Начало » Пазари » Животинска продукция
02.01.2023 г.

Предизвикателствата пред птицевъдите в световен мащаб растат

Според прогнозата на Rabobank за 2023 година
Предизвикателствата пред птицевъдите в световен мащаб растат

Прогнозата за световния птицевъден бранш вещае силни пазари, но оперативните предизвикателства се очаква да се увеличат, сочи последният доклад на специализираната в кредитирането на селскостопанския сектор нидерландска финансова институция Rabobank, цитиран от електронното издание EuroMeatNews. За повечето пазари обаче прогнозата на банката е положителна.

Търсенето на птиче месо, яйца и продукти от преработката им остава силно, а предлагането – ограничено. Икономическата криза ще се отрази на пазарната обстановка и задържащата се висока инфлация ще свие покупателната способност на потребителите. Обикновено това води до ръст на търсенето за пилешко месо, яйца и по-евтините продукти от преработката им на пазарите, където са налице скъпи, изискващи повече време за производство и биологични алтернативи.

Цената на яйцата гони 50 стотинки

Макар все повече страни-производителки да са на ръба на свръхпредлагането, очакванията са международните пазари да останат силни през 2023 г., като търсенето на продукти от птицевъдството се очертава само да печели от свиването на търговията. В много страни обаче ръстът на търсенето ще бъде ограничен от недостатъчното предлагане, което ще задържи високите цени. Макар пилешкото да е най-добре позиционирано по отношение на достъпност, остава въпросът колко са готови да плащат потребителите за него. Това може да нанесе удар по търсенето, особено в държавите с ниски потребителски доходи, и вече се случва в световен мащаб, като особено потърпевши са развиващите се пазари в Азия, Африка и Латинска Америка.

В допълнение към тези промени на пазара производителите ще се изправят пред основни предизвикателства на оперативно ниво, като основните са разходите за фуражи и енергоносители, набиране на работна ръка и разходите за нея, птичият грип и възможните търговски ограничения покрай него. Макар цените на фуражите да се очертава да останат малко под тези от втората половина на миналата година, разходите за тях и за останалите компоненти на производството като енергоносители, преки оперативни разходи и заплащане за труд се очаква да останат високи. Освен това в няколко световни региона птиците за разплод се оказаха недостатъчно, ограничавайки разширяването на производството. Всичко това предполага, че максимизирането на ефективността на производството и доставките, намирането на най-подходящите фуражи, успешнто прилагане на мерките за биосигурност и гъвкавостта могат да се окажат основни фактори за успех на фона на високите разходи за производство и пазарна обстановка, силно зависима от цените.

От Rabobank очакват търговията с птиче месо и продукти от преработката му да остане силна и през 2023 г. на фона на ограниченото предлагане, като всички големи износители ще бъдат облагодетелствани от големите търгувани количества и високите цени. Не бива да се забравят възможностите за държавна намеса в условия на високи цени на хранителните стоки, слаби икономики и потисната покупателна способност на потребителите, като възможните действия включват ограничаване на износа и премахване на ограничения за внос, както ставаше и през 2022 г. Това би могло да стимулира допълнително световната търговия през 2023 г.

Птичият грип остава основният фактор, който е в състояние да се отрази неблагоприятно на много пазари по целия свят. Потенциалното му разпространение в Южна Америка е изключително важно, особено ако навлезе в Бразилия и достигне основните производствени региони в южните области и западните части на централните области на страната. От решаващо значение ще бъде нивото на биосигурност, стриктното наблюдение и програмите за компенсиране на производителите.

От финансовата институция подчертават, че в обстановка на значителни колебания в търсенето и предлагането на продукти на птицевъдството ограниченията в доставките ще бъдат от решаващо значение и посочват за пример скорошното свръхпредлагане в САЩ, показало колко рязко може да се промени обстановката на пазара за кратък период. 

Предизвикателствата пред птицевъдите в световен мащаб растат
6110
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ново огнище в частен двор със 100 птици
Птичият грип настъпи и в област Кърджали
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Птичи грип покоси 25 хиляди птици в землището на Хасково
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини