Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.01.2023 г.

Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!

Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!

sinor.bg

Празниците отминаха, а след тях останаха стотици хиляди елхови и борови клонки, които домакинствата в големите градове изхвърлят, ако не са си купили дръвчета в контейнери, които да засадят. Често обаче и засадените в контейнери елхи не могат да се прихванат на ново място, за да продължат успешно живота си в природата.

В същото време вредителите, живеещи по иглолистните дървета, имат специфични предпочитания към домашните стайни растения. И за да не заразим цветята и другите растения в дома си, е важно като предпазна мярка да използвате биоинсектицид с масло от нийм, с който да третирате купеното коледно дръвче. А след празниците естествените елхи и клонки могат да се оползотворяват напълно, като ги използваме под различна форма в градината.

Какви могат да бъдат практичните ползи?

Клони от иглолистни се използват за защита на растенията от студове - тези укрития от нарязани клони са много актуални през януари, когато студовете могат да изненадат някои многогодишни и новозасадени растения. 

Добавяне към компоста – използването само на борови иглички и клонки е бавен процес (продължава около 5 години), защото съдържат смоли, но клоните могат успешно да се използват за дъно на компостната яма или компостера. В него е желателно иглолистните да се смесват с листовка, оборски тор, пръст, кухненски отпадъци. Могат да се поръсват с доломитово брашно, пепел или варовик. Последните ще намалят киселинността, защото още свежите иглички имат ниско рН. За да се ускори периодът на зреене на компоста, желателно е иглолистните добавки (иглички и наситнени клони) да се поливат с разтвор на карбамид или друг вид азотен тор.

Добавяне към високите лехи

При високите лехи клоните се подреждат на дъното, като височината може да достигне 15 см. Предимството им е в това, че не задържат влага и се разграждат бавно.

Използване за мулчиране на градинските растения

Повърхностното покритие ще предпази растенията от негативните атмосферни въздействия – внезапни температурни промени, изгарящите слънчеви лъчи и др. Мулчът има атрактивен вид и е устойчив на плесени и гъбички. Не е подходящ за мулчиране на растения, предпочитащи алкална почва – клематиси, гипсофила, теменужка, грах, лавандула, калина и др.

За мулчиране на стайните растения е необходимо клонките да се наситнят и да се покрие пръстта в саксиите. Мулчът е подходящ за тези, които имат предпочитаня към по-кисела почва – азалии, филодендрони, камелии, хортензии и др. Могат да се използват и за дренажна основа в контейнерите.

За приготвяне на течен тор

За подхранване на растенията се използва водна инфузия. Игличките се нарязват, покриват се с вода и се варят 10-на минути. Престояват 2-3 денонощия, филтрират се и се разреждат с вода в съотношение 1:10. Използват се за подхранване на стайни и градински растения.

За борба с вредителите

За борба с вредителите инфузията се разрежда в съотношение 1:2 и се пръскат надземните части. Успешно предотвратява нападения от листни въшки и колорадски бръмбар. Третира се през 10-14 дни. Мулчът, разпръснат между редовете, прогонва някои вредители и предотвратява снасянето на яйца в почвата и върху листата на растения.

Използване за опори на градински и стайни растения

Стволовете и по-дебелите клони могат да се използват за опора на растенията. Предвид факта, че тази дървесина гние бавно, тези опори ще издържат няколко сезона.

Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
7938
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Успехи
Космическа храна, мед и сирене с отличия от изложението Интерфууд енд дринк 2023
От 3 до 5 май в Римини
Очаквайте дни на боровинката на изложението Macfrut в Италия
Санкцията за незаконно бране на плода е от 50 до 500 лв
Предотвратиха незаконно бране на черна боровинка в Стара планина
Насърчения за инвеститорите
Боровинката може да бъде успешен семеен бизнес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини