Начало » Пазари » Животинска продукция
17.12.2022 г.

Цената на яйцата гони 50 стотинки

Цената на яйцата гони 50 стотинки

В рамките на последната седмица (7 - 14 декември 2022 г.) се наблюдава повишение на средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната констатират експерти на МЗм в последната ценова справка от тържищата и магазините.

Цените на едро на яйца – размер М се движат от 0,33 лв./бр. (Силистра) до 0,43 лв./бр. (Враца). Вследствие на увеличение на стойностите в седемнадесет от областите от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр. (най-сериозно в Плевен), средната цена на едро за страната се покачва с 0,02 лв./бр. на седмична база, до 0,38 лв./бр.

Най-ниски цени на яйца - размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдават в Благоевград и Кюстендил - 0,44 лв./бр., а най-високи – в Бургас, Сливен и Ямбол - 0,52 лв./бр. В почти цялата страна се отчита поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 0,07 лв./бр. в Смолян. Това води до повишение на средната цена за страната в ГТВ с 0,03 лв./бр., до 0,49 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ варират от 0,47 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил и Търговище) до 0,57 лв./бр. (Варна и Разград). Средната цена за страната в тези обекти е 0,53 лв./бр. – с 0,04 лв./бр. над нивото от предходната седмица. В преобладаваща част от областите е налице повишение на стойностите в рамките на 0,02 лв./бр. - 0,09 лв./бр., най-чувствително в Силистра и Смолян, а единствено в София – понижение, с по 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца в другите търговски обекти (ДТО) нарастват с по 0,02 лв./бр. на седмична база, до 0,45 лв./бр. за размер M и 0,48 лв./бр. за размер L.

Предлагането на дребно на яйца – размер М в ДТО е на цени от 0,40 лв./бр. (Добрич) до 0,51 лв./бр. (Пазарджик и Пловдив), а на размер L - от 0,43 лв./бр. (Добрич и Силистра) до 0,53 лв./бр. (Пазарджик и Пловдив). Седмичните ценови изменения, регистрирани в по-малките магазини в по-голямата част от страната, са изцяло в посока нагоре. Поскъпването на яйца размер M в ДТО е най-сериозно в Смолян (с 0,09 лв./бр.), а на размер L - в Пловдив и Смолян (с 0,06 лв./бр.).

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са респективно с 0,04 лв./бр. и 0,05 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика в тази посока се отчита за размер М в Добрич - 0,09 лв./бр., а за размер L – в Силистра - 0,13 лв./бр. В Пазарджик, Пловдив и Смолян яйцата от двата размера се търгуват в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,04 лв./бр. по-евтино в ГТВ, отколкото в ДТО.

Средно за страната, маржът между цените на едро и на дребно на яйца – размер М е 0,11 лв./бр. за ГТВ и 0,07 лв./бр. за ДТО. Разликата достига до 0,16 лв./бр. - във Велико Търново, Силистра и Ямбол за големите супермаркети и в Пловдив за по-малките магазини. 

Цената на яйцата гони 50 стотинки
5336
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Цените на рапицата гонят 500 евро за тон
Вносът на мед в ЕС се е увеличил с 20% за година
Средната цена на земята в Полша вече е над 10 000 евро за хектар
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Понижават се цените на необработения дървен материал в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини