Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2022 г.

Червенолентов трипс се установи по растенията в Италия

Червенолентов трипс се установи по растенията в Италия

Снимка на ЦОРХВ: Ляво-мъжки индивид, Дясно-женски индивид

Европейската и средиземноморска организация за растителна защита (European plant protection organization - EPPO), през юни 2022 г., включи в списъка си за предупреждения (EPPO Alert List)[1] нов неприятел - Selenothrips rubrocinctus, който вреди по голям брой овощни култури и лозя, декоративни дървета и храсти, съобщиха от Център за оценка на риска по хранителната верига.

Selenothrips rubrocinctus (червенолентов трипс или какаов трипс) принадлежи към разред Thysanoptera (трипси), семейство Thripidae (трипиди), род Selenothrips. Неприятелят е единствен вид от този род. Selenothrips rubrocinctus е включен в списъка за предупреждения на EPPO във връзка с появата му на територията на Италия и щетите, които нанася по голям брой растителни видове.

Видът се среща и под следните синоними: Brachyurothrips indicus Bagnall, Heliothrips rubrocinctus Giard, Heliothrips (Selenothrips) decolor Karny, Heliothrips (Selenothrips) mendax Schmutz, Physopus rubrocincta Giard.

Вреда нанасят възрастните индивиди и ларвите на Selenothrips rubrocinctus при храненето си. Трипсовете смучат сок от листата и плодовете на нападнатите растения гостоприемници. В началото на нападението симптомите се проявявят като светли петна по листата и по повърхността на плодовете (хлоротични петна), които постепенно се увеличават. Листата придобиват сребрист вид. При силно нападение листата стават кафяви, като изгорели от слънцето и може преждевременно да окапят. По повърхността на плодовете се наблюдават сребристи или кафяви петна, които нарушават добрият им външен вид и ги правят негодни за предлагане на пазара.

Към настоящия момент Selenothrips rubrocinctus не присъства в Р България, уточняват експертите от ЦОРХВ. При неспазване на фитосанитарните мерки за контрол, неприятелят би могъл да навлезе в страната ни чрез внос на растения за засаждане, рязан цвят, отрязани клони и плодове от растенията гостоприемници, произхождащи от страни, където вредителят присъства.

При евентуално проникване в страната, видът би могъл да се установи, тъй като един от основните гостоприемници на Selenothrips rubrocinctus - Vitis vinifera (лоза) е широко застъпена икономически важна култура за страната ни, а екоклиматичните условия в Южна България и Черноморието са подходящи за установяването му. В тези райони преобладават климатични зони по класификацията на Köppen-Geiger2 Cfа - влажен субтропичен климат и Cfb - умерен океански климат, които се среща и в Италия, където неприятелят вече се е установил на местно ниво.

При евентуално навлизане и установяване на Selenothrips rubrocinctus в България, неприятелят би могъл да окаже отрицателно икономическо въздействие и да представлява заплаха за лозарството в Южна България и Черноморието. При обследване и съмнение за наличие на неприятеля и/или предполагаеми повреди от него, е необходимо незабавно да се уведомят официалните власти. Ранното откриване би могло да помогне за управлението на този вредител в България.

Червенолентов трипс се установи по растенията в Италия
5610
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Луковият молец не е за подценяване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини