Подрязването на малините е основна част от подготовката им за зимата. От правилното и навременно провеждане на тази процедура зависи до голяма степен качеството и количеството на реколтата през следващата година. Важно е да се спазват не само правилата, но и времето за резитба.
Защо е необходимо есенното подрязване на малините?
Подрязването е необходимо не само да се предотврати прекомерния растеж на храстите. В комбинация с правилните грижи тази процедура гарантира здрави растения и богата реколта. Комплексните резултати са:
– повишаване устойчивостта на растенията на болести;
– подобряване на вкусовите качества на плодовете;
– увеличаване на добивите;
– подмладяване на храстите;
– прореждане на плододаващите издънки и коригиране на гъстотата.
Десертни безсеменни лозови сортове (продължение)
Цикълът на развитие на малините е двугодишен и подрязването трябва да бъде съобразено с това. Без навременното отстраняване на старите разклонения, притокът на хранителни вещества към младите издънки намалява, а това дава негативно отражение върху добивите.
Кога трябва да се извърши есенното подрязване на малините?
Много важно е да се избере правилното време за провеждане на тази процедура. Ако подрязването се проведе твърде рано, храстите могат да пуснат нови издънки, а ако се закъснее, тогава растенията няма да бъдат подготвени за зимните условия. Специалистите препоръчват подрязването на малините, заедно с други мерки за подготовка на растенията за зимата, да се проведе около две седмици преди настъпване на застудяването – при средни денонощни температури от порядъка на 7-10 градуса по Целзий.
За точни срокове не може да се говори. Това зависи от региона и конкретните климатични условия – процедурата може се извършва в края на септември в по-високите и студените части на страната, а в южните и през ноември.
Времето често ни поднася сюрпризи и затова е нужно да се ориентираме по текущите прогнози на синоптиците, за да не пропуснем по-ранно захлаждане.
Кои части от храстите трябва да се отстраняват?
За провеждане на качествено подрязване на малините е необходима предварителна оценка на състоянието на растенията. На отстраняване подлежат:
– млади и слаби издънки, които не са в състояние да оцелеят през зимата;
– болни или нападнати от вредители разклонения и издънки;
– двугодишните издънки, които вече са плододавали през текущия сезон;
– счупени, наранени или неправилно развити стъбла;
– летораслите, водещи до нежелана гъстота и неправилно разположение на храстите.
Резултатът от подрязването е забележимо оформен храст, състоящ се от млади и добре развити издънки. Всички отстранени части само ще затрудняват пълноценното подхранване и развитие.
Схема за подрязване на малините
Подрязването на малините се извършва с остра ножица, като се спазва следната схема:
– отстраняване на двугодишните стъбла до корена;
– изрязване на неузрелите и слаби издънки;
– регулиранене на натоварването в зависимост от силата на храста, като 6-10 леторасли се считат за норма;
– здравите издънки се изрязват под ъгъл на 1/3 от височината, а болните до корен;
– при линейно формиране броят на издънките се намалява наполовина и се изрязва 2/3 от височината;
– с помощта на лопата се отстраняват младите разклонения, излизащи извън формирането, ако има такива;
– с помощта на работна ръкавица се отстраняват ръчно повечето листа, останали по стъблата.
След приключване на процедурата е добре почвата да се поръси с пепел за дезинфекция.
За успешно зимуване, в допълнение към резитбата, почвата трябва да се разхлаби и натори, а за целта се използват предимно органични торове. От минералните се внасят само двукомпонентни (без азот), като не се забравя, че хлорът е противопоказен за малините.
За мулчиране е добре да се използва само неутрален мулч.