Начало » Новини » Страната
21.09.2022 г.

Консултативният съвет по зърното: Връщаме регистрационният режим на складовете за зърно

Най-високи са добивите от пшеница в Разград - 661кг/дка
Консултативният съвет по зърното: Връщаме регистрационният режим на складовете за зърно

Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в сравнение с последните 7-8 години, благодарение на добре свършена работа от всички по веригата. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време  Консултативния съвет по зърното. Данните за високото качество бяха потвърдени от зърнопроизводители и хлебопроизводители.

Произведеното в България зърно обезпечава високо качество на  хляба и хлебните продукти на българския пазар, които отговарят на всички стандарти, бяха единодушни членовете на Консултативния съвет. Те се обединиха, че на фона на сушата в Европа реколтата е изключително конкурентоспособна, зърненият баланс на страната е подсигурен, като има достатъчно количества както за потреблението в страната, така и за интензивна търговия и износ.

Реколтата от царевица в ЕС е съсипана от жестоката суша и рекордните горещини

По представени на заседанието оперативни данни, в България тазгодишната реколта от пшеница достигна 6,3 млн. т, при реколтирани 12 млн. дка и 525 кг среден добив. Най високи са добивите в Разград - 661кг/дка, следвани от област Добрич със среден добив 648 кг/дка. Прибрани са и 616 хил. т ечемик при среден добив 498 кг/дка, от 124 000 ха.

При реколтирани 30% от засетите площи с царевица към момента по оперативни данни средният добив е 477 кг/дка, а при реколтирани 73% от площите със слънчоглед средният добив е 222 кг/дка.

В рамките на заседанието зърнопроизводителите представиха основните проблеми, пред които са изправени в момента, включително сушата през стопанската година, намножаване на неприятели, високата инфлация и сериозният ръст на цените на производствените ресурси, понижението на изкупните цени заради украинския внос на слънчоглед. В същото време предстои изплащане на наеми за земите в размер над 1,5 млрд. лева.

Аграрният министър припомни, че страната ни е солидарна с Украйна, но българските производители в момента са сериозно засегнати от свръхпредлагането, затова и вече поискахме от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно.

Той информира, че Министерството на земеделието ще разработи план за борба с неприятелите, чието прилагане трябва да започне в пролетните месеци.

По време на Консултативния съвет министър Явор Гечев предложи да бъде върнат регистрационният режим на складовете, с цел засилен контрол върху наличностите и техния произход, както и като мярка срещу сивия сектор. Това предложение беше подкрепено от всички участници в заседанието. В заключение той отбеляза, че предвид предизвикателствата пред сектора ролята на Консултативния съвет по зърното има все по-голямо значение и предложи неговото свикване да бъде с по-голям интензитет.

В срещата, която се проведе в хибриден формат и беше водена от ротационния председател на Консултативния съвет Венцислав Върбанов, от страна на браншовите организации участваха Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Съюзът на българските мелничари, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на зърнопроизводителите в България, Асоциацията на търговците на зърно и зърнопродукти, Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи, Асоциацията на земеделските производители в България.

Консултативният съвет по зърното: Връщаме регистрационният режим на складовете за зърно
55830
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини