Начало » Новини » Страната
14.11.2023 г.

Космическа храна, мед и сирене с отличия от изложението Интерфууд енд дринк 2023

Успехи
Космическа храна, мед и сирене с отличия от изложението Интерфууд енд дринк 2023

След есенното представяне на традиционното изложение за храни ИНТЕРФУД и ДРИНК 2023 един от фермерските съюзи съобщи за няколко техни членове, успешно представили своята продукция в Интер Експо центъра. Със своята иновативност се отличи фирма "Антарта", получила престижна награда за производството на оригинална българска космическа храна, която стана хит на изложението и привлече вниманието на посетителите.

До момента тази фирма е единствената, притежаваща лиценз да произвежда космически храни в страната. Нели Симеонова, изпълнителен директор на „Антарта“ АД, сподели, че интересът на посетителите към възраждането на тази индустрия е голям, отчитайки мисията на фирмата да върне България на челните места в сферата на космическите нововъведения.

На изложението фирмата презентира продукти, които представляват лиофилизирани космически храни, които се произвеждат въз основата на оригиналната 50-годишна технология на Института по криобиология и хранителни технологии. Космическите храни са изцяло съобразени с медицинските препоръки за нуждите на астронавтите по време на мисия, с физиологичните и психическите натоварвания, с физическите промени, които настъпват по време на полети и се различават от обикновените лиофилизирани храни, каквито се срещат на пазара под различни форми.

Ферма и мандра "Боровица" представи последните си разработки на млечни продукти. Стопанстнвото се намира на 10 км от Белоградчик, обл. Видин. На пазара е от над четири години. Продуктите им се приготвят изцяло със собствено краве мляко от породата Холщайн. "Боровица" спечели три златни медала - за фермерско краве сирене, за кашкавал с бъз и за айрян. "Празник за нас е да покажем в няколко дни какво сме направили през годината и хората да ни видят", признава още собственикът Тодор Иванов.

Пчеларската биологична ферма "Странджа" е създадена през 2009 г. от Ралица Кунева и Димитър Станчев. Те стопанисват 2 200 кошера в 30 пчелина из Странджа планина. Базата се намира в село Индже войвода, община Созопол.

На изложението фермата печели златен  приз за иновации за манов мед с магарешко мляко. Той подобрява здравето на белите дробове и дихателни пътища, благодарение на уникалното съчетание на два природни продукта, произведени в България: манов мед от дъб и магарешко мляко. Димитър и Ралица участват за пръв път като изложители във форума и се заричат да не е последен.

Космическа храна, мед и сирене с отличия от изложението Интерфууд енд дринк 2023
6616
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини