Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.09.2022 г.

Фермери показват постиженията си в селекцията на елитни животни

В рамките на ХVІ Национално животновъдно изложение в Сливен
Фермери показват постиженията си в селекцията на елитни животни

Националното изложение по животновъдство Сливен 2022 отвори врати, съобщиха организаторите на проявата. Най-голямото събитие в сектора е истински празник за българските фермери и животновъди, които са нетърпеливи да покажат пред публиката постиженията си в селекцията на елитни животни и породи за последните години. Това е XVI-то издание на престижния форум, организиран от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и министерството на земеделието с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Събитието бе официалното открито от заместник-министъра на земеделието  Крум Неделков, областния управител на Сливен Минчо Афузов и Стефан Радев – кмет на община Сливен. Сред официалните гости бяха също Деница Димчева – директор на дирекция животновъдство в МЗ, председателят на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов, проф. Димитър Панайотов от Тракийския университет, директорът на областната дирекция на ДФ „Земеделие“ Корнелий Желязков и представителят на организаторите – изпълнителният директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.

Неделков поздрави участниците в изложението в Сливен и подчерта, че земеделското министерство винаги е стояло и подкрепяло инициативата, която има вече над 50-годишна история. В сложната и предизвикателна за всички обстановка той увери, че МЗ работи изключително интензивно, за да бъде в подкрепа на земеделските производители. „Фокусът на екипа ни е насочен към извършване на всички плащания в сектор земеделие за 2022 г. без каквото и да е забавяне и навреме за всички вас,“, изтъкна той и припомни, че в съкратени срокове бяха приети заявленията на над 37 хиляди стопани за подпомагане на ликвидността в сектора заради войната в Украйна. „Всички знаем важността и значението на помощта, която очаквате от тези над 426 млн. лева. От тях за сектор животновъдство са отделени над 200 млн. лв. за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства“, отбеляза заместник-министърът.

На свой ред Йорданов поздрави всички развъдни организации и фермери с откриването на изложението и благодари на ДФЗ за помощта за реализиране на най-големия специализиран форум в сектора. „Това ни позволява мероприятието да се проведе в този мащаб и в тази форма. Адмирации за и всички фермери, които днес отделиха от своето време и средства, този ден да бъде превърнат в Ден на българското животновъдство, както и за всички български фермери, които днес се занимават с животновъдство“, заяви той.Организатори и участници са убедени, че половинвековната традиция на престижния форум е важно да се съхрани и да я завещаем на следващото поколение животновъди.

Развитието на българското животновъдство е неразривно свързано с качеството на родните месни продукти, коментира Урджанов. Асоциацията е традиционен партньор на изложението в Сливен и за поредна година участва с кампанията „Дни на българското месо“. „Партньорството между българските производители и фирмите за преработка на месо е все по-добро и ни позволява да позиционираме страната ни и местното производство по най-добрия начин на българския и на международните пазари. Това е истинският смисъл на партньорството между нашите членове и животновъдните стопани, за да стигнем заедно до общата ни цел за все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза“, убеден е той.

Изложението продължава с демонстрации с овце, говеда и коне, парад на наградените животни, изложба на носителите на европейски и световни титли за 2022 от породата „българско овчарско куче”, фермерски базар и други. За доброто настроение и удоволствие на посетителите има още вкусна българска скара, чеверме и богата фолклорна програма със специалното участие на Елица Тодорова – трио и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

Фермери показват постиженията си в селекцията на елитни животни
5991
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Коста Петров и Апостол Евтимов от Сливен пред синор.бг
Бизнесът с плодове и зеленчуци трета година се крепи на украинската помощ
До 15 723 дка ще се напояват в Сливенско и до 15 321 дка в Шуменско по мярка 4 от ПРСР
Актуална информация от Сливенско и Варненско
Фермери се канят за по-масови протести на 7 февруари
Спасени са 4 декара лозов масив и 2 декара овощна градина
Пожар изпепели 800 бали слава и 150 бали люцерна в Сливенско
В края на седмицата ще се проведе Животновъдно изложение Сливен 2023
Срещи с бранша
Агроведомството е поискало по-голям бюджет за обезщетения на овощарите през 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини