Начало » Новини » Коментари
14.12.2022 г.

Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени

Анализ, финансиран от Селскостопанска академия - втора част
Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени

sinor.bg

Ако политиците се запознаят с последния задълбочен анализ за конкурентоспособността на земеделските стопанства в България, лесно биха могли да насочат подкрепата към реално действащите бизнеси. И да установят проблемите за рязкото намаляване на производството в така наречените уязвими сектори. Този извод се налага от анализа, финансиран от Селскостопанска академия и подготвен от колектив учени и експерти на Института по аграрна икономика, Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет (НБУ) и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растения (ИПАЗР) „Н. Пушкаров“, с част от който Синор.бг ви запозна. Според анкетата, проведена сред бизнеса, се очертават интересни тенденции, които ще представим в този текст.

Анкета сред мениджърите от 309 земеделски стопанства показва, че жените управляват много по-добре от силния пол, като делът на стопанствата с висока конкурентоспособност и с управители жени е 20,37% от всички стопанства и този процент е по-висок от средния за страната (18%). Под този праг са фермите, които се управляват от мъже (16.33%). Проведената анкета и оценка на конкурентоспособността дава възможност да се посочат персоналните, организационни, пазарни, институционални и др. фактори, които оказват влияние върху (и предопределят) конкурентоспособността на земеделските стопанства в страната, се подчертава в доклада.

В същото време делът на стопанствата с мениджъри жени, които имат най-ниска конкурентоспособност (32,41%), е по-малък от средния за страната (36%), доста под процента и на стопанствата, ръководени от мъже (37,24%). И тук идва най-големият извод – че половината от фермите, управлявани групово от няколко души, са високо конкурентни и сред този тип ферми (забележете!) няма стопанства с ниска конкурентоспособност. Това доказва, че женското и екипното управление са по-ефективни по отношение на конкурентоспособността и тяхното разширяване би подобрило бизнес средата, заключават икономистите.

Интересни са заключенията и по отношение на възрастовия състав на възрастовия състав на ръководните екипи в селското стапанство. Тук обаче ще се абстрахираме от факта, че огромна част от фирмите в агросектора се ръководят от хора над 55 годишна възраст. Според проучването, най-висок дял на стопанствата с висока конкурентоспособност се управляват от хора над 65 години (26,67%). По-висок от средния за страната е и делът на стопанствата с висока конкурентоспособност при менажери от 56 до 65-годишна възраст (20,51%).

Заради отлива на млади хора от сектора, относителният дял на стопанствата с висока конкурентоспособност, ръководени от млади фермери (възраст до 40 години), е най-малък и под средния за страната. Това потвърждава, че практическият опит, който се подобрява с възрастта, е важен фактор за издигане на конкурентоспособността на стопанствата.

Образованието е също критичен фактор, повишаващ конкурентоспособността на даден бизнес. Делът на фермите с висока конкурентоспособност и ръководители със средно (33,33%) и висше (29,03%) селскостопанско образование е значително над средния за страната. Той превишава многократно и този на фермите с управители без селскостопанско или друго образование.

Според мнозинството от менажерите на анкетираните стопанства, най-значимите фактори за повишаване на конкурентоспособността на техните стопанства са пазарните условия (търсене и предлагане, цени, конкуренция) (73,35%), получаваните директни държавни субсидии (56,43%), достъпът до знания, консултации и съвети (48,9%), участието в държавните програми за подпомагане (47,96%), наличната информация (33,86%), финансовите възможности (31,97%) и възможностите за изгоди в близко бъдеще (26.65%).

Но ако трябва да повишат конкурентоспособността си, повечето мениджъри смятат, че най-важните инструменти на обществените политики, които трябва да се прилагат, са директни субсидии на база единица площ (59,87%), националните доплащания за продукти, животни и др. (46,08%), подпомагането на малки и средни стопанства (44,20%), професионалното обучение и консултации (42,01%), модернизирането на земеделските стопанства (41,38%), държавните и европейски инструменти (39,18%), подпомагането на стопанства на млади фермери (29.47%) и зелените плащания (24.14%).

Най-конкурентни у нас са фермите, управлявани от група собственици или от жени
6631
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в София
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини