Начало » Новини » Света
06.11.2022 г.

Храните в света поевтиняват за седми пореден месец, макар и минимално

Поскъпването на зърнените култури замалко да обърне тенденцията
Храните в света поевтиняват за седми пореден месец, макар и минимално

През октомври цените на храните в света продължиха да се понижават, макар и минимално, за 7-ми пореден месец, след като поскъпването на зърнените култури почти успя да компенсира спада при останалите продуктови групи, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,1 пункта през октомври спрямо септември до 135,9 пункта. Спрямо октомври 2021 г. обаче индексът остава с 2% нагоре.

Подиндексът ца цените на зърнените култури се повиши с 3% през октомври спрямо септември до 152,3 пункта, като вече е с 11,2% над стойността си от октомври 2021 г. Поскъпнаха всички зърнени култури, участващи в изчисляването на подиндекса. Световните цени на пшеницата се повишиха с 3,2% главно заради запазващата се неяснота около Черноморската зърнена инициатива. За засилване на напрежението на пазарите съдейства и свиването на предлагането от САЩ след преразглеждането на прогнозите за производството ѝ в страната в посока на понижение. Най-силно поскъпна царевицата – с 4,5% на месечна база заради понижаването на оценките за реколтите в САЩ и Европейския съюз, недостига на валежи при сеитбата в Аржентина, както и неясните перспективи пред износа на фуражната култура от Украйна. За сметка на това цените на ечемика се повишиха с едва 0,3% благодарение на ръста на предлагането при по-голямата от очакваното реколта в страните от ЕС. Тенденцията за поскъпване на ориза се запази през октомври, тъй като основната част от новата реколта в Азия все още не е излязла на пазара, но заради ограниченото търсене спрямо септември котировките се повишиха само с 1%.

Средната стойност на подиндекса на растителните масла се понижи с 1,6% през октомври спрямо предходния месец до 150,1 пункта, като вече е с 20% под показателя за октомври 2021 г. Поскъпна само слънчогледовото масло, докато палмовото, соевото и рапичното поевтиняха. Световните цени за соевото и рапичното масло се понижиха заради очакваното обилно предлагане през следващите масаци, докато при палмовото същият ефект изиграха големите запаси в страните от Югоизточна Азия. Цените на слънчогледовото масло отчетоха умерен ръст след постоянния спад през последните месеци на фона на неяснотата за продължаване на дейността на коридора за износ он Украйна в обстановка на нарастващо геополитическо напрежение.

При млечните продукти стойността на подиндекса се понижи за четвърти пореден месец през октомври, този път с 1,7% спрямо септември до 140,1 пункта, но остава с 15,4% над нивото си от октомври 2021 г. Всички продукти, участващи в изчисляването на подиндекса, поевтиняха, а като причина се посочват по-слабите от очакваните покупки от Китай и вялото търсене от място, тъй като повечето големи вносители бяха покрили напълно текущите си нужди. Обезценяването на еврото спрямо щатския долар също даде своето отражение, а неяснотата на пазара относно търсенето на млечни продукти в близко бъдеще бе сред останалите значими фактори. Отчетен е обаче ръст на търсенето на някои видове млечни продукти в Азия, което може да доведе до обръщане на тенденцията при цените им.

Подиндексът  за месните продукти през октомври се понижи за четвърти пореден месец, този път с 1,4% спрямо септември до 118,4 пункта, но остава с 5,8% над стойността си от октомври 2021 г., като всички видове месни продукти поевтиняха. Най-силен спад отчетоха световните цени на овчето месо заради сезонния ръст на предлагането от тихоокеанския регион при ограничени покупки за внос, както и вследствие на динамиката на валутните курсове. Отново свиването на покупките за внос натиснаха цените и на свинското, както и слабото вътрешно търсене в част от водещите световни производители. При говеждото обаче основен фактор за поевтиняването бе изобилното предлагане и увеличаването на животните за клане по-конкретно в Бразилия. За четвърти пореден месец се понижават цените на птичето месо в света, тъй като предлагането за износ надхвърля слабото търсене на международните пазари въпреки затрудненията в производството, свързани с огнищата на птичи грип и високите цени на фуражите. Отново обаче при изчисляването на стойността на подиндекса са използвани прогнозни данни заради неполучени официални, което може да доведе до преразглеждането на крайния месечен резултат.

През октомври подиндексът за цените на захарта се понижи с 0,6% спрямо септември до 109 пункта, но остава с 8,5% над нивото си от октомври миналата година. За спада подействаха фактори като благоприятните прогнози за предлагането на захар в света през селскостопанския сезон 2022-2023 г. и очакваният ръст на производството в Индия. Опасенията за забавянето на темпото в прибирането на реколтата в Бразилия заради дъждове и по-късното начало на сезона в Индия сдържаха поевтиняването, както и активното търсене за внос, особено от Индонезия и Китай. Поскъпването на етанола в Бразилия, привлякло по-големи количества захарна тръстика за производството му, също забави спада на цените на захарта.

Храните в света поевтиняват за седми пореден месец, макар и минимално
3718
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини