След като в края на ноември тази година влезе в сила новата наредба за прилагането на директните плащания през следващия програмен период, представяме изискванията, на които фермерите трябва да отговорят при кандидатстването по интервенциите по директните плащания.
За по-лесно започваме с обвързаната подкрепа, която се запази като подпомагане и след 2023 г., като първо ще представим особеностите при отглеждането на плодове и зеленчуци. За производителите на плодове остава разделението при подпомагане за отглеждане на сливи и десертно грозде, и за останалите плодове - ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини. Право на обвързано подпомагане ще имат земеделските стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват минимум 0,5 ха(заедно или поотделно) от изброените култури.
Субсидирането се отпуска само при представяне на фактури, които доказват, че фермерите са реализирали на пазара минимални количества от своето производство. Целта е да се стимулират реални земеделци, а не такива, които чертаят площи само заради субсидиите. Новото е, че от следващата година Европейската комисия и фонд „Земеделие” вече ще следят сателитно дали заявените градини наистина за засадени със съответните култури. Въпросът е дали човешкият фактор, който стои зад клавиатурата, отново няма да попада в схемите, заради които страната ни стана печално известна.
От 2023 г. стопаните трябва да докажат, че минималните добиви при доматите, отгледани на полето, трябва да бъдат поне 19 000 килограма от хектар. При пипера изискването е за 13 400 кг от ха; при краставиците - 20 750 кг от ха; при корнишоните - 19 000 кг от ха; за зелето - 17 460; за лука - 12 450 кг от ха; за патладжана - 18 980 кг от ха; за морковите - 12 430 кг от ха; за чесъна - 3 510 кг от ха; за картофи - 19 900 кг от ха; за дините - 24 870 кг от ха и за пъпешите - 8 450 кг от ха.
При овощните култури минималните добиви за ябълки са 11 914 кг от ха; за ягоди - 4 980 кг от ха; за круши - 5 922 кг от ха; за кайсии и зарзали - 4 970 кг от ха; за праскови и нектарини - 7 500 килограма от хектар; за сливи - 6 246 кг от ха; за череши - 4 700 кг от ха; за вишни - 3 718 кг от ха; за малини - 3 300 кг от ха; за десертно грозде - 4 500 кг от ха.
При оранжерийно произведените зеленчуци минималният добив от хектар при доматите трябва да бъде 72 000 кг от ха, а средният добив - 170 000 кг от ха.; за пипера – минималният добив трябва да бъде 45 000 кг от ха, а средният - 85 000 кг от ха.; за краставиците минималният добив е 81 000 кг от ха, а средният - 250 00 кг от ха.
Заявените от кандидатите площи подлежатг на подпомагане, когато са заети с домати, краставици, корнишони и патладжани са с минимална площ на парцела 0,1 хектара, или един декар. И ако на тези площи се установят култури, различни от заявените, тогава те се смятат за наддекларирави
Земеделските стопани, кандидати по схемата получават завишено плащане на площ за първитедо 30 хектара, за които имат право на подпомагане и по-нисък размер на плащанията за допустимите за подпомагане площи над 30-я хектар.
Съотношението между двата типа подпомагане е 1,5:1.