И тази пролет традиционното международно селскостопанско изложение АГРА 2023, което ще се проведе от 21 до 25 февруари в Пловдив, ще бъде съпътствано с богата семинарна програма. Сред събитията е и 12-та Национална научно-практическа конференция с международно участие, посветени на актуалните проблеми на хранителновкусовата промишленост, свръзани със съвременната българска и европейска нормативна уредби. Организатори на форума са Съюзът по хранителна промишленост, Университетът по хранителни технологии в Пловдив и Федерацията на научно-техническите съюзи.
В програмана конференция ще се обсъди детайлно Зелената сделка, представляваща набор от политики, предложени от ЕК, които да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. Със стратегията и произтичащите от нея ангажименти и действия на европейско и национално ниво ще се работи за популяризиране на предстоящите възможности за подкрепа в прехода към устойчиви хранителни системи; да се почерпят познания от опита на други европейски държави в кръговата трансформация и активно да се включат с мнения и въпроси в обсъжданията и в обобщената визия по темата.
Ще се акцентира и върху стратегията „От фермата до трапезата” като ключов елемент от Европейския зелен пакт. Тя представлява нов комплексен подход към значението, което отдават европейците на устойчивостта и има за цел изграждането на устойчиви хранителни вериги, които да работят в интерес на потребителите, производителите, климата и околната среда.
Като подтеми ще се разискват фермерското и занаятчийско производство – пазари, проблеми и бъдеще; биологичното производство на храни – актуални промени в законодателството и контрола и европейските схеми за качеството.
Европейските и национални схеми за качество, в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., ще насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. Подпомагането ще даде възможност на местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да им осигуряват достъп до нови пазари.
С/ледваща тема е здравословното хранене – проблеми и решения.
За лектори предварително са поканени експерти от МЗХГ, от БАБХ, Университета по хранителни технологии, от „ТЮФ Рейланд-България”, Института по консервиране и качество на храните - Пловдив, Стоилко Апостолов – Фондация „ БИОСЕЛЕНА”, НАТУРАЛНО ДЗЗД гр. Пловдив, Гергана Кабаиванова - Фондация ”Локал Фууд, Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“, Светлана Боянова – Институт за агростратегии и иновации, Надежда Василева, проф. Йордан Гогов и др.