Начало » Новини » Света
21.09.2022 г.

FАО: Мащабът и сериозността на острата продоволствена несигурност са плашещи

FАО: Мащабът и сериозността на острата продоволствена несигурност са плашещи

Снимка на FAO

Време е да "покажем солидарност и страст към човечеството", за да се преборим с нарастващия глад и бедността, дължащи се на множество причини, които изискват координиран отговор на световно равнище, заяви Цю Дуню, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), при откриването на събитие на високо равнище, организирано от Глобалната инициатива Клинтън (CGI) в рамките на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Реколтата от царевица в ЕС е съсипана от жестоката суша и рекордните горещини

"В момента рискуваме да се сблъскаме с криза на достъпа до храна, а през следващите месеци - с криза на наличността и достъпността на храната", каза той пред аудитория от около 100 ръководители на предприятия, водещи филантропи, държавни глави и лидери на местни общности, които са част от общността на CGI и са поканени да обсъдят "как да се осигури устойчив достъп на всички до питателна храна".

Генералният директор приветства бившия президент Бил Клинтън за неговото лидерство и поканата за "преосмисляне, преосмисляне на бъдещето на нашия свят". Събитието беше озаглавено "Кризата с храните и заплахата от глобална дестабилизация: Как можем да предприемем спешни и устойчиви действия и за справяне с продоволствената несигурност" и включваше панел с президента на Малави Лазарус Маккарти Чаквера и други участници в агрохранителната система.

Путин обеща да дари 300 000 тона торове на бедни държави

Равнището на глада е неприемливо високо и се е увеличило драстично през последните две години, което се дължи на конфликти и дестабилизация, включително войната в Украйна, глобални и национални икономически сътресения и климатична криза, която "засяга всяко кътче на тази малка планета", заяви Цю.

"Нашите агрохранителни системи са крехки, а веригите ни за доставки са подложени на натиск", добави той. "Мащабът и сериозността на острата продоволствена несигурност са плашещи."

Въпреки предизвикателствата и трудностите, генералният директор заяви, че е "оптимист за приноса, който можем да дадем за ускоряване на промяната".

 "Нашият фокус е върху трансформирането на агрохранителните системи, за да станат по-ефективни, по-приобщаващи, по-устойчиви и по-устойчиви, за по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички, като не оставяме никого назад", каза той.

Цю посочи ключови области, в които са необходими ангажименти за действие.

Първо, климатичната криза, чието въздействие се понася най-вече от селскостопанския сектор. Инвестирането в селското стопанство и поминъка в селските райони е от седем до десет пъти по-рентабилно и устойчиво от прякото продоволствено подпомагане. Ето защо ФАО се фокусира върху инвестирането в базирани на данни решения в областта на устойчивостта, за да помогне на земеделските стопани да предвиждат и да се подготвят за бедствия. Въпреки това само осем процента от цялото глобално финансиране за продоволствена сигурност при извънредни ситуации се насочва към подпомагане на селскостопанското производство, отбеляза той.

Страничен продукт на природните бедствия и климатичната криза е принудителното разселване, което увеличава спешността от дългосрочни жизнеспособни решения, позволяващи на най-уязвимите да имат надежда, възможности, инструменти, ресурси и достъп до пазари, за да изградят устойчив поминък и да постигнат самодостатъчност, каза генералният директор.

На второ място, съществува критична връзка между качеството на храненето и продоволствената сигурност, което превръща здравното равенство от гледна точка на храните в ключов лост за действие. Днес повече от три милиарда души по света, много от които в развитите страни, не могат да си позволят здравословно хранене, което подчертава необходимостта от запазване на отвореността на световната търговска система и от по-ефективно разпределение на публичните бюджети от страна на правителствата.

"Трябва да разширим предлагането на питателни храни, а след това да насочим потреблението към тях", заяви генералният директор.

Трето, от съществено значение е приобщаващото икономическо възстановяване и растеж, тъй като пандемията COVID-19 и конфликтите увеличиха неравенството в доходите в световен мащаб и подкопаха равенството между половете, достойната заетост и амбициите в областта на околната среда, отбеляза Цю.

Всеки един процент увеличение на индекса на цените на храните на ФАО, който достигна рекордно високи стойности през 2022 г., може да тласне още 10 милиона души към крайна бедност, което превръща програмите за социална защита в приоритетна арена за правителствата и ключовите партньори. "Трябва да прилагаме политики, насочени към структурните неравенства и насочени към бедността в селските райони", каза той и добави, че решенията за справяне с тази глобална криза ще изискват подходящи политики, повече инвестиции и функционални партньорства с частния сектор.

FАО: Мащабът и сериозността на острата продоволствена несигурност са плашещи
4987
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини