Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.09.2022 г.

Защо картофите пускат кълнове преди да ги извадим и какво трябва да се направи?

Защо картофите пускат кълнове преди да ги извадим и какво трябва да се направи?

Вече прибираме картофите от новата реколта и често се наблюдава наличие на кълнове по клубените. Въпросът за запазването им е неизбежен. Как това ще се отрази на съхранението на картофите и какво може да се промени?

Кога и защо клубените на картофите пускат кълнове преди да ги извадим?

Картофите от новата реколта могат да започнат да покълват в земята, ако по време на периода на отглеждане е имало засушаване и в резултат на това кореновият слой на почвата е изсъхнал за известно време. Това може да се дължи на климатичните условия (когато се отглеждат без поливане) или не сме успели да ги полеем навреме. Грудките при такива обстоятелства преминават към фаза на узряване и то независимо от стадия на развитие. Кората им започва бързо да се удебелява и пъпките (очите) съзряват.

В края на сезона картофената мана по доматите настъпва ожесточено

Подобни изменения могат да настъпят, ако растенията изгубят голяма част от листната си маса – около 90% или повече. Това може да се случи при необичайно горещо време или заболяване – най-често картофена мана (фитофтора).

Когато това вече се е случило и измененията са настъпили, след възстановяване на почвената влажност и последващо охлаждане на почвата, растенията възприемат подобна промяна на условията като начало на нов вегетационен период. В резултат на това клубените пускат кълнове, които започват да растат. Често могат да се видят и много малки листа.

Какво можем да променим при създадената вече ситуация?

Да заставим клубените да се върнат в състояние на покой е необходимо да ги извадим и след добро изсушаване да ги поставим на тъмно и хладно място. Тъй като картофите вече са изразходвали част от не твърде големите запаси от хранителни вещества, те няма да могат да се съхраняват продължително време.

Когато картофите попадат в хранилищата, те са още “живи”, дишат и се нуждаят от чист въздух. Ако ги покрием – ще се затоплят и ще се появят тъмни зони, защото клетките умират при недостиг на кислород.

През следващите две седмици помещенията за съхранение се нуждаят от 6-9 часа вентилация през 2-3 дни. Температурата на съхранение е 16-24 градуса по Целзий при влажност 95%. След това температурите се понижават постепенно до 5 градуса през зимата и не повече от 10 през пролетта.

За продължително съхранение идеалните условия са 5-10 градуса и влажност 85-90%. При температури по-ниски от 5 градуса нишестето се преобразува в захари и придава неприятен вкус, а при пържене предизвиква почерняване.

Тези клубени, които вече са пуснали кълнове, трябва да се сортират и използват в следващите два месеца, защото не са годни за продължително съхранение.

Ако картофите са се развивали през сезона при нормални условия, без стрес, подхранването с фосфорно-калиеви торове и добавяне на магнезиев сулфат помага за повишаване качеството на съхранение. Това подхранване трябва да се направи навреме, така че растенията да имат време не само да абсорбират хранителните вещества преди прибиране на реколтата, но и да ги усвоят физиологично – на клетъчно ниво.

Защо картофите пускат кълнове преди да ги извадим и какво трябва да се направи?
13831
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Свързани материали
Виж
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини