Начало » Новини » Коментари
14.12.2022 г.

Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени

Анализ, финансиран от Селскостопанска академия - втора част
Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени

sinor.bg

Ако политиците се запознаят с последния задълбочен анализ за конкурентоспособността на земеделските стопанства в България, лесно биха могли да насочат подкрепата към реално действащите бизнеси. И да установят проблемите за рязкото намаляване на производството в така наречените уязвими сектори. Този извод се налага от анализа, финансиран от Селскостопанска академия и подготвен от колектив учени и експерти на Института по аграрна икономика, Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет (НБУ) и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растения (ИПАЗР) „Н. Пушкаров“, с част от който Синор.бг ви запозна. Според анкетата, проведена сред бизнеса, се очертават интересни тенденции, които ще представим в този текст.

Анкета сред мениджърите от 309 земеделски стопанства показва, че жените управляват много по-добре от силния пол, като делът на стопанствата с висока конкурентоспособност и с управители жени е 20,37% от всички стопанства и този процент е по-висок от средния за страната (18%). Под този праг са фермите, които се управляват от мъже (16.33%). Проведената анкета и оценка на конкурентоспособността дава възможност да се посочат персоналните, организационни, пазарни, институционални и др. фактори, които оказват влияние върху (и предопределят) конкурентоспособността на земеделските стопанства в страната, се подчертава в доклада.

В същото време делът на стопанствата с мениджъри жени, които имат най-ниска конкурентоспособност (32,41%), е по-малък от средния за страната (36%), доста под процента и на стопанствата, ръководени от мъже (37,24%). И тук идва най-големият извод – че половината от фермите, управлявани групово от няколко души, са високо конкурентни и сред този тип ферми (забележете!) няма стопанства с ниска конкурентоспособност. Това доказва, че женското и екипното управление са по-ефективни по отношение на конкурентоспособността и тяхното разширяване би подобрило бизнес средата, заключават икономистите.

Интересни са заключенията и по отношение на възрастовия състав на възрастовия състав на ръководните екипи в селското стапанство. Тук обаче ще се абстрахираме от факта, че огромна част от фирмите в агросектора се ръководят от хора над 55 годишна възраст. Според проучването, най-висок дял на стопанствата с висока конкурентоспособност се управляват от хора над 65 години (26,67%). По-висок от средния за страната е и делът на стопанствата с висока конкурентоспособност при менажери от 56 до 65-годишна възраст (20,51%).

Заради отлива на млади хора от сектора, относителният дял на стопанствата с висока конкурентоспособност, ръководени от млади фермери (възраст до 40 години), е най-малък и под средния за страната. Това потвърждава, че практическият опит, който се подобрява с възрастта, е важен фактор за издигане на конкурентоспособността на стопанствата.

Образованието е също критичен фактор, повишаващ конкурентоспособността на даден бизнес. Делът на фермите с висока конкурентоспособност и ръководители със средно (33,33%) и висше (29,03%) селскостопанско образование е значително над средния за страната. Той превишава многократно и този на фермите с управители без селскостопанско или друго образование.

Според мнозинството от менажерите на анкетираните стопанства, най-значимите фактори за повишаване на конкурентоспособността на техните стопанства са пазарните условия (търсене и предлагане, цени, конкуренция) (73,35%), получаваните директни държавни субсидии (56,43%), достъпът до знания, консултации и съвети (48,9%), участието в държавните програми за подпомагане (47,96%), наличната информация (33,86%), финансовите възможности (31,97%) и възможностите за изгоди в близко бъдеще (26.65%).

Но ако трябва да повишат конкурентоспособността си, повечето мениджъри смятат, че най-важните инструменти на обществените политики, които трябва да се прилагат, са директни субсидии на база единица площ (59,87%), националните доплащания за продукти, животни и др. (46,08%), подпомагането на малки и средни стопанства (44,20%), професионалното обучение и консултации (42,01%), модернизирането на земеделските стопанства (41,38%), държавните и европейски инструменти (39,18%), подпомагането на стопанства на млади фермери (29.47%) и зелените плащания (24.14%).

Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени
6791
 

Последни материали
Виж
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Йордания най-накрая се прежали да си купи скъпа пшеница, но не българска
Родната пшеница е сред победителите и на търга в Тунис
Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
Свързани материали
Виж
Туровете из Сакар предлага 4 по 4 дегустации
С качествените си вина малки изби от Сакар набират инерция в сдружаването
Фитопатогенни гъби са унищожили 212 000 дка иглолистни гори през последните 6 месеца
Със съвместен щанд на изложението БАТА АГРО
Фермери със затворен цикъл на производство ценят високо сътрудничеството си с „Оптиком“
От 11 до 13 ноември в Саудитска Арабия
Подпомагат изцяло биофермери за участие в изложението BIOFACH в Рияд, ако кандидатстват за първи път
Пряката реализация ще подпомогне производителите
Организират изложение на местни млечни и фермерски продукти в Пловдив
Участват 216 фирми на площ от 36 000 квадратни метра
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024 отвори врати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини