Начало » Новини » Страната
07.01.2023 г.

Честит да ви е Ивановден!

Християнски празници
Честит да ви е Ивановден!

sinor.bg

На 7 януари да честитим имения ден на над 300-те хиляди дами и господа, които ще посрещнат близките си на празничната трапеза за Ивановден. По старому този ден е отбелязван на 20 януари, а всички източнохристияни, които спазват Юлианския календар, днес си честитят Рождество Христово. Синор.бг пожелава здраве, мир и благоденствие за всички украинци, руснаци, арменци, грузинци, сърби, северномакедонци и др. православни християни!

Християнската църква дълбоко почита паметта на свети Йоан Кръстител, предрекъл идването на земята на божия син Исус Христос. Защото този пророк е изразил божията воля с призива към хората за покаяние - "Покайте се, защото се приближи Царството небесно!". Всички пророци и всички апостоли освен свети Йоан били убити до един. Той обаче завършил своето служение докрай и останал верен на Бога до края на дните си.

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и побратимството. Затова и обредното къпане за здраве от Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

На Ивановден сурвакарите спират да обикалят селата, като в някои райони това става със специални ритуали, с които коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и мъже облечени като баби. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Ивановден е свързан с кукерските игри и ритуали, чийто основен символ е да прогонват злите сили и да се нарича за здраве и берекет за предстоящата година. Друг ритуал на Ивановден е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в Северна България, но като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. В миналите години, когато декември и януари са били най-студените и мразовити месеци от годината, точно на този ден се дава сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на българската земя към ново начало. При тази топла зима обаче, целият български народ се моли за сняг и дано молитвите бъдат чути!

На днешния ден честитим имения ден на стотиците хиляди българи, които празнуват! Наздраве за Иван, Иво, Йоан, Ивац, Ивайло, Ивал, Ива, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Жанина, Ивайла, Ивена, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивалена, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Яница, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Янак!

Честит да ви е Ивановден!
3458
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит Ивановден!
Християнски празници
Ивановден се свързва с кукерските игри
Християнски празници
На Ивановден коледарските дружини се разпускат
Християнски празници
Честит Ивановден!
Празници
Днес е Ивановден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини