Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.09.2022 г.

Есенни грижи, за да опазим хостата от голи охлюви

Точно в сезона
Есенни грижи, за да опазим хостата от голи охлюви

sinor.bg

Хостата, това широко разпространено декоративно градинско растение има 40 разновидности. Интересен факт за него е, че цъфти по различно време, което зависи от вида и климатичните условия. Родината му е Япония, но прекрасно вирее и у нас. Едно от най-важните условия за отглеждане е да се осигури сянка или полусянка за вариегатните форми, защото то не обича директната слънчева светлина.

Цветовете са бели, виолетови или лилави и изгарят, ако са изложени на слънце. Те са затворени денем, а нощем разцъфват. Може да се отглежда и саксийно, но при посочените условия. В края на лятото и началото на есента е време да положим необходимите грижи за тази красавица, за да може да подготви кореновата си система за предстоящите зимни месеци, както и за контрол на охлювите вредители.

Подрязване на листата

Веднага щом листата започнат да губят наситения си зелен цвят, като го заменят със светлозелен или жълт – време е да ги отстраним, но в никакъв случай преди това. Растенията ги използват, за да абсорбират хранителни вещества под формата на резерви за предстоящата зима. Ако пропуснем тази стъпка и оставим листата, рискуваме да създадем проблеми на  целия участък.

Листата на хостата се превръщат през есента в привлекателна цел за вредителите, особено за голите охлюви, които обикалят в търсене на удобно място за зимуване. Хостата в това отношение много им харесва, защото се хранят със зеленината, а след това се укриват и прекарат зимата там. Обилната листна маса се превръща в дебел слой мулч, под който зимуват и оцеляват в студа.

Особеност на сортовете жълтни домати

Подрязването на листата ще предотврати създаването на резервоари за охлюви. С помощта на остра ножица се отрязват на няколко сантиметра над земята, като остава малка част от дръжките. Ако не показват явни признаци за заболяване или нашествие на вредители, можем да ги добавим към компоста.

Деление на хостата

Хостата е растение, което може да се разделя по всяко време на вегетационния период, но най-добре е да се прави в края на лятото и началото на есента. Това позволява на растенията да се адаптират и да се вкоренят за добър старт през пролетта. Когато хостата стане твърде голяма и кореновата система се разрасне, тогава насъпва конкуренция за вода и хранителни вещества от почвата. Това от своя страна отслабва растенията и ги прави уязвими на болести, а също оказва негативно влияние върху формирането на цветни пъпки.

Съвети при отглеждане на картофи

Правилно е хостата да се разделя на всеки 3-5 години. След отстраняване на листата растенията се изваждат, премахват се остатъците от пръст и кореновата топка се разделя на няколко части. Колкото по-големи са тези части, толкова по-силна ще бъде през следващия сезон. Няма място за притеснение, ако нараним малко кореновата система в процеса на изваждане и деление. Растението е доста издръжливо и може спокойно да понесе известни щети. Манипулацията завършва с пресаждане в почвата, като е добре да се внесе узрял компост или узрял оборски тор. Не трябва да се използват химически торове!

В зависимост от времето за пресаждане и климатичните условия могат да се появят нови издънки – преди настъпване на зимата. Това е съвсем нормално и не бива да ни притеснява, защото не вреди на растенията, а само показва, че са се вкоренили добре. Силните студове ще увредят надземните части, но те ще останат в латентно състояние през зимните месеци.

Мулчиране

Важна процедура, която помага много за запазване на жизнеността на трайните насаждения – това е мулчирането. То помага не само на младите, но и на корените на възрастните растения, след отстраняване на листната маса, да са защитени от температурни колебания. Като допълнение – мулчът защитава от конкуренцията на плевелни растения.

За есенно мулчиране на хостата е подходящ около 3 см слой узрял компост, а след това покрит с 5 сантиметров слой от иглолистни растения. Това ще накара голите охлюви да потърсят други убежища за зимните месеци.

Есенни грижи, за да опазим хостата от голи охлюви
12263
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини