Начало » Новини » Страната
04.01.2023 г.

Актуализират мерки срещу бедствията, по които не се работи от четири години

Решения на Министерския съвет
Актуализират мерки срещу бедствията, по които не се работи от четири години

sinor.bg

Министерският съвет прие на днешното си заседание План за управление на риска от бедствия в България и Национален профил на риска от бедствия в България. Още през 2019 г. с решение на МС е одобрен списък с действия плюс отговорните институции и срокове за изпълнението на условията, отключващи средствата от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския фонд за морско дело и рибарство, Фонд „Убежище и миграция“, Фонд „Вътрешна сигурност“ и Инструмента за управление на границите и визите за програмен период 2021-2027 година.

Според това решение Министерството на вътрешните работи (МВР) е посочено за водеща институция, която е необходимо съвместно с министерствата на околната среда и водите, на земеделието, на регионалното развитие и благоустройството, на Агенцията за ядрено регулиране и Министерството на финансите, да осигури изпълнението на тематично отключващо условие „Ефективната рамка за управление на риска от бедствия“ към специфична цел 2.4. „Насърчаване на приспособяването към изменението на климата, управление на риска и устойчивост на бедствия“. Това условие е приложимо за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд и Кохезионния фонд (КФ).

В същото приложение е формулиран и следния критерий за изпълнение на отключващото условие:

„Налице е национален или регионален план за управление на риска от бедствия - въз основата на оценка на риска, отчитайки вероятните въздействия на климатичните изменения и съществуващите стратегии за приспособяване към изменението на климата, който включва:

1. Описание на основните рискове, оценени в съответствие с разпоредбите на член 6, буква а) от Решение № 1313/2013/ЕС, с отразяване на текущия и развиващ се рисков профил. Оценката на свързаните с климата рискове се основава на прогнози и сценарии за изменението на климата;

2. Описание на мерките за превенция, готовност и реагиране при бедствия, насочени към идентифицираните основни рискове. Мерките се степенуват по важност в зависимост от рисковете и икономическото им въздействие, пропуски по отношение на капацитета, ефективността и ефикасността, като се вземат под внимание възможни алтернативи;

3. Информация относно финансовите средства и механизми, които са налични за покриване на разходите за експлоатация и поддръжка, свързани с превенция, готовност и реагиране.“

В резултат на създадената организация от страна на МВР на 6 декември 2019 г. е подписано Споразумение за предоставяне на консултантски услуги, засилващи устойчивостта към рискове от бедствия (Споразумението), между Министерството на вътрешните работи и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР, Банката), като Законът за ратифицирането му е обнародван в ДВ, бр. 18 от 28.02.2020 г.

В рамките на Споразумението екип от експерти и консултанти на Банката са разработили и предоставили доклади по всичките 5 компонента, като всеки доклад е предоставен на членовете на Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет - за да се изпълни държавната политика в тази област. Предоставените доклади са дискутирани и в рамките на организирани онлайн семинари, в които участие са взели широк кръг от заинтересовани страни.

Проектите на Национален профил на риска от бедствия в България и План за управление на риска от бедствия в България, са разгледани на редовно заседание на СНРБ, проведено на 20.09.2022 г., като на заседанието е взето решение те да бъдат предложени за приемане с Решение на Министерски съвет.

Предвид повишаване ефективността на управлението на риска от бедствия и факта, че Националният план за защита при бедствия е приет с Решение № 973 на Министерския съвет от 2010 г., с днешното решение на Министерския съвет се предвижда да бъде създадена организация за преразглеждане и актуализирането му от Съвета за намаляване на риска от бедствия.

Актуализират мерки срещу бедствията, по които не се работи от четири години
3344
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
През 2023 г. и 2022 г.
Фонд „Земеделие” одобри 3,5 млн. лева за обезщетяване от природни бедствия
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Загубите при зърнените култури възлизат средно на 69 млн. тона годишно
ООН разкрива загубите за селското стопанство, причинени от природни бедствия
Средства получиха подалите заявления до 26 септември
Преведоха над 17 милиона лева за пострадали от природни бедствия стопани
Срещи с бранша
Вътев: Има вероятност до края на септември фермерите да получат компенсации за природните бедствия
Спряна е дейността в 23 сечища заради нарушения
Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини