Начало » Новини » Коментари
14.12.2022 г.

Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени

Анализ, финансиран от Селскостопанска академия - втора част
Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени

sinor.bg

Ако политиците се запознаят с последния задълбочен анализ за конкурентоспособността на земеделските стопанства в България, лесно биха могли да насочат подкрепата към реално действащите бизнеси. И да установят проблемите за рязкото намаляване на производството в така наречените уязвими сектори. Този извод се налага от анализа, финансиран от Селскостопанска академия и подготвен от колектив учени и експерти на Института по аграрна икономика, Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет (НБУ) и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растения (ИПАЗР) „Н. Пушкаров“, с част от който Синор.бг ви запозна. Според анкетата, проведена сред бизнеса, се очертават интересни тенденции, които ще представим в този текст.

Анкета сред мениджърите от 309 земеделски стопанства показва, че жените управляват много по-добре от силния пол, като делът на стопанствата с висока конкурентоспособност и с управители жени е 20,37% от всички стопанства и този процент е по-висок от средния за страната (18%). Под този праг са фермите, които се управляват от мъже (16.33%). Проведената анкета и оценка на конкурентоспособността дава възможност да се посочат персоналните, организационни, пазарни, институционални и др. фактори, които оказват влияние върху (и предопределят) конкурентоспособността на земеделските стопанства в страната, се подчертава в доклада.

В същото време делът на стопанствата с мениджъри жени, които имат най-ниска конкурентоспособност (32,41%), е по-малък от средния за страната (36%), доста под процента и на стопанствата, ръководени от мъже (37,24%). И тук идва най-големият извод – че половината от фермите, управлявани групово от няколко души, са високо конкурентни и сред този тип ферми (забележете!) няма стопанства с ниска конкурентоспособност. Това доказва, че женското и екипното управление са по-ефективни по отношение на конкурентоспособността и тяхното разширяване би подобрило бизнес средата, заключават икономистите.

Интересни са заключенията и по отношение на възрастовия състав на възрастовия състав на ръководните екипи в селското стапанство. Тук обаче ще се абстрахираме от факта, че огромна част от фирмите в агросектора се ръководят от хора над 55 годишна възраст. Според проучването, най-висок дял на стопанствата с висока конкурентоспособност се управляват от хора над 65 години (26,67%). По-висок от средния за страната е и делът на стопанствата с висока конкурентоспособност при менажери от 56 до 65-годишна възраст (20,51%).

Заради отлива на млади хора от сектора, относителният дял на стопанствата с висока конкурентоспособност, ръководени от млади фермери (възраст до 40 години), е най-малък и под средния за страната. Това потвърждава, че практическият опит, който се подобрява с възрастта, е важен фактор за издигане на конкурентоспособността на стопанствата.

Образованието е също критичен фактор, повишаващ конкурентоспособността на даден бизнес. Делът на фермите с висока конкурентоспособност и ръководители със средно (33,33%) и висше (29,03%) селскостопанско образование е значително над средния за страната. Той превишава многократно и този на фермите с управители без селскостопанско или друго образование.

Според мнозинството от менажерите на анкетираните стопанства, най-значимите фактори за повишаване на конкурентоспособността на техните стопанства са пазарните условия (търсене и предлагане, цени, конкуренция) (73,35%), получаваните директни държавни субсидии (56,43%), достъпът до знания, консултации и съвети (48,9%), участието в държавните програми за подпомагане (47,96%), наличната информация (33,86%), финансовите възможности (31,97%) и възможностите за изгоди в близко бъдеще (26.65%).

Но ако трябва да повишат конкурентоспособността си, повечето мениджъри смятат, че най-важните инструменти на обществените политики, които трябва да се прилагат, са директни субсидии на база единица площ (59,87%), националните доплащания за продукти, животни и др. (46,08%), подпомагането на малки и средни стопанства (44,20%), професионалното обучение и консултации (42,01%), модернизирането на земеделските стопанства (41,38%), държавните и европейски инструменти (39,18%), подпомагането на стопанства на млади фермери (29.47%) и зелените плащания (24.14%).

Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени
6930
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приложение ни пази от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето
Огромен процент от палежите се дължат на човешки грешки
Грозна статистика за горските пожари – от 2012 г. не е имало толкова огнища!
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
Изложения зад граница
Висока оценка за българските етерични масла в Женева
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини