Начало » Новини » Коментари
10.11.2022 г.

Пета година липсва държавна помощ за зимните пръскания на биоградините с калциев хидроксид

Позиция на бранша
Пета година липсва държавна помощ за зимните пръскания на биоградините с калциев хидроксид

sinor.bg

Още през 2018 година членовете на Българската асоциация на малинопроизводителите (впоследствие преименувана в Българска асоциация на малинопроизводители и ягодоплодните), заедно с други две браншови организации - Съюза на дунавските овощари и Българската асоциация биопродукти, са предложили на дирекцията „Държавни помощи” в тогавашното Министерство на земеделието, храните и горите да бъде отпусната помощ за зимни пръскания и на биологично отглежданите трайни насаждения. За целта са предложени два одобрени европейски препарати за биологично производство, които са крайно необходими при отглеждането на овощни култури, ягоди, малини, боровинки и др. трайни насаждения – става въпрос за два герамнски препарата за варосване и защита, каквито са fiMUM®-Fruchtkalk® „Овощарска вар“ и bio fiMUM®-Schwefel 22  „био-Овощарска вар“.

Пет години по-късно, през есента на тази година пет браншови организации отново се обединяват с подобно искане, тъй като браншът все пак е приоритетен, а зимните пръскания са от изключителна потребност да се води адекватна борба с вредителите, посочи за Синор.бг Божидар Петков, председател на асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Заедно с колегите си от Българската асоциация биопродукти, Националната био асоциация, Асоциацията на овощарите в България, Съюза на дунавските овощари и Добруджанския овощарски съюз тази есен те внасят ново предложение, този път до министъра на земеделието Явор Гечев. С него те настояват в Националната програма „Контрол на вредителите през зимния период“ да бъдат включени и продукти с нехимически произход, щадящи околната среда, с  приложение в биоземеделието и с нисък риск за използване като елемент от добрите земеделски практики. За целта се предлага продуктът на с активно вещество калциев хидроксид СаОН -  с търговско наименование fiMUM®-Fruchtkalk®, сертифициран за био земеделието от FIBL –Германия, съобразно европейски регламент от 2014 г.

Биозеленчуците няма да се продават задължително в училища и държавни учреждения

В писмото до Гечев биофермерите посочват, че предложението им се базира на „амбициозната цел на България да постигне 10% биологични площи до края на 2027 г., а също и да покрие критериите на ЕС за намаляване употребата на пестицидии и торове съответно с 50% и с 30% при конвенционалното земеделие.

Ето и плюсовете на препаратите, които биха помогнали не само на биологичните, но и на конвенционалните овощари да изпълняват европейските критерии на Зелената сделка, посочват от браншовите организации.

1.      В сега прилаганата Национална програма за контрол на вредителите се отпуска държавна помощ за пръскане на дръвчетата със синтетичен  тор КАРБАМИД-УРЕЯ, който се използва в периода след листопад главно за ускорено гниене на листата и за дезинфекция на насажденията. Този метод е отдавна познат в България и е елемент на добрите земеделски практики. Но за съжаление е неприложим в биологичното земеделие, тъй като карбамидът е синтетичен тор, химично съединение и съответно не е разрешен за приложение в биологичното земеделие.

2.      В същото време предлаганият от шестте организации Калциевия хидрооксид с регистрацията си и пригодността си (съгласно европейското законодателство)в биоземеделието, може да бъде включен със същата цел: ускорено гниене на листата и пълна дезинфекция на насажденията в био-производтвото на овощни, ягодоплодни култури, рози и лозя.

3.      Във връзка с твърдението, че в Националната програма за контрол на вредителите се допустими само регистрирани  препарати за растителна защита, браншовиците припомнят, че съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/762 от 12 май 2015 г. калциевият хидроксид е основно вещество, което е полезно за растителната защита в състава на продукт, състоящ се от веществото и вода. Т.е. калциевият хидрооксид, имайки статут на ОСНОВНО ВЕЩЕСТВО, може да се използва като препарат за растителна защита, без да има нарочна регистрация в съответната страна-членка като ПРЗ. В този смисъл предложението на българите биоферемри не противоречи на европейското законодателство. И калциевият хидрооксид би могъл да бъде включен във втората фаза на програмата за зимни пръскания до набъбване на пъпките за приложение в биологичните стопанства на овощни, ягодоплодни, рози и лозя, както и  за борба с редица болести, в това число и „Нотриален рак” (бяло гниене на дървесината при овощните видове и ЕСКА при лозовите насаждения).

Варосването на стъблата и скелетните клони с калциев хидроокис е елемент на добрите земеделски практики, доказал се във времето с изключителната си ефективност за борба с мразобойните рани, които се предизвикват точно в периода януари-март и са открити врата за нахлуване на редица вредители в повредените стъбла и клони. Ефективността от варосването на стъблото и скелетните клони за борба с вредителите е доказана, защото варта прилепва и "циментира" всички, яйца, ларви и възрастни, които в контакт с нея, прекъсват жизненият си цикъл, се посочва още в писмото.

„Когато се предлагат продукт и технология, които биха заменили ръчното варосване ( защото е възможно механизирано варосване от стъблото до най-високите и тънки плодни клонки), тогава ще се постигне пълна защита на овощните култури по всички части и клонки,  както от мразобойни рани, така и от зимуващите форми на всички вредители. Това приложение на калциевия хидроксид предпазва овощните видове от „подлъгване” за начало на вегетацията през критичните месеци февруари март. като в последствие повредите от възвратни студове или късни пролетни слани се намаляват значително”, четем в писмото на 6-те организации.

Ползите от включване на калциевия хидроксид като основно вещество ЕС-тор с дезинфекционно действие действие в програмата за Контрол с вредителите през зимния период са следните:

* включването на продукти на базата на калциев хидрооксид няма да доведе до промяна или увеличаване на бюджета на Националната програма за контрол на вредителите;

* ще даде още едно средство за превенция и борба с вредителите по овощни култури, ягодоплодни, рози и лозя, особено при биологичното производство;

* ще намали вредното въздействие на абиотичните климатични фактори, които стават все по непредсказуеми върху и без това чувствителните сектори като овощарството, розопроизводство и лозарство;

* ще намали в голяма степен средствата на МЗм, които се изразходват ежегодно за покриване на щети върху овощните култури от измръзване, слани и други.

„С така изложените мотиви и с цел да няма конфликт на интереси, очакваме продуктите на основата на калциевия хидрооксид да бъдат включени в списъка на продуктите разрешени за  Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период като Активно Вещество СаОН, но само с необходимите сертификати”, посочват браншовиците. Защото от една страна България се бави с искането на ЕК държавите членки да изработят Национални планове за действие (НПД), в окито да запишат количествени и общи цели, мерки и срокове за намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди. В същото време страната стана известна с конфузния скандал за внос и употреба на 55 тона забранен в Европа инсектицид от 1-ва група, който е внесен и употребен в България в разрез със всички норми на ЕС и на българското законодателство за контрол на ПРЗ!!!, припомнят фермерите.

И понеже България трябва да въведе спешни действия за намаляване на рисковете от използване на ПРЗ и зависимостта от тях, затова биоземеделците очакват отговор от експертите в агроминистерството, така че използването на активни вещества като калциевия хидроксид да се превърне в алтернатива на пестицидите.

До този момент отговор от Министерството на земеделието на писмото на 6-те организации все още няма, посочи Божидар Петков.

Екатерина Стоилова

Пета година липсва държавна помощ за зимните пръскания на биоградините с калциев хидроксид
6260
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Важно за градинаря
Силата на калциевите торове да се борят с болестите по културите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини