Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.09.2022 г.

Десертни безсеменни лозови сортове (продължение)

Десертни безсеменни лозови сортове (продължение)

Гроздоберът започна. Големи количества от новата реколта ще отидат за вино, други за десерт. На пазара излизат и консервирани сокове. Синор БГ публикува основните моменти от технология за производство на стафиди, разработена от български специалисти. Представени бяха лозови сортове за безсеменно грозде, носещи името Русалка.,Темата продължава с още сортове от същото направление.

Бяло дребно без семе според специалистите прохожда от Иран (някогашна Персия). От там е разпространено в много страни на Близкия изток, Европа, САЩ и др. Известен е още с имената (синоними) Султание (Турция), Султанина (България), Кишмиш белый овалный (Украйна), Tomson seedless (САЩ), Bedoma (Палестина, Сирия) и др.. Спада към десертните сортове. В Южната част на България зрее през първата половина на септември. Средният добив от декар достига около тон. Гроздът е 17 / 10 см (средна големина). Има разклонения, а зърната са рехави до средно сбити. Теглото му може да варира 260 – 400 г.. Има пирамидална форма. Зърното е с размери 14,6 / 12,5 мм). По форма е яйцевидно. Тежи около 1,60 г. Кожицата е дебела, жълто-зелена на цвят. При узряване цветът става с кехлибарен оттенък. Вътре в грозда има зачатъци на семена, но при ядене те не са усещани. Вкусът е сладък - захари (18,8 до 23,9) и киселини 5 – 6 г дм. куб.. Гроздето може да бъде суровина и за сладко, както и поднесено на трапезата в прясно състояние.

Десертни безсеменни лозови сортове част 1

Растежът на лозите е буен. Най-подходящата за тях подложка е Шасла х Берландиери 41 Б. Лозите проявяват склонност към изресяване и милерандаж. Не са устойчиви на мана и брашнеста мана (оидиум), Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Сорът е податлив на ниски температури. Развива добре в района на Пловдив, Стара Загора и Сандански.

Известени внесени безсеменни сортове са още Бяло едро без семе и Червено без семе.

Хибрид VI – 4 e кръстоска между Италия и Бяло без семе Утвърден е от ДСК през 1961 г.. Средният добив от декар варира около 1300 – 1400.. Беритбата може да започне през първата половина на септември. Гроздът е коничен, има едно или две крила. Зърната не са сбити. Гроздът е с размери около 19,6 / 10,8 см. На средно тегло варира около 350 г. Зърното е голямо (30,4 / 18,3 мм). Има продълговата до цииндрична форма със заострен връх. Тежи около 5 г. Кожицата е дебела, крехка, жълто-зелена, понякога с розов оттенък. Може леко да порозовее. Гроздето е подходящо като пресен десерт. Зачатъчните семена не са усещани при ядене. Подходящо е за производство на стафиди.

Подходяща за Хибрид VI – 4 е подложката Шасла х Берландиери 41Б, както и Берландиери х Рипария Кобер 5ББ. Прибирането на реколтата става през втората половина на септември. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Гроздето е устойчиво на сиво гниене. Подходящи за хибрида са южните райони на страната. Плододава добре при напояване.

Постижения на българската селекция са „Кондаре 6” и „Кондаре 10”. „Кондарев 6” е безсеменен бял десертен сорт. Гроздето узрява през първата десетдневка на септември. Гроздът е с размери около 9.4 / 12.2 см с конична форма и разклонения. Зърната са полусбити. Тежи около 550 г. Зърната са едри (29 / 17.6 мм) и продълговати  Кожицата е здрава, но не е жилава. На цвят е жълто-зелена до кехлибарена. Откъм слънчевата страна ръждавее. Зърната са хрупкави, с приятен, хармоничен вкус. Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние и за приготвяне на стафиди. Натрупва достатъчно захари при ниска титруема киселинност.

Лозите имат умерен растеж и са родовити. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Недостатък е склонността към оронване. Други недостатъци са слабата устойчивост към мана и оидиум. Ниските зимни температури също са опасни за лозите. В практиката подходящо за тях е приземното отглеждане със загребване. Поради това специалистите препоръчват подложката единичен или двоен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки.

 „Кондаре 10” е червен безсеменен десертен сорт. Гроздето узрява през първата половина на септември. Гроздът е голям (20.6/15.4 см) цилиндро - коничен, полусбит до рехав. Средната маса на грозда е 625 г.

Зърната са сравнително едри (22.4/19.4 мм) и удължени. За разлика от предишните сортове кожицата при узряване става тъмносиня до черна. Има восъчен налеп. Зърната са месести, но сочни и сладки. Зърното тежи около 6,.5 г. Гроздето издържа на превоз. Подходящо е за храна с прясно състояние.

Лозите имат среден до силен растеж, При неправилна агротехника (резитба, торене) са склонни към претоварване. При оформяне на гроздовете няма изресяване и милерандаж.

Сортове недостатък е податливостта на мана. Сравнително устойчив е на брашнестата мана (оидиум) и сивото гниене. За лозите от сорта специалистите препоръчват приземно  формиране на единичен Гюйо. В по-топлите микрорайони може и на стъблени формировки, но с по-къси плодни пръчки.

Сортът „Кондарев 10“ се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б.

(Край)  

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита.

Десертни безсеменни лозови сортове (продължение)
8335
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Националната програма за риска от бедствия за 2024 г.
Високостъблените сортове са по-податливи на топлинен стрес
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
Сортовото разнообразие на пшеницата – отглеждане на силни и твърди пшеници
95 години от създаването на института
Институтът по земеделие показа 95 сорта ябълки и круши на празника в Кюстендил
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Производство на сливи във Франция, сортове, райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини