Начало » Новини » Света
01.09.2022 г.

Полша, Испания и Франция са сред първите държави с одобрени Стратегически планове за фермерите

Седем са държавите-първенци
Полша, Испания и Франция са сред първите държави с одобрени Стратегически планове за фермерите

sinor.bg

Днес Европейската комисия одобри първия пакет от стратегически планове (по Общата селскостопанска политика ОСП до 2027 г.) за седем от държавите членки – Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Полша, Португалия и Испания. Приемането на пакета и важна стъпка към въвеждането на новата ОСП на 1 януари 2023 г., посочват от Еврокомисията.

Целта, заложена в новата ОСП, е да се подпомогне преходът към устойчив, стабилен и модерен европейски селскостопански сектор. В рамките на реформираната политика финансирането ще се разпределя по-справедливо между малките и средните семейни стопанства, както и сред младите земеделски стопани. Наред с това земеделските стопани ще получават подпомагане, предназначено за иновации – от точно земеделие до агроекологични производствени методи. С финансирането на конкретни действия в тези и други области новата ОСП може да осигури жизненоважна подкрепа за продоволствената сигурност и за земеделските общности в Европейския съюз.

В новата ОСП е предвиден по-ефикасен и по-ефективен начин на работа. Държавите от ЕС ще изпълняват национални стратегически планове по ОСП, като съчетават финансиране за подпомагане на доходите, развитие на селските райони и пазарни мерки. При изготвянето на своя стратегически план по ОСП всяка държава членка избира измежду широк набор от интервенции на равнището на ЕС, които адаптира и насочва към специфичните нужди и местните условия. Комисията провери дали всеки план е съобразен с десетте ключови цели на ОСП, свързани с общите екологични, социални и икономически предизвикателства. Плановете ще бъдат съобразени с европейското законодателство и следва да допринасят за постигането на определените в стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологичното разнообразие цели на ЕС в областта на климата и околната среда, включително по отношение на хуманното отношение към животните.

Германският земеделски министър с наредба за угарите и ротацията

През периода 2023-2027 г. ОСП ще получи финансиране в размер на 270 милиарда евро. Седемте плана, които бяха одобрени днес, обхващат бюджет от над 120 милиарда евро, включително над 34 милиарда евро, предназначени изключително за цели в областта на околната среда и климата и за екосхеми. Тази сума може да се използва например за насърчаване на практики, благоприятни за почвите, и за подобряване на управлението на водите и качеството на пасищата. По линия на ОСП може също така да се насърчават залесяването, предотвратяването на пожари, възстановяването на горите и тяхното адаптиране. Земеделските стопани, участващи в екосхеми, могат да получават различни финансови поощрения - например за забрана на пестицидите или за ограничаване на тяхната употреба, както и за борба с почвената ерозия. Между 86 % и 97 % от използваната национална земеделска площ ще се обработва при добри селскостопански и екологични условия. Ще бъде предоставено значително финансиране и за развиването на биологично производство, като повечето държави ще се стремят да удвоят или дори да утроят своите земеделски площи. За районите с природни ограничения, като например в планините или по крайбрежията, ще продължи да се отпуска специално финансиране за поддържане на селскостопанска дейност.

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски заяви как „вече сме една стъпка по-близо до прилагането на новата ОСП за следващите пет години. Правим тази стъпка в решаващ момент, когато е пределно ясно колко е важно да се осигури стабилна подкрепа за нашия селскостопански сектор. Земеделските стопани се намират в трудна ситуация, белязана от рязкото увеличаване на производствените разходи вследствие на руската агресия в Украйна и неотдавнашната лятна суша. Селското стопанство е дългосрочен бизнес и европейските земеделски стопани трябва да разполагат с ясна правна и финансова рамка за бъдещето. Новата ОСП ще ни помогне да подкрепим стабилността на поминъка в селското стопанство и дългосрочната продоволствена сигурност, като насърчаваме развитието на интелигентен, конкурентоспособен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор. Приветствам усилената работа на държавите членки за приключване на техните планове и подпомагане на селскостопанските им сектори. Комисията ще продължи да предоставя насоки за оптималното използване на възможностите, които ОСП може да предложи на нашите земеделски стопани, селски общности и европейските граждани като цяло.“

В контекста на руската агресия срещу Украйна и продължаващото значително покачване на цените на стоките Еврокомисията прикани държавите членки да използват всички възможности, предвидени в техните стратегически планове по ОСП, за да укрепят устойчивостта на националните селскостопански сектори с цел подобряване на продоволствената сигурност. Това включва намаляване на зависимостта от синтетични торове и увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници - без това да води до рискове за производството на храни - както и насърчаване на по-устойчиви методи на производство.

Едно от основните предизвикателства пред европейското селско стопанство през следващите години е свързано с приемствеността между поколенията. От съществено значение е да се запази конкурентоспособността на селскостопанския сектор и да се повиши привлекателността на селските райони. Важно място във всеки одобрен план заема специфичното подпомагане за младите земеделски стопани в размер на над 3 милиарда евро, които ще достигнат директно до своите получатели в седемте държави. По линия на фондовете за развитие на селските райони ще бъде отпуснато подпомагане за хиляди работни места и местни предприятия в селските райони, като същевременно ще се подобри достъпът до услуги и инфраструктура, като например до широколентов достъп. В съответствие с дългосрочната визия за селските райони на ЕС нуждите на жителите на селските райони ще бъдат посрещнати и чрез други инструменти на ЕС, като например Механизма за възстановяване и устойчивост и европейските структурни и инвестиционни фондове.

След като одобри първите седем стратегически плана по ОСП, Европейската комисия остава изцяло ангажирана с бързото одобряване на оставащите 21 плана, като се вземат предвид качеството и навременността на реакциите след формулираните от нея забележки.

Полша, Испания и Франция са сред първите държави с одобрени Стратегически планове за фермерите
5334
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Фонд „Земеделие”
Одобрени са 120 проекта с до 300 хил. евро по целевия прием на подмярка 4.2 с
Фонд „Земеделие”
Нови 36 проекта за улиците в селата са одобрени по ПРСР
Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.
Одобрени са 4 проекти за над 2 млн. лв. по рибарската програма
Фонд „Земеделие”
Подписани са 32 проекта за общинска инфраструктура
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини