килограм, което е под 2 долара или 1,80-1,90 евро – абсолютен ценови антирекорд в историята на страната. Нещо повече, малините за пазара на свежи плодове вече се продават на едро за не по-малко от 100 хривни за килограм, а малините за замразяване – от 60 до 80 хривни.

Досега за производителите в Украйна бе шокиращо понижение на цените на боровинките до 2,5 долара за килограм, но такива спадове се случваха само епизодично и на толкова ниско ниво цените се задържаха не повече от седмица-две. А ако става дума за периода, когато бяха заложени голяма част от плантациите с боровинки в страната, то средната цена на едро за тях не падаше под 6-7 долара за килограм.

Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени

Очевидно е, че сериозното девалвиране на хривнята заради вероломното мащабно нападение на руските нашественици в страната даде своето отражение, но дори в хривни в момента цените на боровинките на пазара в Украйна са рекордно ниски. На какво се дължи фактът, че някогашната печеливша и скъпа култура престана да бъде такава и дори вече не е най-скъпата от масовите ягодови плодове на пазара въпреки недостига на работна ръка за прибирането ѝ, оскъпяването на отглеждането ѝ, както и „свръххранителните” ѝ качества и ползите за здравето, които ѝ се приписват?

Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията за земеделие и прехрана, отчита няколко фактора наведнъж, които се довели дотам, но не смята настоящото положение за трагедия за боровинковия бранш в Украйна.

„Понижаването на цените на боровинките е неизбежен процес в ръста на производството на този плод в света. Цени под 2 долара за килограм свежи боровинки отдавна вече са обичайно явление за фермерите в големите държави-износителки. И, колкото и парадоксално да е, това е много важно именно за бъдещето на тази култура, защото достъпната ѝ цена стимулира потреблението, а също принуждава производителите о истаналите участници на пазара да търсят резерви за повишаване на ефективността на отглеждането и маркетинга ѝ”, обяснява Ярмак.

Същевременно според него не е задължително Украйна да продава боровинките на толкова ниски цени. „Украинските боровинки могат да имат редица неоспорими предимства пред конкурентите на пазара, но тези предимства трябва да се научим да ги представяме и „продаваме” по начина, по който го правят украинските производители на ябълки. Още в ранните етапи от развитието на производството на боровинки неведнъж казвахме, че настоящата структура на пазара в Украйна неизбежно ще доведе до подобни ценови шокове за фермерите. По-конкретно – за да се доберем до пряк износ, производителите трябва да имат възможност да приберат, охладят, сортират и опаковат поне 20 тона боровинки с еднакво качество за 2 дни. В момента 99,9% от производителите нямат такава възможност, затова са принудени да продават продуктицята си на местния пазар, чиито възможности са също толкова ограничени и се понижиха още по-рязко след мащабното нахлуване”, изтъква той.

Експертът смята, че въпреки относително ниските цени отглеждането на боровинки в Украйна може и трябва да остане печелившо. Но онези, които не могат да се доберат до пряк износ, трябва или да продължат да разширяват дейността и да инвестират в инфраструктура, или да обединяват усилията си с други фермери. Още сега за малките производители на боровинки дори преките продажби не осигуряват онези резултати, каквито имаше само преди 3-4 години, а в бъдеще ще им бъде все по-трудно дори да „държат глава над водата”.

Колкото до новите инвестиции, според анализаторите на EastFruit в момента условията в Украйна далеч не са най-лошите. Огромно предимство е това, че в Украйна вече е натрупан богат опит в отглеждането на боровинки, изпробвани са сортовете, пазработени са технологиите и са уточнени маркетинговите подходи, които действат. Примерът на Евхен Харлан, който продава боровинките си директно на супермаркетите в Германия, Испания и Люксембург, показва, че всичко е възможно. От изданието се надявт през тази година да станат свидетели на преки доставки на свежи боровинки от Украйна в супермаркетите на Близкия изток.

„Смятам, че през тази година ще видим голям прираст в сегмента на замразените боровинки в Украйна въпреки терористичните нападения по енергийната инфраструктура на страната. До преди 3-4 години пазарът на замразени боровинки на практика не съществуваше, а сега става масов. Търсене на украински замразени боровинки има както в Европейския съюз, така и в Азия, а това е допълнителна подкрепа и за пазара на свежи боровинки и техните производители”, убеден е Ярмак.

От изданието пък напомнят, че Китай е отворил пазара си на замразени боровинки за доставчици от Украйна, докато този на свежи боровинки си остава затворен. 

Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
3209
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
От 3 до 5 май в Римини
Очаквайте дни на боровинката на изложението Macfrut в Италия
Санкцията за незаконно бране на плода е от 50 до 500 лв
Предотвратиха незаконно бране на черна боровинка в Стара планина
Потребителите в ЕС оцениха трайността им в сравнение с останалите ягодови култури
Коронавирусът вдигна продажбите на боровинки в Нидерландия с 90 на сто
Във фокуса на InteliFresh 2019 – От градината до щанда на 22 февруари 2019 в Пловдив
Има ли шанс боровинките да се превърнат в „синьото“ злато за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини