Начало » Новини » Света
26.06.2024 г.

Отпада подаването на индивидуални искания за компенсации при природни бедствия

При обявяването на цял район за засегнат от тежки катаклизми
Отпада подаването на индивидуални искания за компенсации при природни бедствия

Европейската комисия публикува съобщение, в което се изяснява обосновката с форсмажорни и извънредни обстоятелства за селскостопанския сектор на ЕС в случай на непредвидими и екстремни метеорологични явления. Чрез изясняване на правното тълкуване на това понятие ЕК има за цел да гарантира сигурност за засегнатите земеделски стопани по отношение на техните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) и същевременно еднакво прилагане от националните администрации в целия Европейски съюз. Настоящото съобщение е част от пакета за намаляване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС.

Концепцията за форсмажорни обстоятелства позволява на земеделските стопани, които не са били в състояние да изпълнят всички свои изисквания по ОСП поради извънредни и непредвидими събития извън техния контрол (като тежки суши или наводнения), да не губят подпомагането по линия на ОСП. Прилагането на това понятие се решава от държавите-членки на общността въз основа на съответните доказателства и в светлината на законите на ЕС в областта на селското стопанство.

Тъй като представлява изключение от стриктното спазване на задълженията, свързани с плащанията по ОСП (като условия или мерки в екосхеми), това решение обикновено се прилага ограничително, обикновено за всеки отделен случай или за всяко отделно стопанство. В съобщението на ЕК се пояснява, че форсмажорните обстоятелства могат да се прилагат за всички земеделски стопани, работещи в определен район, който е засегнат от тежки и непредвидими природни бедствия или метеорологични явления. Това означава, че фермерите, намиращи се в засегнатия район, няма да е необходимо да попълват индивидуални искания или да предоставят доказателства за изпълнението на условията за форсмажор, за да получат компенсации. Този разширен обхват на прилагане ще намали административната тежест за земеделските стопани и националните органи, като по този начин ще улесни бързата реакция от страна на държавите членки.

В съобщението са посочени условията, които позволяват да се предположи, че всички земеделски стопани, намиращи се в даден район, са засегнати от форсмажорни обстоятелства. Държавите-членки ще трябва да потвърдят настъпването на тежко природно бедствие или тежко метеорологично събитие и да определят границите на географския район, който е бил сериозно засегнат от събитието и чиито последици не могат да бъдат предотвратени. За това разграничаване те могат да разчитат например на сателитни данни за съответната зона, без да са необходими специфични спътникови данни на ниво отделни стопанства.

За определени видове събития националните администрации ще вземат предвид и допълнителни фактори, като наклон тип почва или вид отглеждани култури, за да определят щетите, без да са необходими индивидуални проверки. Такъв може да бъде случаят например при слани, които да не засягат всички култури по един и същ начин, непрекъснати валежи, които могат да имат различно въздействие върху площи с наклон или почви с различен капацитет за задържане на вода.

При изпълнени всички условия днешното разяснение освобождава органите от необходимостта от оценка на всеки отделен случай.

ЕК продължава да поддържа контакт с държавите-членки, за да предоставя правни насоки, когато е необходимо. 

Отпада подаването на индивидуални искания за компенсации при природни бедствия
2228
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
За щети от природни бедствия през пролетта и лятото на 2024 година
ЕК предлага близо 11 милиона евро компенсации за българските фермери
6 млн. лева са осигурени за компенсиране на 6 169,73 ха пропаднали площи през 2024 г.
Общинските служби по земеделие започват прием на заявления поради форсмажорни обстоятелства
Извършва се анализ на превантивните дейности срещу природните бедствия
Обследват възможността за разширяване на защитените от градушки зони
Проблем с продължение
Биофермери сигнализират Тахов за напълно отрязани субсидии на стопани, засегнати от бедствия
ЕК дава тълкувания за субсидирането при форсмажорни обстоятелства
Отпадат проверките на място след щети от природни бедствия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини